Madár februárban bokszolna

MONCZ ATTILAMONCZ ATTILA
Vágólapra másolva!
2004.10.27. 22:03
Címkék
Bár még nem írták alá az összes papírt, de elég jó esély van arra, hogy a télen két hónapon belül megmutassa magát a világnak a teljes félnehézsúlyú elit. Pillanatnyilag Erdei Zsoltnak (21-0, 13), a WBO (Bokszvilágszervezet) királyának a fellépése a legbizonytalanabb, a többi világbajnoké viszont biztosra vehető.
A legnagyobb érdeklődés alighanem az Antonio Tarver (21-1, 17)-Glencoffe Johnson (41-9-2, 28) mérkőzést kíséri majd, amelyen az IBF (Nemzetközi Bokszszövetség) és a WBC (Bokszvilágtanács) "rendes", valamint a WBA (Bokszvilágszövetség) szuperbajnoki öve lesz a tét. A Roy Jones Juniort egyformán kiütéssel legyőző amerikai, illetve jamaicai öklöző december 18-án a Los Angeles-i STAPLES Centerben csap össze (nem pedig a szintén a képben lévő Dubaiban) az HBO kamerái előtt. Ez a találkozó egyúttal azt is jelentheti, hogy Jones nem tér vissza a szorítóba, hiszen többször is hangsúlyozta, elsősorban Tarverrel vagy Johnsonnal szeretne összecsapni, ha egyáltalán még ringbe lép. Márpedig erre legalább a jövő nyárig várnia kellene, ami meglehetősen távolinak tűnik.

Erdei Zsolt (jobbra) a jövô év elején harmadszor védheti meg a WBO félnehézsúlyú világbajnoki övét (Fotó: Meggyesi Bálint)
Erdei Zsolt (jobbra) a jövô év elején harmadszor védheti meg a WBO félnehézsúlyú világbajnoki övét (Fotó: Meggyesi Bálint)
Erdei Zsolt (jobbra) a jövô év elején harmadszor védheti meg a WBO félnehézsúlyú világbajnoki övét (Fotó: Meggyesi Bálint)
Február 26-án Hamburgban pedig színre lép Fabrice Tiozzo (46-2, 30), a WBA világbajnoka is, méghozzá Dariusz Michalczewski (48-1, 39) ellen. Az Universum Box-Promotion lengyel-német büszkesége tavaly októberben bokszolt legutóbb, amikor pontozással kikapott a mexikói Julio César Gonzáleztől. Azóta a WBA-nél ő lett a hivatalos kihívó, a francia bunyós halogatta a vele való találkozást, de tovább már nem lehetett kitérni a párharc elől.
És elképzelhető, hogy Hamburgban a WBO-bajnok Erdei Zsolt is színre lép, legalábbis Peter Hanraths szerint. "Szeretnénk, ha Zsolt is bokszolna a gálán, de ez elsősorban az egészségi állapotán múlik. Ha a keze rendbe jön, akkor könnyen lehet, hogy ő is ott lesz Hamburgban. Két héten belül már világosabban láthatunk" - mondta lapunknak az Universum gazdasági igazgatója. ---- "A Tiozzo-Michalczewski csatán nem lepődtem meg, ez már régóta készülődött, számomra már az is régen világos volt, hogy hol és mikor kerül rá sor, már csak azért is, mert elképzelhető, nekem is osztanak lapot azon a rendezvényen - árulta el Erdei Zsolt. - Nem tudom, mikor lesz minden végleges, remélem, néhány héten belül, de mindennek két feltétele van. A kezem és az Universum döntése. Nagy kérdés, az előbbi mikor gyógyul meg, már hét hete be van dagadva, ütni nem tudok vele, csak próbálgattam, de még akkor is fájdalmat érzek, ha a tenyerembe csapok. A klubnak meg azt kell eldöntenie, hol és mikor bokszolok. Úgy tudom, január tizenötödike is a pakliban van, de az talán korai. Akkor már készülnöm kellene, kesztyűzni sem ártana egyet-kettőt, ehhez képest most itthon vagyok, és legfeljebb csak mozgolódok."
Semmi kétség, a harmadik címvédésére készülő magyar öklöző a február végi időpontnak örülne igazán, már csak azért is, mert akkor szinte az egész felkészülést Fritz Sdunekkel dolgozhatná végig. Madár edzője december 12-ig az Egyesült Államokban tartózkodik, és csak Vitalij Klicsko mérkőzése után tér vissza az Universumhoz.
Figyelemre méltó, hogy a négy nagy szervezet világbajnoka szinte azonos ritmusban bokszol, márpedig erre a közelmúltban egyszer volt példa, méghozzá középsúlyban. Abból kisebb vb-sorozat lett… Sőt szintén a középsúly az egyedüli, ahol egyetlen bajnok van, Bernard Hopkins.
"A négy nagy szervezet bajnoka egymás ellen? Attól nem is ódzkodom annyira - jegyezte meg a felvetésre Madár. - Ha lesz ilyen, az biztosan mindenkit érdekel, de úgy vagyok vele, hogy már két bajnok meccse is nagyon érdekfeszítő lehet. Én is nagyon szeretnék egyszer címegyesítő mérkőzést vívni, azt nem tudom, hogy most azonnal vagy később, de ez az álmom. Ha lesz ilyen sorozat, és részt vehetek benne - márpedig ha hozom a következő találkozómat, akkor mi akadálya lehetne? -, örömmel fogadom a meghívást." ---- Szidorenko kihívó lett

A papírformának megfelelően az ukrán Vladimir Szidorenko (16-0, 6 K. O.-T. K. O.) egyhangú pontozással legyőzte a venezuelai Leo Gamezt (34-11-1, 25), és ezzel nem csupán megvédte a WBA (Bokszvilágszövetség) harmatsúlyú interkontinentális bajnoki övét, hanem a szervezet világbajnokának, a mexikói Julio Zaraténak a hivatalos kihívója is lett.

Leonard Dorin befejezte

Visszavonult Leonard Dorin (22-1-1), a WBA egykori könnyűsúlyú bajnoka. A Kanadában élő román bunyós - akit amatőr világ- és Európa-bajnokként még Dorofteiként ismert a világ - 34 évesen akasztotta szegre a kesztyűit.
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik