Két csel után felrúgják

ZOMBORI ANDRÁSZOMBORI ANDRÁS
Vágólapra másolva!
2008.04.09. 00:16
Címkék
A klasszikus mesterhármas ugyan nem jött össze, Tököli Attila azonban három gólt szerezve főszerepet vállalt a Paks 6–0-s sikerében a Tatabánya ellen. A 22-szeres válogatott támadót szinte lehetetlen semlegesíteni: tavasszal hat bajnoki meccsen hatszor talált az ellenfelek hálójába...

Az eredménysor mindennél beszédesebb: Tököli Attila 261 mérkőzésen lépett pályára az élvonalban, és azokon 131 találatot szerzett (ebben a szezonban tízet). A 32. évében járó labdarúgóra lehet azt mondani, hogy túlzottan sokat beszél a pályán, hogy a játékvezetők ítéleteit ritkán hagyja kommentár nélkül, azt azonban a rosszakarói sem állíthatják: elveszett ember az ellenfelek kapuja előtt. Az aktív élvonalbeli futballisták közül rajta kívül csak az újpesti Kovács Zoltánnak sikerült átlépnie a bűvös százgólos határt („Kokó” 116-szor volt eredményes), és ha formája nem változik, egy év múlva akár a 150. találata is meglehet. Ki tudja, addigra talán már háromszoros gólkirálynak vallhatja magát...

Árulja el: elképzelhetőnek tartja, hogy olyan labdarúgó lesz a 2007–2008-as bajnoki esztendő gólkirálya, aki első találatát a tizedik fordulóban szerezte?

Ez majd csak a bajnokság végén derül ki – mondta a Paks hétfői edzésére készülő Tököli Attila. – Való igaz, ősszel az első gólomat a Fehérvár elleni találkozó hosszabbításában sikerült megszereznem, és bizony, az idénynek akkor már túl voltunk az egyharmadán. A góllövőlistát vezető Waltner Róbert és Urbán Gábor jelenleg három találattal van előttem, vagyis a távolság nem beláthatatlan, azonban azt is tudni kell, a Paksra meglehetősen nehéz párharcok várnak a folytatásban.

Azért a 24. fordulóban garantált a győzelem, ráadásul több góllal...

A Sopron elleni három ponttal valóban kalkulálhatunk, de a három gólt nem osztják majd el a játékosok között.

Volt olyan időszak a pályafutásában, amikor nem tudott húsz gól alatt termelni. A Dunaferr játékosaként 2000-ben és 2001-ben 22-szer, 2002-ben pedig 28-szor volt eredményes.

Manapság kevesebb helyzet adódik, a futball megváltozott. Most mondjam azt, hogy ha kicselezek két embert, és megpróbálom a harmadikat is, akkor az nagy valószínűséggel olyat rúg alám, hogy a lelátón landolok?

Mennyi gólhelyzetre van szüksége Tököli Attilának ahhoz, hogy az ellenfeleknek a középkezdést kelljen gyakorolniuk?

Ez változó. Óvatosan bánnék ezzel a kérdéssel, hiszen meglehet, a szurkoló helyzetnek lát egy szituációt, bent a pályán viszont nincs idő a megfelelő döntés meghozatalára. Azért úgy érzem, még csak tökéletes ziccer sem kell ahhoz, hogy három lehetőségből egyet értékesítsek.

Minek köszönhető, hogy az utóbbi időben nemcsak gólerősen futballozik, de a mezőnyjátékát sem érheti kritika?

A bajnokság eleje a csapatnak és nekem sem sikerült, aztán jött az edzőváltás, és a játékunk az ősz végére kezdett összeállni. Kevesebb gólt kapunk, támadásaink gólveszélyesebbek, én pedig az utóbbi három meccsen öt gólt szereztem. A kapusoknál és a támadóknál különösen fontos, mennyire érzik az edző bizalmát, szerencsére Gellei Imre és köztem ilyen téren minden rendben van. Nem bosszankodnék, ha kétezer és kétezer-kettő után harmadszor is gólkirály lennék.

Kilenc éve, 1999 őszén három gólt szerzett a Szeged ellen, de a vidéki csapat kizárása után elvették a találatait. Urbán Gábor és Dorge Rostand Kouehama négyszer mattolta a Sopron kapusát, és az együttes kizárása után sem veszítették el a találataikat...

Akkor azt a döntést hozták, most ezt... Egyébként mindketten megdolgoztak azokért a gólokért, nem tartanám jogosnak, ha elvennék tőlük. Inkább azt mondanám, kilenc évvel ezelőtt hoztak jogtalan határozatot. Halkan megjegyzem: a Szegednek lőtt három gólomat is számon tartom... ½

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik