Madár ötvözheti az erényeket

MONCZ ATTILAMONCZ ATTILA
Vágólapra másolva!
2004.08.31. 20:52
Címkék
Szeptember 11-én a Kisstadionban először fordul elő, hogy két magyar világbajnok, Erdei Zsolt és Kótai Mihály egyazon gálán lép a kötelek közé. A főmeccset vívó Madár Alejandro Lakatus ellen a WBO félnehézsúlyú, míg az előtte bunyózó Tornádó Denny Dalton ellen a WBF nagyváltósúlyú világbajnoki övét teszi kockára. A rendezvényig hátralévő időszakban megszólaltatjuk a főszereplőket, meghívottait, elsőként a gála díszvendégét, a WBO egykori félnehézsúlyú királyát,Dariusz Michalczewskit.
Dariusz Michalczewski még nem tett le arról, hogy visszatér a szorítóba
Dariusz Michalczewski még nem tett le arról, hogy visszatér a szorítóba
Dariusz Michalczewski még nem tett le arról, hogy visszatér a szorítóba
Dariusz Michalczewski még nem tett le arról, hogy visszatér a szorítóba
Dariusz Michalczewski még nem tett le arról, hogy visszatér a szorítóba
Dariusz Michalczewski még nem tett le arról, hogy visszatér a szorítóba
- Kokó és Dámosy Zsolt az öszszes magyarországi gálájára meghív, és én mindig nagyon szívesen megyek, mert szerintem ez a legszebb ország, és Budapest a legszebb város a világon - mondta érdeklődésünkre Dariusz Michalczewski. - Szeretem a magyar mentalitást, az emberek nagyon szerények, kedvesek, Budapest pedig a keleti Párizs. Olyan ez nekem, mintha hazamennék.
- Azért, gondolom, elsősorban a boksz miatt jön hozzánk.
- Persze, mindenekelőtt Erdei Zsolt miatt, hiszen ő az utódom a trónon. Nagyon kíváncsi vagyok, mire megy saját közönsége előtt világbajnokként.
- Mit lehet várni az Erdei-Lakatus mérkőzéstől?
- Lakatus kutya kemény ember, három éve bokszoltam ellene, nem mostanában volt, de még most is emlékszem arra a találkozóra. Jön előre, mindig harcolni akar, jó az erőnléte, nincs igazán nyerő ütése, de az ökle borzasztóan kemény, ezt nekem elhihetik. Ugyanakkor nem olyan gyors, ha Zsoltnak sikerül kicsalogatnia és nyugodtan bokszol ellene, nem lehet gondja.
- Kire fogadna?
- Nem szoktam fogadni, így inkább csak latolgatok. Zsolt a favorit, de a meccs az elejétől roppant izgalmas lesz. Lakatus másodszor próbálja megszerezni a világbajnoki övet, ellenem is mindent megtett, és biztos vagyok benne, hogy most is mindent elkövet majd. Nincs vesztenivalója, nincs rajta nyomás, nem kell stresszelnie. Zsoltnak nyugodtan, maximálisan összpontosítva kell bunyóznia, szerintem ő fog nyerni, de a bokszban ma már nem számít, ki a favorit. Manapság Dariusz Michalczewski és Roy Jones is képes kikapni, minden sokkal nehezebb, tizedmásodpercek döntenek egy-egy mérkőzés sorsáról.
- Három éve önnek azért sikerült megvernie Lakatust.
- De nagyon nehezen. Kiütöttem, ám végig a biztonságra kellett törekednem, mert nem akartam elrontani a mérkőzést követő születésnapi partimat. Szép ajándékkal szerettem volna meglepni magam, semmiféle kockázatos csitt-csattba sem akartam belemenni. Jól felkészültem az összecsapásra, de stresszes állapotban voltam, ami bénítólag hatott rám. Nem az volt a legszebb mérkőzésem, de legalább a befejezés tökéletesen sikerült. Látványosan kiütöttem, az ilyet pedig szeretik a szurkolók.
- Gondolta volna, hogy Zsolt is világbajnokként találkozik majd Lakatussal?
- Ha arra nem is, hogy vele, arra azért gondoltam, hogy többször lép világbajnokként a ringbe. A legutóbbi meccse nagyon nehéz volt, Garay alaposan megizzasztotta, de tudni kell, mindig az első címvédés a legnehezebb. Idővel pedig belerázódik az ember ebbe a szerepkörbe. Ha valaki világbajnok, igazi bajnok akar lenni, lélekben is annak kell lennie. Nem szabad könnyelműsködni, hibázni, a körülményekhez képest óvatosan, mindenre figyelve kell bokszolnia. Zsolt képes lehet arra, hogy tökéletesen ötvözze a feladatokhoz szükséges erényeket.
- Előny vagy hátrány számára, hogy itthon, telt ház előtt bokszolhat?
- Ez kétélű fegyver. A nagy közönség mögötte áll, támogatja, ugyanakkor sokkal nagyobb a lélektani teher is rajta. Szépen is akar bokszolni, nyernie is kell, a kettő pedig egyszerre nem mindig jön össze, sok erőt vehet ki belőle, ha meg akar birkózni minden követelménnyel, illetve minden igénynek meg akar felelni.
- Dariusz Michalczewskit mikor láthatjuk viszont a ringben?
- Ebben az évben már biztosan nem, de az is biztos, hogy fogok még bokszolni. Szerdán találkozom Klaus-Peter Kohllal, az Universum főnökével, talán a megbeszélések után már tisztábban látok.
- Egyáltalán: szeretne még bokszolni?
- Én mindig szívesen bokszolok. A WBA-bajnok Fabrice Tiozzo hivatalos kihívója vagyok, de rá most szabadon választott címvédés vár, utána talán én következhetek, ha minden igaz, a jövő év elején.
- Hiányzik a bunyó?
- Most, hogy nincs benne feladatom, nem nagyon. Üzleti ügyekben sokat vagyok úton Lengyelország és Németország között, de azért az edzésekre is marad időm. Hetente háromszor gyakorolok, többre egyelőre nincs szükségem. De jelen pillanatban nincs is időm ilyeneken gondolkozni, annyi az egyéb tennivalóm.
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik