Újabb házassági évforduló

MONCZ ATTILAMONCZ ATTILA
Vágólapra másolva!
2004.09.07. 22:06
Címkék
Szeptember 11-én a Kisstadionban először fordul elő, hogy két magyar világbajnok, Erdei Zsolt (fent) és Kótai Mihály (lent) egyazon gálán lép a kötelek közé. A főmeccset vívó Madár Alejandro Lakatus ellen a WBO félnehézsúlyú, míg az előtte bunyózó Tornádó Denny Dalton ellen a WBF nagyváltósúlyú világbajnoki övét teszi kockára. A rendezvényig hátralévő időszakban megszólaltatjuk a főszereplőket, így a gála szervezéséért felelős, korábban öt Universum-rendezvényt gardírozó Dámosy Zsoltot is.
- Ha összehasonlítanánk a mostani gálát a korábbi magyarországi Universum-rendezvényekkel, kívülről nézve szembetűnő, hogy a német klub nagyon kevés területen kért szót magának. Ez csak a látszat volt, vagy ez a valóság?
- Az utóbbi. Ezúttal ránk hagytak mindent, semmit sem kellett egyeztetni velük, legyen szó a show-elemekről, a helyszínről vagy bármilyen körítésről.

Nőtt a magyar rendezők felelőssége

Dámosy Zsolt és Erdei Zsolt szombat éjszaka, a gála után koccintani is szeretne – természetesen fôképp Madár második címvédésre (Fotó: Czagány Balázs)
Dámosy Zsolt és Erdei Zsolt szombat éjszaka, a gála után koccintani is szeretne – természetesen fôképp Madár második címvédésre (Fotó: Czagány Balázs)
Dámosy Zsolt és Erdei Zsolt szombat éjszaka, a gála után koccintani is szeretne – természetesen fôképp Madár második címvédésre (Fotó: Czagány Balázs)
- Minek köszönhető ez? Az eddigi öt gála tapasztalatainak, vagy annak, hogy azt mondták az Universumnál, ők inkább a budapestivel egy időben lévő karlsruhei eseményre összpontosítanak?
- Azt hiszem, nem is lehet kérdés. Abszolút biztos vagyok abban, hogy az eddigi együttműködésnek. Ha két fél hatodszor hozza össze ugyanazt a produkciót, már rutinszerűen megy minden, nem kell úgy ellenőrizni az egyik partnert, mint az elsőnél vagy a másodiknál. Megismertük egymást, lassan a házasságunk hetedik évébe érünk. Állítólag mindig a hetedik év szokott kritikus lenni, nem a hatodik…
- Mennyiben változott, mennyivel lett több az ön, az önök feladata, felelőssége?
- A felelősség lett több, a munka viszont egyszerűbb. Nem kell minden apróságot egyeztetni a németekkel. Bíznak bennünk, hogy jó döntéseket hozunk, legyen szó a sofőrszolgálat vagy éppen a szálloda kiválasztásáról.
- Mennyire működtek az elmúlt öt évben rögzült automatizmusok?
- Értelemszerűen egy ilyen gála szervezésekor az ember beleszalad egy-két nagyobb pofonba, mindig vannak problémák. Ha már az Ilyen a boksz fedőnévvel a Locomotiv GT-t idéztük, tegyük meg még egyszer: "Tudod, az első pofon a legnagyobb". A létező legnagyobb különbség az eddigiekkel szemben, hogy nem vagyunk idegesek. Biztosan lesznek problémák, de az embernek idővel vastagabb lesz a bőre, és azt mondja, dehogy idegeskedem, úgyis megoldjuk, majd lesz valahogyan. Mindenki jól érzi majd magát, addigra a jósolt lehűlésnek is vége lesz, minden rendben lesz.
- Ez lesz az első olyan gála, amelyen teljes mértékben, minden téren tudnak támaszkodni egy televíziós társaságra.
- Inkább úgy mondom, hogy visszatértünk egy három évvel ezelőtti konstrukcióhoz, ami mindkét félnek gyümölcsöző lehet. Akkor Kokó kisstadionbeli gáláját maximális módon hirdette az RTL Klub, szinte hibátlan volt minden, a két vidéki, debreceni, illetve szegedi rendezvényen viszont nem volt annyira szoros a kapcsolat. Akkor a cég inkább közvetítő, mintsem együttműködő partner volt. Viszont amit vállalt, profi módon megcsinálta.
- Mennyiben szólt bele a tévé a gála körülményeinek kialakításába?
- A kereskedelmi oldalt teljesen együtt csináltuk, együtt választottunk szponzorokat, médiapartnereket. Közben próbáltunk alkalmazkodni egymáshoz. Csak egy példa: szeretnénk, ha a ringszpíker az RTL-hez kötődő személy lenne, eszünkbe sem jutott, hogy olyan személyt kérjünk fel, aki a TV2 képernyőjén tűnik fel. Egymást egészítjük ki, a kapcsolat pedig tele van olyan természetességekkel, amilyeneket mindenki magától is kitalál. ---- - A partneri viszony a költségvetésben például hogyan jelentkezik?
- Az osztozkodásról inkább nem beszélnék, de az biztos, hogy ilyen gálát, ezen a helyen, ennyi néző előtt a televízió ekkora mértékű támogatása nélkül nem lehetne megrendezni. Megelőzve a kérdést: ha lesz jövőre is gála, akkor csakis ugyanebben a felállásban szeretnénk, tudjuk megcsinálni.
- Picit furcsa, hogy a jövőt emlegeti, hiszen megszokhattuk, minden gálának úgy megy neki, hogy ez az utolsó. Aztán jön a "csak az ökör konzekvens" hasonlat, és következhet az újabb rendezvény. Most megérte felrúgni a tavalyi elhatározást?
- Hogy fejezzem ki magam? Nem akarok álszerény lenni. Persze hogy az ember azért csinálja ezeket a rendezvényeket, mert vállalkozó, és érzi, hogy pénzt lehet velük keresni. A társadalmi munkától azért messze vagyunk. De a lényeg, hogy jó érzés boldog barátokat, üzlettársakat, idegen szurkolókat, újságírókat és mindenekelőtt egy Sdunek nyakában táncoló Madárt látni egy jól sikerült gála után. Ezért kell újra és újra belekezdeni. De mindig el kell mondani, hogy ez iszonyatosan nagy munka.
- Idegileg vagy fizikailag?
- Idegileg és fizikailag. Ha egy család ki akar menni egy ilyen gálára, és látni akar valamit, az rögtön harminchatezer forint. És még ezekkel a jegyárakkal sem vagyunk sehol. Nálunk a legdrágább tribünjegy annyi, mint Németországban a legolcsóbb. Itt jön az idegi munka: el tudunk-e adni annyi jegyet, amennyivel rentábilisak leszünk és így tovább.
- Félnek attól, hogy a remek promóció, Madár és a profiboksz rendkívüli népszerűsége dacára nem tudnak minden jegyet eladni?
- Ez a gála jó mérce lesz, hogy mit lehet és mit nem lehet megcsinálni itthon. Az RTL-nek köszönhetően ennél nagyobb reklámot nem kaphat gála, itthon ennél színvonalasabb bokszprogramot sem lehet összeállítani. Majd meglátjuk, kint hányan leszünk, az biztos, hogy a tévé előtt legalább hárommillióan.
- A lelke mélyéről jövő érzések sem mondatják, garantálják a telt házat?
- Semmit sem lehet garantálni. Eddig egyszer sem volt csordultig telt házunk, a legelső gálán is megmaradt vagy kéttucatnyi jegy, ami tizenháromezer embernél azért elhanyagolható. Azóta minden évben nagy harc volt azért, hogy el tudunk-e adni nagyon sok jegyet vagy sem.

Hinni kell a gondtalan lebonyolításban

- A jegyeladás mellett azért vannak még kockázati tényezők.
- Persze, lehet, hogy lesz egy olyan szélvihar, amely elrepíti az egész ringet. Hinni kell. Madách után szabadon, "Ember, higgy, és bízva bízzál!" Nem fog elrepülni, mint ahogyan most már megerősítették a szélcsendet és a napos időt is.
- Mennyire követi az időjárás-jelentéseket?
- Mint egy megszállott. Ez a legfontosabb. Tíz napja elkezdtem nézegetni a külföldi oldalakat, akkor Bécsre adtak ötszázalékos biztonsággal előrejelzést, abból tudtunk kiindulni.
- Mikor nyugszik meg végre?
- Majd ha a hibátlan gála végén Madár Sdunek nyakában táncol… ---- Szerdán a nagyközönség előtt is megmutatják magukat a szombati gála főszereplői. A Récsei bevásárlóközpontban 14 órától sorra kerülő, mindenki számára nyilvános edzésen az érdeklődők láthatják a WBO félnehézsúlyú világbajnoki övéért összecsapó Erdei Zsoltot és Alejandro Lakatust, továbbá Kótai Mihályt, a WBF nagyváltósúlyú világbajnokát, a profik között debütáló Balzsay Károlyt, valamint Hidvégi Györgyöt is. A körítésre sem lehet majd panasz, a szerencsések gálabelépőkkel is gazdagodhatnak.

Szavazás

Megvédi-e újra vb-címét Erdei Zsolt?

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik