Befejeződik a száműzetés

MONCZ ATTILAMONCZ ATTILA
Vágólapra másolva!
2004.10.01. 21:14
Címkék
Ha csak azt nézzük, miként jártak a közelmúltban az egykoron a független rangsorok élén álló bokszolók, akár borítékolni is lehetne a Félix Trinidad (41-1, 34 K. O.-T. K. O.)-Ricardo Mayorga (27-4, 23, 2 no contest) középsúlyú összecsapás végeredményét: Mayorga a kilencedik menetben megveri Puerto Ricó-i riválisát.
Félix Trinidad még csak a plakáton tudja püfölni Ricardo Mayorgát, szombaton a ringben is lesz erre lehetôsége
Félix Trinidad még csak a plakáton tudja püfölni Ricardo Mayorgát, szombaton a ringben is lesz erre lehetôsége
Félix Trinidad még csak a plakáton tudja püfölni Ricardo Mayorgát, szombaton a ringben is lesz erre lehetôsége
Félix Trinidad még csak a plakáton tudja püfölni Ricardo Mayorgát, szombaton a ringben is lesz erre lehetôsége
Félix Trinidad még csak a plakáton tudja püfölni Ricardo Mayorgát, szombaton a ringben is lesz erre lehetôsége
Félix Trinidad még csak a plakáton tudja püfölni Ricardo Mayorgát, szombaton a ringben is lesz erre lehetôsége
A közelmúltban ugyanis Oscar De La Hoyát Bernard Hopkins, Roy Jones Juniort pedig Glencoffe Johnson végezte ki a kilencedik felvonásban. És ugyebár De La Hoyához, valamint Joneshoz hasonlóan Trinidadot is tartották valaha a világ legjobbjának…

A Puerto Ricó-i nép miatt kezdi újra

Persze ez csak játék a számokkal, Trinidad nyilvánvalóan nem azért tér vissza 29 hónap után a ringbe, hogy kikapjon a nicaraguaitól, a volt váltósúlyú világbajnoktól. "Tito" reaktiválására titkon azért lehetett számítani, hiszen meglehetősen korán, 29 évesen mondott búcsút először a ringnek, ráadásul a Hacine Cherifi elleni győztes mérkőzés után. Ha egy találkozóval korábban, az egyesített középsúlyú koronáért zajló ütközetben Bernard Hopkinstól elszenvedett vereségét követően hagyja abba, azt sokkal könnyebben elfogadta volna mindenki, ám akkor a folytatás mellett döntött. A francia elleni győzelme után viszont furcsa volt, hogy a kellő motiváció hiányára panaszkodva akasztotta szögre a kesztyűit.
"Azért vagyok itt, mert itt akarok lenni, és a népem miatt szeretnék visszatérni a ringbe - mondta a váltó-, nagyváltó- és középsúlyban is a csúcsra érő Trinidad. - Mindig azt kérdezték tőlem, mikor térek vissza, nos, most itt vagyok, és készen állok mindenre. Azt még nem tudom megmondani, mi lesz, ha nyerek. Egyelőre csak erre a mérkőzésre összpontosítok, csak ennek a meccsnek az eredménye érdekel, korai lenne már most a jövőmről beszélni."
Pedig a jövő éppenséggel fényes is lehet, hiszen a szombati, New York-i csata győztese alighanem a súlycsoport összes jelentős övét birtokló Hopkinsszal bokszolhat. ---- Trinidad helyzetét megkönynyítheti, hogy a Madison Square Gardenben rengeteg honfitársa lesz ott, dacára a 75-től 1000 dollárig terjedő jegyáraknak. "Tudom, hogy tele lesz a Garden a szurkolóimmal, akik folyamatosan a nevemet fogják skandálni. Biztosan sokszor felcsendül majd a Tito, Tito!-kórus, és ez ad majd energiát ahhoz, hogy még nagyobb odaadással küzdjek" - mondta a Puerto Ricó-i.
Erre szükség is lesz, hiszen a rettegett ütőerejű, többek között Vernon Forrestet is "szétromboló" Mayorga már régen verbális hadjáratot folytat Trinidaddal szemben, és készen áll arra, hogy a szorítóban is megmutassa, jobb a nagy visszatérőnél. "A mérkőzés után sajnálni fogja, hogy velem kezdett. Hordágyon küldöm vissza Puerto Ricóba - üzent ellenfelének. - Hajlandó vagyok fogadni egymillió dollárban, hogy én nyerem meg a mérkőzést. Azért jöttem, hogy kiüssem. Amikor összeesik, két-három másodpercig csend lesz, és csak azt lehet hallani, ahogyan az apja belép a ringbe. Először Oscart verték meg, aztán Royt, most pedig ez a rozsdás öregember következik. Le fog menni!"

A nicaraguai limuzint akar venni a pénzből

A két főszereplő végül fogadott is egymással, méghozzá 100 ezer dollárban. "Ez most tényleg fogadás volt, de nem tett rám különösebb nyomást. Azért megyek, hogy ezt a százezer dollárt is megszerezzem. Ebből a pénzből egy, talán két limuzint is veszek magamnak Nicaraguában, és elnevezem majd Titónak. Csak hogy tudják, a tulajdonosa ütötte ki Tito Trinidadot" - harciaskodott még egyet utoljára a szombati ütközet előtt Mayorga. ---- Vladimir Klicskót (42-3, 39 K. O.-T. K. O.) néhány éve még a nehézsúly potenciális egyeduralkodójának tartották, ehhez képest szombaton Las Vegasban azért küzd, hogy megmaradjon a bokszvilág horizontján. 2003-ban Corrie Sanderstől, az idén februárban Lamon Brewstertől szenvedett brutális vereséget, és ha a szintén nem első vonalbeli DaVarryl Williamson (20-2, 17) előtt is fejet hajt, egybehangzó vélemények szerint jobban teszi, ha felhagy az ökölvívással.
A WBO (Bokszvilágszervezet) hajdani világbajnoka nyolcéves karrierje alatt ráadásul először vív majd meg úgy bokszmeccset, hogy a sarkában nem lesz ott Fritz Sdunek. Az Universum főedzője az október 16-i, braunschweigi gálára készíti fel több bunyósát, és mivel Klicsko már nem tartozik szorosan a hamburgi klub kötelékébe, nem mehetett át miatta az Egyesült Államokba, így csak egy másik trénerlegenda, Emmanuel Steward ad majd tanácsokat az 1996-os olimpiai bajnoknak.
Ettől függetlenül Klicsko - igaz, Los Angelesben - Sdunek tervei alapján készült fel az amerikai bokszoló elleni összecsapásra, és biztos benne, hogy feledteti a kudarcokat. "Jól érzem magam, és készen állok - fogalmazott az ukrán óriás. - Semmiféle nyomás sincs rajtam, ismét a boksz és a realitások talaján állok. Azt hiszem, nincs vesztenivalóm, csak a munkámat akarom végezni. Még fiatal vagyok, visszatérhetek a csúcsra, ez a meccs újabb lépés lesz ebben az irányban."
Williamson ideális ellenfélnek tunik a terv megvalósításához, mindössze négy éve profiskodik, de már 36 esztendős. Ugyanakkor neki is ez az utolsó lehetősége a nagy dobásra, mint hajdan Sandersnek és Brewsternek volt. Nekik sikerült megverniük az ütésállóság és kondíció tekintetében jelentős hiányosságokkal küszködő Vladimir Klicskót.

Tv: a Sport1 szombatról vasárnapra virradóra, 2.45-től élőben közvetíti a Las Vegas-i gálát
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik