Még mindig vannak nagy tehetségeink

ZOMBORI ANDRÁSZOMBORI ANDRÁS
Vágólapra másolva!
2008.04.16. 00:23
Címkék
A Ligakupa elődöntőjének első mérkőzésén a házigazda MTK Budapest nem tudott előnyt szerezni a győri visszavágóra. A hazaiak ugyan közelebb álltak a győzelemhez, a hajrában kapufát is rúgtak, ám az egy hét múlva esedékes visszavágó előtt az ETO van kedvezőbb helyzetben.

„Sajnáljuk, jobbulást kívánunk!” Az idézett mondat, amelyet barátságos kézfogás kísért, a mérkőzést megelőzően hangzott el az öltözőfolyosón, és a Győr vezetőedzője, Egervári Sándor intézte az MTK játékosához, Pál Andráshoz.

Ha valaki nem tudná, a kékfehérek támadója szombaton az ETO ellen 1–0-ra elveszített bajnokin sérült meg, Zoran Supics belépője nyomán, és már akkor sejteni lehetett, hogy a felépülése hosszú heteket vesz majd igénybe. A keddi ultrahangos vizsgálat ezt megerősítette, a futballista bal bokájában a deltaszalag szinte teljesen elszakadt, így számára minden bizonnyal véget ért a tavaszi idény. Kell-e mondani, a hír hallatán a hazaiak szakmai igazgatója, Garami József borús hangulatban készülődött a mérkőzésre, ami érthető, hiszen az egyik legjobb formában lévő futballistája esett ki a sorból. Egyébként az is elkeserítette, amivel az MTK-tartalék vasárnapi bajnoki meccsén szembesült.

„A tartalékok mérkőzését néztem Gyöngyösön, amikor meghallottam, hogy az egyik nagy áruházlánc üzletet épít a sporttelep helyére – mondta Garami József. – Nem tagadom, én ilyenkor szinte meghalok, ugyanis tudom, hiába kellene a megszűnt pálya helyett újat építeni, ez rendre nem történik meg, és így a gyerekektől veszik el a sportolás lehetőségét.”

Szerencsére az MTK és az ETO fiataljainak nincsenek ilyen gondjaik, ők nap mint nap futballozhatnak, és ha tehetségükkel kiemelkednek a társaik közül, akkor előbb-utóbb a bajnoki találkozókon is lehetőséghez jutnak. Aki látta szombaton az ETO–MTK bajnoki párharcot, az tudja, a csapatok remek meccset produkáltak, és bár kedden fordított párosításban is ugyanez a két gárda mérkőzött meg egymással, hasonló színvonalat nehéz lett volna elvárni a pályán lévőktől. A hazaiak kezdő tizenegyében egyedül Vadnai Dániel maradt meg a három nappal korábban is szerepeltek közül, a másik oldalon pedig Pákolicz Dávid jelentette a folytonosságot. A két szakvezető, Garami József, illetve Egervári Sándor egyébként a kupasorozat korábbi szakaszában is rendre a fiatalokat, illetve az első csapatban kevés játéklehetőséghez jutó futballistákat vetette be, és nem volt ez másként most sem. A kék-fehérek keddi együtteséből Szatmári Zoltán kapus, a védő Bajúsz Endre, Vadnai Dániel és Rodenbücher István, valamint a középpályás Kecskés Tamás és Ladóczki István a kispadon kezdi az élvonalbeli bajnoki meccseket, mi viszont most egy támadóra, a 17 esztendős Molnár Marcellra hívnánk fel a figyelmet.

A tehetséget Garami József már a téli felkészülés során odavette az első kerethez, és valószínű, hogy a fiatalember hamarosan alapemberré válik a Hungária körúton.

Hogy mit tud?

Lendületes, a szabadon hagyott területekre rendre jó ütemben tör be, és tudja, mi a játék folytatása. Elsősorban a kapu előterében érzi jól magát, technikai felkészültségét pedig nem érheti kritika, igaz, olykor az egyszerűbb megoldásokra kellene törekednie. Természetesen másokat is megemlíthetnénk, de ne feledjük: az NB III-as együttes öt pillére, a Ligakupában rendre szerephez jutó Szekeres Adrián, Lengyel Dániel, Busai Attila, Gál András és Gosztonyi András ezúttal azért nem mutathatta meg magát, mert az U19-es válogatottal a szerdai, Horvátország elleni mérkőzésre készül.

Ami a Győrt illeti, ahogy Egervári Sándor fogalmazott, a Ligakupa remek lehetőség a fiataloknak a bizonyításra, ám saját boldogulásuk sohasem lehet fontosabb a csapat érdekeinél. Ugyanakkor azoknak a labdarúgóknak is hasznos ez a sorozat, akik korábban rendszeresen szerepeltek az élvonalban, mostanság viszont kevesebb lehetőséghez jutnak. A vendégek futballját egyébként a rutinos játékosok határozták meg (ilyen a zöld-fehéreknél Jäkl Antal), az más kérdés, hogy Kovács Zoltán a megítélt büntetőt csak másodjára tudta kapuba juttatni. És ha már Molnár Marcell nevét megemlítettük a házigazdáknál, a vendégek közül emeljük ki Kiss Mátét. A győriek tehetsége jobb oldali védőként kezdte a mérkőzést, majd egy sorral feljebb lépett, eredeti posztjára, a középpályára. Az egyes játékhelyzetekben született döntései azt mutatták, hogy hamarosan nyomába eredhet a magát ugyancsak a Ligakupában megmutató Koltai Tamásnak, aki ma már kihagyhatatlan a tavasszal remeklő ETO-ból.

Mindez azt bizonyítja, hogy azért vannak tehetségek a magyar fociban is.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik