Harmadszor is Pécs

FAZEKAS ZOLTÁN, KARVALITS LEVENTEFAZEKAS ZOLTÁN, KARVALITS LEVENTE
Vágólapra másolva!
2009.05.23. 23:58
Címkék
Izgalmas, ám rengeteg hibával tarkított összecsapáson a Pécs idegenben nyert egy ponttal, 72–71-re a Zalaegerszeg ellen az elődöntő 4. mérkőzésén, és 3–1-es összesítéssel bejutott a szerdán kezdődő fináléba, amelyben az Atomerőművel találkozik.

A második meccsen a Pécs, most a Zalakerámia robbantott a kezdés után: nem pergett le öt perc sem, már tíz ponttal vezetett a vendéglátó. Triplaparádéval nyitottak Trepák Zoltánék, a center kétszer, Calvin Watson és Kámán Tamás egyszer dobott tökéletes hármast úgy, hogy a labda még a gyűrűt sem érte, csak a hálót rezegtette meg. Állva maradt a baranyai gárda, s bár kétségtelen, hogy iszonyatosan fülledt volt a levegő a csarnokban, a „bennragadás” emiatt sem volt indokolt a fekete mezeseknél, akiknél nem játszhatott a napokban szemműtéten áteső Bencze Zoltán. Centergondjai nem csak az alapszakaszgyőztesnek voltak, hiszen a túloldalon Srdjan Helbich sem volt hadra fogható, aki vállsérülése miatt civilben űztehajtotta társait a kispadról.

Már 16 ponttal is vezetett a Zalakerámia, de mielőtt még bárki is azt gondolhatta volna, hogy sima meccs lesz, Thomas Kelley és Dénes Gábor villant néhányszor, így szempillantás alatt tízen belülre jött a Pécs a nyitó negyed legvégén. A folytatásra még inkább összeszedték magukat a vendégek, Kelley pompás átadásaiból könnyű kosarakat szereztek, s fokozatosan faragták le hátrányukat, majd a 19. percben először a mérkőzés folyamán az amerikai karmester büntetőivel át is vették a vezetést.

A pécsiek javuló játéka és a sok könnyelműen elkövetett hiba következményeként a ZTE feltűnően elbizonytalanodott, sokszor még dobással sem tudta befejezni akcióit, és az is többször előfordult, hogy lejárt a támadóideje anélkül, hogy támadta volna a gyűrűt.

A hazaiak a pihenő után sem nyugodtak meg, elképesztő hibákat követtek el, még a legkönnyebb helyzetekben, mint Kámán ziccere, is képesek voltak rontani. Azonban ekkor ellenfelük sem remekelt, így fordulhatott elő, hogy kosárszegény tíz percet követően is szoros maradt a meccs, igaz, a pécsiek továbbra is előnyben voltak.

A záró játékrész előtt csak az lehetett a kérdés: vajon meg tud-e annyira nyugodni az egyik csapat, hogy elkerülje a párharc második meccséhez – amelyen a ZTE a ráadásban nyert egy ponttal – hasonló kiélezett végjátékot?

Feszült, kiegyenlített, de alacsony színvonalú volt már ekkor a csata, s az életben maradásért küzdő hazai együttes erőlködését végül siker koronázta. Kámán betöréséből újra vezetett (62–61), de még sok volt hátra. A végjátékot ezúttal a pécsiek bírták jobban idegekkel – egy Kelley-büntetővel győzni tudtak, s készülhetnek a szerdán kezdődő döntőre az Atomerőmű ellen.

Az egyik fél harmadik győzelméig tartó párharc végeredménye: 3–1 a Pécs javára.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik