Nemet mondtak Budapestre

MONCZ ATTILAMONCZ ATTILA
Vágólapra másolva!
2003.11.18. 22:12
Címkék
Lassan egy hete várt az utolsó igenre Dámosy Zsolt és stábja, hogy hivatalosan is világgá kürtölhesse: Erdei Zsolt január 17-én a Budapest Sportarénában megpróbálhatja elvenni a mexikói Julio César Gonzáleztől a WBO (Bokszvilágszervezet) félnehézsúlyú világbajnoki övét.
Az Erdei, Sdunek páros újabb magyarországi fellépésére még várni kell (Fotó: Meggyesi Bálint)
Az Erdei, Sdunek páros újabb magyarországi fellépésére még várni kell (Fotó: Meggyesi Bálint)
Az Erdei, Sdunek páros újabb magyarországi fellépésére még várni kell (Fotó: Meggyesi Bálint)
Az Erdei, Sdunek páros újabb magyarországi fellépésére még várni kell (Fotó: Meggyesi Bálint)
Az Erdei, Sdunek páros újabb magyarországi fellépésére még várni kell (Fotó: Meggyesi Bálint)
Az Erdei, Sdunek páros újabb magyarországi fellépésére még várni kell (Fotó: Meggyesi Bálint)
Reménykedtek, hogy a ZDF német televíziós társaság igent mond az Universum Box-Promotion ajánlatára, így Dariusz Michalczewski legyőzőjének először Budapesten, Madár ellen kell kockára tennie a koronáját. Aztán egy keddi telefonhívás szertefoszlatott mindent, a ZDF elutasította a fővárosi rendezvény ötletét.
"Egyelőre ami engem érdekel, hogy nincs budapesti gála – szomorkodott Dámosy Zsolt. – Különösebben nem indokolt senki semmit, pusztán annyit mondtak az universumosok, hogy a ZDF elutasította az ajánlatot. Nincs értelme szépítgetni, nagyon elkeseredtem, de azt kell mondanom, szombat óta már felkészültem erre a lehetőségre. Akkor néztem a ZDF közvetítését Bayreuth-ból, és megfogalmazódott bennem, hogy más a leányzó fekvése, mint gondoltam. Ha a ZDF-nek alternatíva lett volna Erdei meccse, be kellett volna mutatnia a világbajnoki címmérkőzés előtti utolsó fellépését. Ehhez képest semmit sem adtak a találkozójából. Az elmúlt öt évben nem így ismertem meg az Universumot, sajnos beleszaladtam abba, hogy az adott szó nem feltétlenül kötelez.”
Dámosy elmondta, hogy Peter Hanraths, az Universum Box-Promotion gazdasági igazgatója a kezdet kezdetén azt mondta, a ZDF rábólint a González–Erdei csatára, ezzel nem kell foglalkoznia, csak hozza össze a budapesti gálát. Az üzleti életben az adott szó elég gyakran kötelező jelleggel bír, ezért adódik a kérdés, folytatódik-e egyáltalán az eddig mindkét fél számára gyümölcsöző együttműködés. "Most egyelőre ez a feltételezés sem túl erős, de lehet, hogy később meggondolom magam – felelte érdeklődésünkre Dámosy. – Amikor megkeresett, hangsúlyozom, megkeresett az ötlettel az Universum, a televíziós megállapodás volt az első kérdésem. Hogy a ZDF tényleg elfogadja-e Erdeit főmérkőzésnek. Hanraths úr határozottan azt válaszolta, hogy igen, ezért elkezdtünk vele foglalkozni. Álmomban sem gondoltam arra, hogy amire Hamburgban a nulladik pillanatban rábólintottak, nem volt biztos. Arról mindig is szó volt, hogy a ZDF-nek el kell jönnie Budapestre, be kell járnia a helyszínt, és utána kell véleményt mondania. Ez azt jelenti, hogy csak akkor nem jöhetett volna össze a gála, ha a Sportaréna mint helyszín, vagy az RTL Klub technikai színvonala nem felelt volna meg neki. Ez mindkettő elég megmosolyogtató, a BS Európa egyik legmodernebb arénája, az RTL pedig eddig is nagyon magas színvonalon közvetített. Emberi számítás szerint tehát összeállt a kép, arról szó sem volt, hogy a ZDF Budapestet mint helyszínt nem fogadja el. Ez csak szép takarózás. Tartok tőle, hogy itt nem feltétlenül Budapest a gond…”
A főszereplőnek kiszemelt Erdei Zsolt sem örült túlságosan a hírnek, de a végletekig azért nem volt elkeseredve. "Amikor meghallottam, hogy itthon biztosan nem bokszolhatok, picit elszomorodtam – vallotta be a 18 meccs után is hibátlan mérlegű Madár. – De fel lehet fogni ezt másképpen is. Ha nem Budapesten bokszolhatok, vagy egyáltalán nem jön össze a meccs, akkor sem leszek elkeseredve. A fontos, hogy ott vagyok a küszöbön, és előbb-utóbb megkapom a lehetőséget. Lehet, hogy a mostani döntésben a sors keze van benne, ami azt akarja jelezni, hogy talán később jobb lesz. Én inkább így kezelem az ügyet.”
Adódik a kérdés: ki lesz egyáltalán González kihívója. Dámosy szerint két hete konkrétan elhangzott, hogy Erdei a WBO-nál világbajnoki címmérkőzést bokszolhat, tehát egyelőre erről nem kell lemondani. ("Ha mégis, akkor az egy hatalmas pofon a menedzsmenttől Zsoltnak” – vélte a menedzser.) Mint ahogyan lapunk információi szerint elképzelhető, Madár január 17-én az eredeti tervek szerint harcba indulhat a koronáért, csak éppen Karlsruhéban. Állítólag a ZDF inkább oda vinné a gálát, a főmérkőzést pedig a helyi illetőségű Regina Halmich, a WIBF légsúlyú világbajnoknője vívná. Előtte pedig jöhetne a González–Erdei párharc.
Persze az is előfordulhat, hogy más kapja meg a lehetőséget, ha a ZDF továbbra sem erőlteti a magyar öklöző szerepeltetését. "Igaza van, ez is előfordulhat, akkor alighanem jönne a németek elkényeztetett üdvöskéje, Thomas Ulrich – válaszolta lapunk kérdésére Erdei. – Még ezt is meg tudnám érteni. Ha, mondjuk, lenne Magyarországon egy klub, amelynek én lennék az egyetlen magyar versenyzője, és lenne nálam picit jobb ukrán vagy szláv öklöző is a csapatban, akkor alighanem én is elvárnám, hogy engem favorizáljanak. De mondom, előbb-utóbb eljön az én időm. Lehet, hogy még nem most, bár úgy érzem, fejben és fizikailag is felkészültem a meccsre, de el fog jönni!”
Mi csak annyit tennénk hozzá: ha a ZDF most nem fogadja el Erdeit, akkor mikor? Gonzáleznél ismertebb ellenfelet most aligha kaphatna főmeccsen, az ő esetleges legyőzésével pedig végképp berobbanhatna az elitbe.
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik