Félmilliárdot érő hátvéd

ZOMBORI ANDRÁSZOMBORI ANDRÁS
Vágólapra másolva!
2008.01.22. 23:40
Címkék
Nagy Ferenc, a Zalaegerszegi TE elnöke pénteken sajtótájékoztatón jelentette be, hogy klubja megegyezett az angol Newcastle Uniteddel Kádár Tamás eladásáról. Nem kérdés, a 17 esztendős futballista tehetsége nélkül az üzlet nem jöhetett volna létre, miként az is igaz: az egerszegi elöljáró tárgyalókészsége nem kevés pluszbevételt hozott a ZTE-nek.

Noha az angol fél kérésére nem hozták nyilvánosságra az öszszeget, Nagy Ferenc annyit megemlített pénteken: még egyetlen ilyen korú labdarúgóért sem fizettek annyit, mint amennyit a Newcastle fordít Kádár Tamás megszerzésére. Lapunk értesülései szerint a vételár 1.2 millió euró (mintegy 300 millió forint), ám ha a fiatal tehetség beverekszi magát az angolok felnőttcsapatába, további 800 ezer euró (200 millió forint) érkezik a ZTE számlájára. A megállapodás mindennél jobban igazolja, a magyar futballban igenis jelentős üzleti lehetőségek rejlenek, az már más kérdés, hogy nem feltétlenül kell azonnal rábólintani a külföldiek első ajánlatára…

Tudjuk, az angol partnerrel abban maradtak, nem árulják el a vételár pontos összegét, ám annyit talán elmondhat: a Nemzeti Sport által közölt számok köszönő viszonyban vannak a valósággal?

Ahogy mondani szokás, sem megerősíteni, sem cáfolni nem szeretném az értesülésüket – felelte Nagy Ferenc. – De annyit talán megemlíthetek, elég jól kalkuláltak…

Az üzlet létrejötte bizonyítja, érdemes volt türelmesnek lenni, ám sokan nem értették, a nyáron miért mondtak nemet az olasz Reggina megkeresésére.

Amikor Kádár Tamást elengedtük a Regginához felmérésre, azt mondtuk, nem árt, ha szokja a légkört. Az olasz klubnál elégedettek voltak vele, jelezték, szükségük lenne rá, azonban addig nem jutottunk el, hogy a pénz szóba kerüljön. Mi megköszöntük az érdeklődést, és a családdal közösen úgy határoztunk, jobb, ha a futballista egyelőre nálunk marad. Hangsúlyozni kell Kádár Tamás szüleinek együttműködését, ugyanis számukra az is fontos volt, hogy a ZTE jól járjon. Egyetértettek például abban is, hogy bár vagy harminc menedzser ajánlkozott náluk, nem szükséges elkötelezni magukat egyikkel sem.

A Reggina magyar léptékkel számítva nagycsapatnak számít, önök mégis bíztak abban, hogy nevesebb klub is érdeklődik majd a védő iránt.

Így volt. Amikor Kádár Tamás hazajött a tesztelésről, a korábbinál is motiváltabb lett, és beverekedte magát a csapatba. Kövesdi Viktor menedzser jelezte a Bolton érdeklődését, majd képbe került a Newcastle United is. A tesztelést követően a Bolton illetékesei közölték velünk, érdekli őket a futballista, ám azt szerették volna, ha januárban visszamegy hozzájuk, és mecscsen is megnézhetik. Ugyanakkor a Newcastle vételi ajánlatot tett, azt azonban elutasítottuk.

Ekkor megszakadni látszottak a tárgyalások. Nem gondolt arra, hogy hibázott az elutasítással?

A második ajánlat igazolta a döntés helyességét, igaz, még arra az emelt ajánlatra is nem volt a válasz. Aztán a harmadik megkeresésre közös nevezőre jutottunk, de mert gondok adódtak a szerződés értelmezésével, nem született megállapodás. Az angolok megoldották a problémánkat, a menedzser Sam Allardyce elbocsátása miatt azonban kértek egy kis türelmet. Végül csütörtök éjjel mindenben megegyeztünk.

Érzékeltetné, mennyivel jártak jobban, mint ha az első ajánlatot fogadták volna el?

Ötven százalékkal több pénzt kaptunk így.

Magyarországon élve nehezen hihető, hogy a futballista szülei ne presszionálták volna már az első ajánlat elfogadására.

Elhiheti, nem tették. Azt gondolom, ha egy szülő valóban szereti a gyerekét, akkor ez a magatartás a helyénvaló. Magam is csak hüledeztem, ugyanis amikor problémák adódtak a szerződés szövegezésével, Tamás anyukája többször is felhívott, és elmondta, aggódik, hogy a ZTE megkapja azt az összeget, amely az érdekeit szolgálja.

Üzletemberként nyilván kötött már jó és kevésbé jó megállapodásokat is. Kádár Tamás eladását milyen jelzővel illetné?

Maradjunk annyiban, jó üzletet kötöttünk, de meglehet, a közeljövőben sikerül ennél is jobbat tető alá hozni. Egyébként nem biztos, hogy jó üzletember vagyok, ugyanis érzelmileg rosszul érintett a játékos eladása. De tudom, ha Tamás fejlődése töretlen lesz, akkor két éven belül meghatározó tagjává válik a magyar válogatottnak.

Amikor még jobb üzletet említett, a támadó Balázs Zsolt esetleges eladására gondolt?

Az ő tehetsége vitathatatlan, de nem róla van szó. Annyit azért elárulhatok, vannak céljaink, türelmesek vagyunk, nem akarjuk mindenáron pénzzé tenni az öltöző értékeit. Hogy ezt alátámasszam: a Slavia Praha jó pénzért vitte volna Lovre Vulint, de nemet mondtunk, miként Milan Davidov és Roguy Meyé igencsak kedvező ajánlatát is elutasítottuk. Riválisaink szeretnének szétszedni bennünket, mondván, nekünk már mindegy, de mi ezt nem így látjuk. Az ősz csalódás volt számunkra, ám nem adtunk fel semmit, küzdeni fogunk.

Kádár Tamásra visszatérve: hírlik, önnek nagy szerepe volt abban is, hogy tizenhat évesen profi szerződést kapjon a ZTE-nél.

Akkori utánpótlás-igazgatónk, Kovács Jenő közreműködésével került a labdarúgó Zalaegerszegre, és amikor tizenöt évesen láttam őt az U19-es korosztályban futballozni, azt kértem, azonnal irányítsák a felnőttek közé. A példa mutatja, fejlődése töretlen volt, de ne felejtsük, középiskolájának tanárai, valamint a mi utánpótlástrénereink is rengeteget segítettek neki. Büszkék vagyunk arra, amit elért, és mert szombaton többünket meghívott ebédre, feltételezem, jó szerződést kötött a Newcastle Uniteddel…

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik