Giocatore numero diciannove - Az alkotói rombolás

183462 183462183462 183462
Vágólapra másolva!
2011.02.02. 11:02
Címkék
A labdarúgás őskorában védelmi taktika gyakorlatilag nem létezett. Az első fennmaradt írásos emlékek a védekezés kezdetleges kialakulását...

A labdarúgás őskorában védelmi taktika gyakorlatilag nem létezett. Az első fennmaradt írásos emlékek a védekezés kezdetleges kialakulását a labdarúgás és a rugby szétválásának idejére teszik, ekkoriban jelentek meg először a kimondottan védekező felfogású játékosok.

A labdarúgás kezdeti szakaszában a kezdetleges technikai, erőnléti és taktikai képzettség miatt a támadók és a védők közötti óriási számbeli eltérés (9 támadó egy védő és egy kapus ellen) ellenére mégsem volt teljesen sikertelen a védők harca. Később a támadók technikai fejlődésére reagálni kellett a védelemnek is, így egyre több védő jelent meg a játékban. Apránként tudatosság is költözött a védelembe, egymás között elosztották a kapu előtti területet és az oda belépő támadót vették fel. A támadók továbbra is fejlődtek technikailag és már taktikailag is így az ellenőrzött területet még kisebbre kellett szorítani, még több embert vontak be a védekezésbe így már a védők és a támadók számbeli egyensúlyban voltak (lásd a gúlarendszert). Ez a terület védelmi taktika ami fénykorát a régi les-szabály idején élte. A két védő és a kapus közötti területre nem léphetett a támadó mert lesveszélynek volt kitéve.

Az új les szabály a három hátvédes rendszer kialakulását vonzotta magával, ami részben szakított a terület védelemmel és átállt a követő emberfogásra. Amit az állandóan fejlődő csatárjáték igen hamar kihasznált az elmozgó csatárok a támadás szempontjából passzív helyre csalták a védőket a kapu előtere ellenőrizetlenül maradt. Idővel rájöttek, hogy a védelem helyes taktikája az összetett védelem amely a terület védelem és az emberfogás követelményeit közösen alkalmazza az adott szituációhoz és körülményekhez megfelelően.

A mai védekező felfogású középpályások is egykoron támadók voltak. Majd fedezetté váltak az az a második vonalban elhelyezkedő támadóknak feleltek meg. A kezdetekben nekik az ellenfél középpályásait az az a fedezeteikre kellett figyelniük. Kezdetben szoros emberfogással operáltak ami az Ő szituációjukban nem veszélyes mert Őket biztosítani tudta a védelem. A támadójáték mind taktikai és technikai fejlődése következtében a védelem létszámát folyamatosan növelni kellett és a védelem segítsége érdekében a középpálya létszáma is megnőtt. A támadások nagyobb hatásfokú megakadályozása és valamilyen szintű megszűrése érdekében. Eközben a középpálya feladata a labdarúgás fejlődésének következtében ugyanúgy a megcsappant létszámú támadó szekció támogatása is.

A játékrendszerek fejlődésének következtében először csapatrészek fejlődtek ki majd azon belül pedig bizonyos pozíciók. A középpálya manapság talán legfontosabb és legérzékenyebb pontja a labdaszerző vagy védekező középpályás poszt.

A poszt alapvető eleme a testi kontaktus és az erőteljes fizikai jelenlét. Egy-egy szerelésnél test a test elleni párharcot kell vívni. Továbbá a rendkívül fontos a jó helyezkedés. Egy taktikailag magasan képzett játékos képes stratégiai szempontból jól helyezkedni. A jó helyezkedés már önmagában is védekező tevékenységgént szolgál. Például megakadályozhatja egy veszélyes területen tartózkodó ellenfél megjátszását. A helyezkedés önmagában nem hárítja el a veszélyt, a labdát az ellenféltől csak szerelés útján tudja megszerezni az adott játékos. A szerelés lényege a megfelelő időpont felismerése és eközben való kellő elhatározottság.

Az igazán jó labdaszerzők nem csak megszerzik a labdát, hanem utána biztonságosan továbbítani is tudják azt. Csapattárshoz vagy az adott helyzettől függően veszélytelen területre juttatni.A cikk célszemélye a poszt kritériumainak a legutolsó pontig megfelel, sőt azon belül a ritka kivétel szabályát erősíti.

Esetban Cambiasso korunk egyik legjobb védekező középpályása, nem csak posztján belüli hatékonyságával érdemelte ki ezt, hanem azon belüli stílusos sallangmentes játékával. Cambiasso úgy egy fizikai kontaktuson alapuló poszt egyik legjobbja, hogy nem jellemzőek rá a durva szabálytalanságok, de még a szabálytalanságok sem. Mi sem bizonyítja ezt jobban, hogy védekező középpályás létére pályafutása során több gólt szerzett mint ahány sárga lapot kapott.

Cambiasso jelenleg talán a legintelligensebb labdaszerző az elit labdarúgás képzeletbeli térképen. Hihetetlen helyezkedő képessége mellett, szervezői kvalitásokkal is rendelkezik, remekül passzol és hoz helyzetbe másokat, lát a pályán, arról nem beszélve,hogy remekül lép fel a támadásokhoz. Ha aktuális feladatához hozzátartozik támogatni a támadásokat a gólveszély rendre benne van a játékában.

Pályafutása során egyetlen egyszer sem állították ki.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik