A régi szép időkre várnak

MONCZ ATTILAMONCZ ATTILA
Vágólapra másolva!
2004.09.09. 22:10
Címkék
Szeptember 11-én a Kisstadionban először fordul elő, hogy két magyar világbajnok, Erdei Zsolt (fent) és Kótai Mihály (lent) egyazon gálán lép a kötelek közé. A főmeccset vívó Madár Alejandro Lakatus ellen a WBO félnehézsúlyú, míg az előtte bunyózó Tornádó Denny Dalton ellen a WBF nagyváltósúlyú világbajnoki övét teszi kockára. A gálát felvezető sorozatunk utolsó részében Peter Hanraths, az Universum Box-Promotion gazdasági igazgatója vall a budapesti gáláról, a klub magyar bokszolóiról és az istálló előtt álló jövőről. A pénteken 16 órától a Récsei bevásárlóközpontban sorra kerülő mérlegeléssel aztán végképp a célegyenesébe fordul az idei egyik legrangosabb hazai sportesemény.
Peter Hanraths (fent) nagyon reméli, hogy az Universumnak és a magyar szurkolóknak is sok örömük lesz még a címvédésre készülô Erdei Zsoltban (Fotók: Czagány Balázs)
Peter Hanraths (fent) nagyon reméli, hogy az Universumnak és a magyar szurkolóknak is sok örömük lesz még a címvédésre készülô Erdei Zsoltban (Fotók: Czagány Balázs)
Peter Hanraths (fent) nagyon reméli, hogy az Universumnak és a magyar szurkolóknak is sok örömük lesz még a címvédésre készülô Erdei Zsoltban (Fotók: Czagány Balázs)
Peter Hanraths (fent) nagyon reméli, hogy az Universumnak és a magyar szurkolóknak is sok örömük lesz még a címvédésre készülô Erdei Zsoltban (Fotók: Czagány Balázs)
Peter Hanraths (fent) nagyon reméli, hogy az Universumnak és a magyar szurkolóknak is sok örömük lesz még a címvédésre készülô Erdei Zsoltban (Fotók: Czagány Balázs)
Peter Hanraths (fent) nagyon reméli, hogy az Universumnak és a magyar szurkolóknak is sok örömük lesz még a címvédésre készülô Erdei Zsoltban (Fotók: Czagány Balázs)
- Most hol helyezkedik el az Universum a világ, illetve Európa boksztérképén?
- Még mindig ott vagyunk az élcsoportban, de tudomásul kell venni, hogy jelenleg generációváltás zajlik nálunk. Jönnek a fiatalok, nekik pedig még időre van szükségük.
- A váltás azon is érezhető, hogy a férfiaknál az egykori héttel szemben most mindössze egy világbajnoka van a klubnak, Erdei Zsolt.
- Ez igaz, de van hat-hét olyan bokszolónk, aki, azt mondom, szinte bármikor a világbajnoki övért bunyózhat. Ôk ugrásra készek. Kotelnik, Szidorenko, Dzindzirjuk, Ulrich, Brähmer is visszatérőben van, és ugyebár még Michalczewski sem hagyta abba. És a nehézsúlyban sem szabad leírni bennünket.
- Dacára annak, hogy Klicskóék esetleg távoznak?
- Azért még nem dőlt el, hogy mennek-e vagy maradnak.
- Elképzelhető, hogy a történtek után is hajlandóak együtt dolgozni?
- Ezt sem lehet most kijelenteni, várjuk meg, miként dönt majd a bíróság. Az biztos, hogy április harmincadikán lejárt a szerződésünk, de mi a sok sérülésük miatt szeretnénk hosszabbítani.

- Mi történik, ha Klicskóék a bírósági ítélet után jelzik, mégis az Universummal képzelik el a jövőjüket?
- Erre sem tudok most válaszolni. Normális esetben természetesen hajlunk a folytatásra. Jól dolgoztunk együtt, miért ne működhetne ez a kapcsolat a továbbiakban is?
- Dariusz Michalczewski is az Universum zászlóshajója volt, róla mostanában keveset hallani.
- Annyi bizonyos, hogy pénteken Magyarországra jön. Tudom, elsősorban a ringbeli jövőjére kíváncsi, nos, úgy tűnik, novemberben vagy decemberben visszatér, méghozzá Fabrice Tiozzo, a WBA világbajnoka ellen. Még egyszer világbajnok szeretne lenni, addig nem akarja abbahagyni.

Most már Erdei Zsolt a lokomotív

- A WBO-nál Erdei Zsolt vette át Michalczewski helyét, akinek a kedvéért ön most hazánkba látogatott. Immár hatodszor. Továbbra is jó érzésekkel?
- Mindig örömmel jövünk ide, és azt hiszem, kár is tagadni, most elsősorban Zsolt miatt jöttünk, de nem feledkezünk meg a bemutatkozó Balzsay Károlyról sem. Ez is a régi időkre emlékeztet bennünket. Akkor Kokó volt a lokomotív, és Zsolt volt mögötte, most Zsolt a lokomotív, és Balzsay követi. Mellette van itt, Magyarországon egy nagyon jó televíziós partnerünk, az RTL Klub, egy jó rendezőnk, Dámosy Zsolt. Velük nagyon szívesen dolgozunk együtt.
- Milyen emlékeket őriz a magyarországi gálákról?
- Az egy balul sikerült mérkőzés kivételével csak jókat. Kokó szerencsétlen vereséget szenvedett, senki sem számolt vele. Ettől eltekintve viszont nem lehet okom, okunk panaszra.
- Hol szerepel az Universum házi rangsorában a szombati gála?
- Erdei Zsoltot nagyon nagyra tartjuk, talán jelzésértékű, hogy a tulajdonossal, Klaus-Peter Kohllal együtt Budapesten leszünk szombaton. Nem Karlsruhéban, ahol a ZDF élő közvetítése mellett Regina Halmich védheti meg világbajnoki övét, hanem itt. Dokumentálni szeretnénk, milyen fontos nekünk Magyarország és milyen fontos Erdei Zsolt.
- Hol áll Erdei a belső rangsorukban?
- Több világklasszisunk is van, de Zsolt így is nagyon-nagyon elöl van. ---- - Mit tud az ön által többször is lokomotívnak nevezett magyar öklöző elérni?
- Már világbajnok, de még nem igazi champion. A champion, a nagy bajnok bírja a nézők szimpátiáját, ezzel már Zsolt is büszkélkedhet, de sportszakmai szempontból még vár rá egy-két lépés. Néhány címvédés, aztán címegyesítés, ha mindez sikerül, akkor már igazi champion lesz belőle. Akkor már nem csupán közönségkedvenc lesz, hanem roppant hosszú, eredményes karriert is maga mögött tudhat.
- Az Universum mindenekelőtt a WBO-nál erős. A többi nagy szervezetnél is ott van, de messze nem olyan erős a jelenléte, mint itt. Így is összejöhet a címegyesítő mérkőzés?
- Ezzel nem értek egyet. Szerintem az Universum mindegyik szervezettel kiválóan működik együtt, legyen szó a WBO-ról, a WBA-ról, a WBC-ről vagy az IBF-ről. Elég csak a WBA-t említeni, ahol Dariusz világranglista-vezető.
- Balzsay Károly még nincs ilyen magasságokban, ő egyelőre csak álmodik róla.
- De eljuthat oda. Már évek óta figyeljük, többször is volt nálunk Hamburgban, nagyon kellemes ember, a ringben és a ringen kívül is. Legutóbbi az athéni olimpián láttam, ott szerintem vitatható módon kapott ki egy kubai bokszolótól, szerintem ez is jelzi az erejét. Biztos vagyok benne, hogy még sok örömünk lesz benne.

Leányvállalatként működik a Spotlight

- Balzsayról, illetve a szerződéséről német források eltérő információkat adtak ki. Hova írt végül alá: az Universumhoz vagy a Spotlighthoz?
- Az utóbbihoz.
- Mi a különbség a kettő között?
- A Spotlight az Universum leányvállalata. Nekünk exkluzív szerződésünk van a ZDF-fel, és ez a csatorna sajnos a fiatalokat ritkán vagy egyáltalán nem mutatja. Ezért alapítottuk meg a Spotlightot, amely az Eurosporttal állapodott meg.
- A "klubcsere" automatikus?
- Természetesen. A két klubnak önálló vezérkara van, de nagyon szoros az együttműködés. A cél, hogy az egyik klub olyan bokszolókat képezzen és neveljen, akik a későbbiekben az Universum erősségei lehetnek.
- Mi a klub rövid távú célja?
- Hogy tovább erősítsük, népszerűsítsük a fiataljainkat. Eddig jobbára Dariuszra és a két Klicskóra irányult a figyelem, itt az ideje szélesíteni a fókuszt.
- Lehet még egyszer olyan erős az Universum, mint kétezer-egyben?
- Szerintem még annál is erősebb. Itt az új generáció, tele tehetséges, nagyra hivatott fiatalokkal, nincs mitől tartanunk. ---- Felhagy a boksszal a 60 kilós Mario Kindelán Mesa, a kubaiak kétszeres olimpiai bajnoka, aki Sydney után Athénban is diadalmaskodni tudott kategóriájában. A 32 éves ökölvívó a görög fővárosból hazatérve, Havannában jelentette be visszavonulását.
"Eljött a búcsú ideje. A boksz az életem, de ideje otthagynom a ringet. Augusztus tizedikén betöltöttem a harminckettedik életévemet, jöjjenek a fiatalok. Amúgy is tizenhét esztendeje folyamatosan a szorítóban vagyok, most már több időt szeretnék a családommal tölteni." Kindelán egyike annak az öt kubai öklözőnek, aki Athénban olimpiai bajnok lett, és 1999-ből, 2001-ből, valamint 2003-ból három világbajnoki címnek is a birtokosa. Athéni sikerével csatlakozott azokhoz a honfitársaihoz, akik két alkalommal is nyerni tudtak az ötkarikás játékokon: Angel Herrerához, Héctor Vinenthez, Ariel Hernándezhez és Guillermo Rigondeaux-Ortízhoz. Az öt klasszison is túltett azonban a nehéz- és szupernehézsúly két kubai óriása, Teófilo Stevenson és Félix Savón, akik (a magyar Papp Lászlóhoz hasonlóan) egyformán háromszoros olimpiai bajnokként vonultak vissza az amatőr-ökölvívástól. ---- Bár Peter Hanraths még nem zárta ki az együttműködés lehetőségét, egyre inkább úgy tűnik, az eddig mind az Universum Box-Promotion, mind pedig a Klicsko fivérek számára jövedelmező együttműködés véget ér. A csütörtöki bírósági meghallgatáson ugyanis a hamburgi klub ügyvédei semmiféle olyan bizonyítékot sem tudtak felvonultatni, amellyel meggyőzhették volna Kai Mückenheim bírót arról, hogy a két ukránt 2004. április 30. után is szerződés kötné hozzájuk. Peter Raue, az Universum ügyvédje arról próbálta meggyőzni a bírót, hogy a sok sérülés miatt automatikusan ki kell tolódnia a megállapodás lejártának. Csak éppen a meggyőző érvek hiányoztak…
A következő ülésnap szeptember 23. lesz, és akkor minden bizonnyal döntés is születik a perben. Alighanem olyan, amely engedélyezi, hogy Vladimir Klicsko október 2-án Las Vegasban megmérkőzhessen az amerikai DaVarryl Williamsonnal.
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik