Már a kősziklák között

MONCZ ATTILAMONCZ ATTILA
Vágólapra másolva!
2004.09.05. 20:25
Címkék
Szeptember 11-én a Kisstadionban először fordul elő, hogy két magyar világbajnok, Erdei Zsolt (fent) és Kótai Mihály (lent) egyazon gálán lép a kötelek közé. A főmeccset vívó Madár Alejandro Lakatus ellen a WBO félnehézsúlyú, míg az előtte bunyózó Tornádó Denny Dalton ellen a WBF nagyváltósúlyú világbajnoki övét teszi kockára. A rendezvényig hátralévő időszakban megszólaltatjuk a főszereplőket, így a főmérkőzést vívó, Magyarországon profiként negyedszer, világbajnokként viszont először ringbe lépő Erdei Zsoltot is.
Világbajnokunk, Erdei Zsolt (jobbra) májusban nehéz mérkôzést vívott az argentin Hugo Garayval – akkor hatalmas teher volt rajta (Fotók: Czagány Balázs)
Világbajnokunk, Erdei Zsolt (jobbra) májusban nehéz mérkôzést vívott az argentin Hugo Garayval – akkor hatalmas teher volt rajta (Fotók: Czagány Balázs)
Világbajnokunk, Erdei Zsolt (jobbra) májusban nehéz mérkôzést vívott az argentin Hugo Garayval – akkor hatalmas teher volt rajta (Fotók: Czagány Balázs)
Világbajnokunk, Erdei Zsolt (jobbra) májusban nehéz mérkôzést vívott az argentin Hugo Garayval – akkor hatalmas teher volt rajta (Fotók: Czagány Balázs)
Világbajnokunk, Erdei Zsolt (jobbra) májusban nehéz mérkôzést vívott az argentin Hugo Garayval – akkor hatalmas teher volt rajta (Fotók: Czagány Balázs)
Világbajnokunk, Erdei Zsolt (jobbra) májusban nehéz mérkôzést vívott az argentin Hugo Garayval – akkor hatalmas teher volt rajta (Fotók: Czagány Balázs)
- Telt ház, több mint tízezer ember, a hangszórókból "üvölt" a Szállj el, kismadár…
- Ne is folytassa! Ha erre gondolok, mindig van bennem egy kis izgalom - ismerte el a vasárnaptól már Budapesten tartózkodó Erdei Zsolt. - Helyesebben nem is kicsi, hanem nagy. Már nagyon sok mindenen gondolkoztam, például azon, milyen idő lesz, fúj-e a szél, illetve hasonlók. Amikor legutóbb itt bokszoltam, fújt, és ahogyan levettem a felsőmet a ringben, kis didergés futott át rajtam. Most is lehet, hogy ez lesz, de legalább magamhoz térek. Aztán gondolkoztam Lakatuson is persze, olvastam a nyilatkozatát, szerintem optimizmussal teli, de óvatos, korrekt szavak voltak.
- Mennyire van ott a fejében a szombati mérkőzés?
- Szinte minden másodpercemet ez határozza meg, erre összpontosítok. Na jó, amikor eszem, tévét nézek vagy Arabellával beszélgetek, akkor nem annyira, akkor inkább csak be-bevillannak képek Lakatusról, a Dariusz vagy a Garay elleni mérkőzéséről vagy csak úgy róla, az emberről. Kemény meccsre számítok, nagyon oda kell figyelnem, de ha száz százalékot hozok, akkor nem lehet gond. Nem szabad felesleges ütéseket kapnom, persze, ezt nehéz megvalósítani, hiszen melyik ütés nem felesleges? Kapott ütés nélkül pedig hogyan lehet végigbokszolni egy mérkőzést?!

Hibátlan felkészülés után

- A legutóbbi összecsapása után arról panaszkodott, gondjai voltak a felkészülésével. Nem végig az edzőjével, Fritz Sdunekkel gyakorolt, szinte semmi sem úgy alakult, ahogyan szerette volna.
- Hála Istennek, ezúttal viszont minden rendben ment, csak jókat tudok mondani. Fritz végig itt volt, ha gondjaim-gondjaink adódtak, mindent meg tudtunk beszélni, a kirótt penzumot jól teljesítettem, az állóképességem, a formám rendben van, a felkészülésre biztosan nem foghatok semmit. Ha valami ettől kezdve rosszul sül el, az csak az én hibám lehet. Vagy nem figyelek oda egy pillanatra, vagy az ellenfél lesz jobb, és így tovább. Egyáltalán, minden rossz csak az én hibám lehet. De ilyenekről inkább ne is beszéljünk, a legrövidebb időre sem kapcsolok ki a ringben, és ha hozom, ami bennem van, szép esténk lesz a Kisstadionban.
- Mennyire lehet sorsfordító az a mérkőzés, amelyiken González és Garay után papíron könnyebb ellenféllel, Lakatussal bokszol?
- Minden mérkőzés sorsfordító lehet. Ha veszít az ember, biztosan megváltozik az élete, de így van ez a nagyobb győzelmeknél is, vegyük csak a González elleni sikeremet követő időszakot. Azért melóztam kőkeményen, azért tettem meg mindent, hogy a legjobb állapotban legyek és nyerjek. Csak ha kikapok, akkor változik meg az életem, ha nyerek, védhetem tovább az övemet.
- Legutóbb azt is említette, hogy a Garay elleni mérkőzésre egy, az ünneplésben kifacsart Erdei Zsolt kezdte meg a felkészülést.
- Most viszont még arra is figyeltem, hogy kipihenten, feltöltődve menjek vissza Hamburgba. Maradhattam volna még tovább is Magyarországon, mert Fritz felajánlotta, hogy itthon kezdjek el mozogni, de amikor úgy éreztem, hogy menni kell, mentem, és elkezdtem edzeni. Olyan pali vagyok, aki a sok munkában bízik. Abból tudok erőt nyerni, hogy tudom, elvégeztem az adott napra rendelt munkát. Tudom, hogy jobb vagyok, ha sokat dolgozom. Ezért mentem vissza a Fritz által engedélyezettnél hamarabb Hamburgba. Semmi sem terelte el a gondolataimat a találkozóról, csak arra összpontosítottam, hogy a legtöbbet hozzam ki magamból, de azt csak remélni tudom, hogy a formám szeptember tizenegyedikén este csúcsosodik ki. ---- - Mennyire fontos a munkába vetett hite?
- Ez ad önbizalmat. Hogy tudom, mennyit dolgoztam, mennyire tettem oda magam. Persze, beszélhetnénk arról a csaknem húsz évről is, amelyet ebben a sportágban eltöltöttem, tény, hogy az is sokat számít. De a mostani mérkőzéseim előtt az a tíz-tizenegy hét az igazán fontos, amikor kizárólag egy riválisra összpontosítva gyakorolok.
- Mekkora teher lesz világbajnokként itthon bokszolni?
- Nem nagyobb, mint amekkora bármelyik másik hazai meccsem előtt. Garay ellen volt igazán nagy teher rajtam. Tudtam, hogy az első címvédés a legnehezebb, hogy a felkészülésem nem úgy sikerült, ahogyan szerettem volna, hogy az ellenfél stílusa nem fekszik nekem, mégis bokszoltam, és ami fontosabb, nyertem. Nem volt fergeteges produkció, de győzelmet ért. Bár azt hiszem, a mostani felkészülésemmel jobb meccset vívtam volna Garayval, bármennyire is nem fekszik nekem a harcmodora.
- Hogyan lehet feldolgozni, ha fel lehet egyáltalán, hogy főképp az ön nevével hirdetik a gálát, és a szurkolók is Erdei Zsolt találkozójára kíváncsiak leginkább?
- Nem gondolok erre, kikapcsolom magamból ezeket a gondolatokat. Csak a bunyóra szabad összpontosítanom, nem szeretném vakvágányra terelni a gondolataimat.
- Ha csak a bunyóra gondol, akkor biztosan eltöprengett már azon: hol a helye a mai félnehézsúlyú mezőnyben Erdei Zsoltnak?
- Az első tízben.
- Nem túlzott szerénység ez a tág intervallum? A négy nagy szervezet egyikénél ön a világbajnok.
- Nagyon sok jó bunyós van ebben a kategóriában, nem mondhatom azt, hogy én most ötödik, hetedik, ikszedik vagyok. Minden az adott pillanattól függ. Amikor Gonzálezt megvertem, azzal a produkcióval például benne voltam a legjobb ötben a világon. De az csak egy mérkőzés volt. De még egyszer mondom, sok a jó bokszoló. Tarver, Roy Jones, González, Dariusz, ha visszatér, és még sorolhatnám. Bármelyikük bármire képes, ellenem is. Nem mondhatom, hogy sokkal jobb vagyok náluk, hogy mindegyiküket agyonverem, ettől még lehet, hogy megverném őket. Az első tíz nagyon durva félnehézsúlyban, és oda mindenképpen besorolom magamat is. Szerintem egyáltalán nem szerénység, hogy az imént tízet mondtam, sőt, inkább önbizalomról árulkodik. Ott már kősziklák vannak, jó, ravasz, sokat látott bokszolók, dicsőség közéjük tartozni.

Álmodott már a címegyesítésről

- Látja már a saját útja végét?
- Nem. Most csak arra gondolok, hogy legyőzzem Lakatust, és megvédjem az övemet. Majd utána lehet más távlatok felé tekintgetni. Lehet, hogy egyszer-kétszer megvédem az övemet, utána esetleg egy másik szervezet világbajnokával jó lenne címegyesítő meccset vívni, ha lesz rá lehetőség. Erről azért szoktam álmodni. De az is lehet, hogy hiába, mert már az első lépcsőfokban elbukhatok.
- Milyen szerepet játszik az életében a boksz?
- Még mindig központit, erről szól az életem. Jó, két meccs között nem csupán erről, de akkor is ez határozza meg a hétköznapjaimat. Ameddig nem vonulok vissza, biztosan így is marad, utána viszont megváltozik. Néha azért azt a pillanatot is várom már. De nem most. Még vannak feladataim a ringben, előbb azokat szeretném megoldani.

Szavazás

Megvédi-e újra vb-címét Erdei Zsolt?

---- Ha nem is a szombati szólítási sorrendben, de megérkezett Magyarországra a gála főmérkőzésének két résztvevője, Erdei Zsolt és Alejandro Lakatus. Elsőként, ebédidőben, Madár futott be - illetve stílszerűen: szállt le - Ferihegyre, majd kora este megérkezett spanyol kihívója is. A WBO félnehézsúlyú világbajnokával együtt érkezett meg az Universum Box-Promotion derékhada is, az élén Fritz Sdunek főedzővel. Madár és trénere az utolsó héten már csak apró simításokat végez, a páros a munka dandárján túlesett a hamburgi edzőközpontban. Az elvégzett munka eredményéről először szerdán, a nyilvános edzésen lehet némi ízelítőt kapni, az igazi bemutatóra azonban várni kell szombat estig.
Persze, ehhez Lakatusnak is lesz azért néhány szava, legalábbis a reptéri antréja alapján. A kihívó ismét elmondta, tiszteli Zsoltot, ettől függetlenül ő az övért jött Budapestre. ---- 2001. június 16.
Erdei Zsolt a Kisstadionban mutatta meg magát először profiként a hazai közönségnek, és rögvest az első menetben padlóra került az ukrán Olekszandr Gerasenko ellen. Ezt követően azonban hatalmas tempót diktált, és egyhangú pontozással simán megnyerte a négymenetes találkozót.

2002. október 5.
Élményfürdő - Madár nem ritkán így emlegeti a debreceni Főnix-csarnokban megtartott rendezvényt, amelynek keretében karrierje első címmérkőzését vívta, csordultig telt ház előtt. A WBO interkontinentális bajnoki övéért kiírt összecsapáson az ötödik menetben ütötte ki a dél-afrikai Jim Murrayt, majd azóta talán ha egyszer (González ellen) látott, féktelen ünneplésbe kezdett.

2003. szeptember 6.
Szegeden bokszolt utoljára a WBO "kisvilágbajnoki" koronájáért, amelyért alaposan megszenvedett. A Juan Nelongo Pérez elleni mérkőzést a pehelysúlyúaknál jellemző iramban kezdte, és szinte törvényszerű volt, hogy a végére elfáradt. A spanyol feljött, de kiütni képtelen volt Erdeit, az elején összeszedett ponthátrányát pedig nem tudta ledolgozni. Ez volt Madár első, 36 percig tartó összecsapása.
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik