(Szakra)lábjegyzet: Elméletileg jobb a helyzet! Elméletileg...

2476361 24763612476361 2476361
Vágólapra másolva!
2014.01.30. 08:01
A tegnapi napon hivatalossá vált üzletek kapcsán a keretünk létszáma nem csökkent. Egy jött, egy ment. Ment egy középső középpályás, amiből...

A tegnapi napon hivatalossá vált üzletek kapcsán a keretünk létszáma nem csökkent. Egy jött, egy ment. Ment egy középső középpályás, amiből "van bőven" és jött egy csatár, ami hiányposzt. Elméletileg jobb a helyzet! Elméletileg.

Luuk De Jong érkezése azonban egyrészt félmegoldás, másrészt pedig lutri. Félmegoldás, mert csak kölcsönbe érkezett, és tulajdonképpen annyival vagyunk vele előrébb, mint Rémy-vel, hogy állítólag opciós jogunk lesz nyáron hosszútávú szerződést kötni vele. Égető szükségünk van rá, hiszen Rémy 3 meccset pihen (Sunderland, Chelsea, Tottenham...), Cissé sérült és eleve formán kívül van, Shola meg csak Shola. Csodákat nem várhatunk tőle. És hogy miért lutri a fiatal csatár? Mert amíg a Twente-ben szárnyalt (119 meccsen 59 gól), addig a Mönchengladbach-ban csak kiegészítő ember volt. Most pedig a hollandiai formáját kellene előkapni, de nagyon gyorsan és hosszú távra.

A távozónk pedig - ahogy mind tudjátok - Yohan Cabaye, aki 2017-ig írt alá a PSG-hez. Cabaye a sajtótájékoztatón meglepő és kevésbé meglepő dolgokat is mondott. Egyrészt amit tudtunk, hogy boldog, amiért mostantól BL-ben játszhat, címeket nyerhet, hazatérhetett Franciaországba. Ami viszont meglepő, hogy ő maga ismerte el, hogy nyáron megígérte neki a vezetőség, hogy komoly ajánlat esetén januárban elengedik. Hálás a Newcastle-nek, hogy tartották a szavukat.

A Newcastle hivatalos közleménye pedig annyit tartalmazott, hogy szerették volna megtartani Cabaye-t, de a játékos egyértelművé tette, hogy távozni akar. Természetesen sok sikert kívántak neki a további pályafutásához. Ezek után számomra egyértelmű, hogy a gond nem Cabaye eladásával van, hanem a megfelelő pótlással lehetnek problémák.

Mert kell a pótlás. Hiába van középső középpályásként a klubnál Tioté, Sissoko, Anita, Gosling és Bigirimana. Hiába játszhat Cabaye előretolt középpályás posztján Ben Arfa, Gouffran vagy akár Marveaux. A megszokott, idén jól működő szerkezet megbomlik. Lelkileg nem hinném, hogy megviselné a társakat egy ilyen kulcsfigura távozása (főleg, hogy szerintem augusztus óta a csapatnál mindenki tudta, hogy ez bekövetkezik), taktikailag viszont már sokkal valószínűbb, hogy gondok lesznek. Csak remélni tudom, hogy a nyári megállapodás értelmében Pardew felkészült a változásokra, hiszen egyébként sem múlhat egy emberen egy csapat teljesítménye.

Ha a puszta tényeket nézzük, akkor tehát hiányposztra igazoltunk és olyan csapatrészből távozott egy ember, ahol megoldható a pótlás. Elméletileg tehát jobb a helyzet. Gyakorlatilag viszont nem. Három iszonyatosan kemény mérkőzés következik a Sunderland a Chelsea és a Tottenham ellen és ha azt nézzük, kiesett a középpálya legfontosabb láncszeme, és egy teljesen újonc támadónak kell(ene) pár nap alatt felvenni a ritmust. Emellé jönnek a sérülések (Cissé, Gouffran, Coloccini) és Rémy eltiltása.

Így már nem mondhatnám, hogy jobb a helyzet. A vezetőség elméletileg még tesz egy kísérletet a Lyon középpályásának Clément Grenier-nek a megszerzésére (az első ajánlatot visszadobták) a következő szűk két napban, azonban számomra hatalmas meglepetés lenne, ha sikerülne tető alá hozni az üzletet. Meg aztán ha sikerül is, a szombati meccsre (azaz a szezon legfontosabb meccsére) így is úgy is elég szedett-vetett csapat áll majd ki.

Érdekes tavasz elé nézünk.

Hajrá Newcastle!

Mark29

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik