Végre dolgozni is lehet!

ZOMBORI ANDRÁSZOMBORI ANDRÁS
Vágólapra másolva!
2009.01.31. 00:43
Címkék
A kedd délutáni, a Mezőkövesd ellen 4–2-re megnyert felkészülési mérkőzésen Gálhidi György megmutatta magát a Diósgyőr kispadján. Szombaton a szlovákiai Rimaszombat ellen már a szakember elképzelései szerint futballozhat a DVTK, míg három hét múlva bajnoki rajt a REAC ellen.

Már októberben szó volt róla, hogy Gálhidi György visszatér a diósgyőri kispadra, azonban Vágó Attila után Sisa Tibor kezébe került a szakmai munka irányítása. Aztán az U19-es válogatottal tavaly Eb-bronzérmet nyerő tréner január 16án közös megegyezéssel szerződést bontott a klubbal, és bár a szurkolók és a játékosok éppúgy kapacitálták a visszatérésre, mint az elöljárók, négy nappal később egyértelművé vált, a „Tanár úr” nem gondolja meg magát. Másnap az akkor még Ománban tartózkodó Gálhidi Györgyöt nevezték ki a DVTK vezetőedzőjének – ez az előzmények ismeretében nem volt meglepetés. Amire viszont kevesen számítottak: a hónapokon keresztül pengeélen táncoló borsodi klubnál rendeződött az anyagi helyzet, vagyis az edzőnek elvileg csak a szakmával kell foglalkoznia.

De valóban így van?

„Való igaz, csak azzal kell foglalkoznom, hogy a csapat a lehető legjobban felkészüljön a bajnoki rajtra – mondta Gálhidi György. – Feladat van bőven, hiszenabból a Diósgyőrből, amelyet még kétezer-négyben és kétezer-ötben irányítottam, csak Lipusz Norbert maradt hírmondónak. Vagyis a futballistákat meg kell ismerni, és a próbajátékon lévő labdarúgók közül ki kell választani azokat, akik valóban erősítést jelentenek. Nem lehet kérdés, ha a klub nem tartozik a játékosoknak,sokkal könynyebb helyzetben van az edző. Tud követelni, a kerettagok szívesen jönnek edzésre, jó hatásfokkal dolgoznak, és ez rendre eredményt hoz. Amikor négy évvel ezelőtt a DVTK ötödik lett a tavaszi tabellán, februártól júniusig nem kaptunk pénzt, és bár az eredményeinkre büszkék lehetünk, az akkori körülményeket jobb elfelejteni. Ahogy említettem, most csak a munkára kell koncentrálni, és nem tagadom, optimista vagyok a folytatást illetően, főleg, ha figyelembe veszem azt, hogy Sisa Tibor vezetésével milyen remek eredményeket produkált az együttes…”

Emlékeztetőül az eredménysor: a korábbi vezetőedzővel öt meccsen tíz pontot gyűjtött a DVTK úgy, hogy az utolsó három fordulóban három élcsapatot (Haladás, DVSC, Kecskemét) is legyőzött.

Csakhogy…

A keret azóta gyengült – elég csak Sebők Vilmos és Pintér Zoltán távozását említeni –, és nem zárható ki, hogy a bajnoki rajtig további alapemberek hagyják el a csapatot.

„A védelembe mindenképpen kell majd igazolnunk – folytatta a szakember. – Ugyanakkor az is elképzelhető, hogy az átigazolási időszak vége előtt Köteles László és Borisz Milicsics is távozik tőlünk, ebben az esetben az ő helyükre is megfelelő helyettest kell szerződtetnünk. Ennek ellenére bizakodó vagyok, ugyanis nagyon ritka az olyan fegyelmezett, koncentrált csapat, mint amilyet Sisa Tibor hagyott rám. A játékosok bírják a terhelést, így semmi akadálya annak, hogy a jövő héten is erős edzések legyenek. A Mezőkövesd ellen taktikusan, tudatosan futballozott a csapat, kíváncsian várom a szombati Rimaszombat elleni edzőmecscset. Nincs meghatározva, hogy milyen helyezést ér el a csapat, azonban kiesési gondjaink nem lehetnek, mi több, közelíteni kell a középmezőny elejéhez. Fontos lesz tehát a jó kezdés a REAC ellen, ugyanis ha sikerrel vesszük az akadályt, az meghatározhatja az egész idényünket.”

Gálhidi György nem titkolta, meghatotta az a szeretet, amellyel a diósgyőri szurkolók fogadták. A napokban egyzetet majd elődjével, Sisa Tiborral a csapatról, néha pedig arról álmodik, a kétezer-ötös tavasz megismételhető.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik