A torna meglepetéscsapata Szaúd-Arábiának sem kegyelmezett

Vágólapra másolva!
2007.07.29. 17:35
Címkék
Óriási meglepetésre az iraki futballválogatott miután az elődöntőben búcsúztatta a Koreai Köztársaságot, a fináléban is felülmúlta jóval esélyesebbnek tartott riválisát. Junisz Mahmud 71. percben szerzett találatára Szaúd-Arábia nem tudott válaszolni, így favoritként elbukott az Ázsia Kupa döntőjében.
A finálé hőse, Younis Mahmoud (10) és az iraki válogatott ünnepel
Reuters
A finálé hőse, Younis Mahmoud (10) és az iraki válogatott ünnepel
A finálé hőse, Younis Mahmoud (10) és az iraki válogatott ünnepel
Reuters
A finálé hőse, Younis Mahmoud (10) és az iraki válogatott ünnepel

Távol-keleti vetélytársakat búcsúztató válogatottak csaptak össze vasárnap Jakartában, az Ázsia Kupa fináléjában. A Koreai Köztársaságot kiejtő Irak és a japán álmokat szertefoszlató Szaúd-Arábia presztízscsatáját 60 ezer néző tekintette meg a helyszínen, a Gelora Bung Karno Stadionban.

Az első félidőben nem született gól, és a folytatásban is csupán egyetlen találat született, azt pedig az iraki csapatkapitány, Junisz Mahmud szerezte, ezzel az előzetesen teljesen esélytelennek tartott közel-keletiek révbe értek.

A középen helyezkedő Mahmud magasabbra ugrott, mint a menteni igyekvő szaúdi védők, és a tétovázó, határozatlan hátvédek gyűrűjében Jasszer Al-Moszailem kapujába fejelt. Újabb találat nem született, Mahmud bólintása kupagyőzelmet ért Iraknak, a játékvezető hármas sípszava után kezdődhetett a fieszta.

Szaúd-Arábia lehetett volna az első négyszeres Ázsia Kupa-győztes nemzet, ez azonban meghiúsult.

Irak ezzel a győzelemmel kvalifikálta magát a 2009-es dél-afrikai Konföderációs Kupára. A tornát mindig egy évvel a világbajnokság előtt a vb-házigazda rendezi. A dél-afrikaiak a rendező jogán tagjai a mezőnynek, rajtuk kívül a kontinensek legjobbjai lépnek pályára.

A finálé után lemondott Jorvan Vieira, az irakiak szövetségi kapitánya.

"Valóban távozom, hiszen lejárt a két hónapra érvényes megbízatásom" - mondta az 54 éves szakember.

Arra a kérdésre, hogy mit csinál a jövőben, annyit válaszolt: "hazamegyek, pihenek, strandra járok, a többit majd meglátjuk."

ÁZISA KUPA

DÖNTŐ:
Irak - Szaúd-Arábia 1-0 (0-0)
Gólszerző: Younis Mahmoud (71.)
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik