Útban a vb-címmeccs felé

MONCZ ATTILAMONCZ ATTILA
Vágólapra másolva!
2004.02.18. 21:00
Címkék
A maga nemében szokatlan lesz a február 21-i tapolcai gála főmérkőzése, hiszen a bokszban világbajnoki övek kapcsán már többször hallottunk címegyesítő mérkőzésről, interkontinentális bajnoki övek esetében viszontez nem igazán jellemző.
Rácz Félix az idei elsô gáláját szervezi (Fotó: Meggyesi Bálint)
Rácz Félix az idei elsô gáláját szervezi (Fotó: Meggyesi Bálint)
Rácz Félix az idei elsô gáláját szervezi (Fotó: Meggyesi Bálint)
Rácz Félix az idei elsô gáláját szervezi (Fotó: Meggyesi Bálint)
Rácz Félix az idei elsô gáláját szervezi (Fotó: Meggyesi Bálint)
Rácz Félix az idei elsô gáláját szervezi (Fotó: Meggyesi Bálint)
A Balaton közeli városban ringbe lépő Nagy János és Kirkor Kirkorov viszont az utóbbi céllal bunyózik, a két kiskönnyűsúlyú párharcának győzteséé lesz a WBO (Bokszvilágszervezet) jelenleg Nagynál lévő öve, valamint a WBA (Bokszvilágszervezet) pillanatnyilag gazdátlan koronája. A szokatlan gála ötlete Rácz Félix, a Felix-Promotion első embere fejéből pattant ki.

– Úgy éreztem, kellene valami pluszt nyújtani, mert sokaknak van már egy kisvilágbajnoki öve, az egyesített korona viszont Magyarországon és Európában is unikumnak számít. Tudomásom szerint rajtam kívül mindössze egy szervező hozott tető alá ilyen mérkőzést – mondta lapunknak Rácz Félix.
– Kivel kell egyeztetni egy ilyen találkozóról?
– Elsősorban a két világszervezettel. A WBO-val kevesebb gondom volt, ott az öv a miénk, csak ellenfelet kellett találni. A WBA-nál viszont meg kellett pályázni a címmérkőzést, majd a siker után olyan ellenfelet kellett találni, akit mindkét szervezet elfogad.
– A különlegességen kívül van valamilyen plusztétje ennek a meccsnek?
– Annyi feltétlenül, hogy az egyesítés miatt a győztes az összes ranglistán legalább két-három helyet előreléphet, és közelebb kerülhet a világbajnoki címmérkőzéshez. Nagy Jani a WBA-nál most a negyedik, a WBO-nál Julio Pablo Chacón hétvégi veresége miatt a hetedik helyre jön fel, így ha nyer, mindkét szervezetnél a legjobb öt között lesz, a másik két nagynál, a WBC-nél és az IBF-nél pedig a top tízbe ugorhat előre. Ezzel Erdei Zsolt mögött ő lenne a második legmagasabban jegyzett magyar bunyós.
– Mikor jön el az a pillanat, amikor Rácz Félix azt mondja: én nem csupán interkontinentális, hanem világbajnoki címmérkőzés szervezésére is érettnek érzem magam?
– Elsősorban nem nekem kell érettnek érezni magam. A két találkozó szervezési költségei között jelentős anyagi különbségek vannak, a világbajnoki címmeccs magasabb jog- és pénzdíjjal jár. Emellett arról sem szabad elfeledkezni, hogy kell olyan kaliberű bokszoló is, akinek érdemes ilyen meccset szervezni. Az IBC-nél, a WBU-nál, illetve a hasonló kis szervezeteknél már rendezhettem volna világbajnoki összecsapást, de engem csak a négy nagy szövetség érdekel, különösen azóta, hogy a Felix-Promotion létezik.
– Mikor lesz ilyen bokszolója?
– Ha Jani nyer Kirkorov ellen, akkor közel kerülhet a WBA-bajnok thaiföldi Yodsanan Nanthachaihoz. Az ő menedzsmentjével már tapogatózó tárgyalásokat folytattunk, őt talán sikerül még Magyarországra is elhozni. De ehhez szükség van az anyagi háttér megteremtésére, illetve egy olyan helyszínre, ahol vevők lennének az eseményre.
– Mennyi lenne egy ilyen gála költségvetése?
– Úgy húszmillió forintnál kezdődne. Teljesen másak a jogdíjak, más a meccsdíj, nagyobb stábot kellene vendégül látni. Egy interkontinentális címmérkőzéshez képest minimum másfélszer annyi pénzt kellene kiadni. De az is igaz, hogy a tét is nagyobb.
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik