Királykategória, királyok nélkül

MONCZ ATTILAMONCZ ATTILA
Vágólapra másolva!
2004.11.12. 22:07
Címkék
Az extravagáns, az amerikai lélekre - és a hatalmas üzletre - mindig fogékony Don King újabb merész húzással rukkolt ki, és gyaníthatóan újabb kaszszasikert hozott össze. A promoter szombatra a világ jelenlegi - nem éppen acélos, tegyük hozzá - nehézsúlyú elitjének jelentős részét hozta össze egy gálára, amelynek "Randevú a végzettel: harc a hatalomért" a fedőneve.
Don King New Yorkban tart gálát
Don King New Yorkban tart gálát
Don King New Yorkban tart gálát
Don King New Yorkban tart gálát
Don King New Yorkban tart gálát
Don King New Yorkban tart gálát
És ilyen rendezvényt hol másutt lehetne megtartani, mint a 125. születésnapját az idén ünneplő Madison Square Gardenben, New Yorkban?! (A mai, a 31. és a 33. utca között álló épület csak a nevében azonos az 1879-ben átadott, a Madison Avenue északkeleti sarkán, illetve a 26. utcában álló Gardennel, ahol a legendás Jack Dempsey vívta a meccsei jelentős részét.)
A négy nagy szervezet világbajnokából kettő is kockára teszi az övét, igaz, a WBO (Bokszvilágszervezet) bajnoka, az amerikai Lamon Brewster mellett éppen a talán legjobb nehézsúlyú, a WBC (Bokszvilágtanács) ukrán királya, Vitalij Klicsko nem teszi tiszteletét a boksz első számú szentélyének tartott Gardenben. Helyette ott lesz például a WBA (Bokszvilágszövetség) ura, az amerikai John Ruiz (40-5-1, 28 K. O.-T. K. O.), aki a lengyel Andrew Golota (38-4-1, 31) ellen vív kötelező címvédő mérkőzést. "Jelenleg válságban van a nehézsúly, de ez a rendezvény felfrissítheti - mondta Ruiz. - Már várom, hogy olyan varázslatos helyen bokszolhassak, mint a Garden, de nem a csarnokra figyelek, hanem Golotára. És arra, mit fogok vele tenni. Szeretném egyesíteni a világbajnoki öveket, New Yorkban szeretném megmutatni, hogy képes vagyok rá. Most jelezni akarom, hogy mindenkinél jobb vagyok."
A Ruiz által említett válság egyébként tényleg tombol, hiszen mellette többek között a hozzá hasonlóan színtelen-szagtalan Chris Byrdnek (37-2-1, 20) is világbajnoki öve van, amelyet most barátja, Jameel McCline (31-3-3, 19) próbál elragadni tőle. Az IBF (Nemzetközi Bokszszövetség) koronájáért zajló amerikai házirangadó esélyese inkább a címvédő, egyrészt a nagyobb tapasztalat (5-1-re vezet a vb-címmeccsek tekintetében) miatt, másrészt pedig azért, mert ő többször találkozott bokszolókkal, szemben a több "homokzsákot" kipofozó McCline-nal. Ugyanakkor jóslásra nem érdemes vállalkozni, tanulva a közelmúlt nagy "fejre állásaiból", és a mai nehézsúlyban olyan kicsi a különbség a középszerű bunyósok között, hogy az egy ütéssel eltüntethető.
Ilyenkor lehet visszasírni azokat az időket, amikor például Evander Holyfield, Mike Tyson vagy éppen Lennox Lewis uralta a királykategóriát. Holyfield (38-7-2, 25) ott lesz a Gardenben is - 42 évesen a ringben. Ô Larry Donalddel (41-3-2, 24) vív meg a kontinentális övért és egy esetleges vb-címmeccs reményéért. Sem neki, sem az ausztrál Kali Meehannal (29-2, 23) bokszoló honfitársának, Hasim Rahmannak (39-5-1, 32) nem kellene már erőltetnie a bokszot. Legalább túlnyomórészt szép emlékek maradnának róluk.
A nehézsúly már régen megérett az őrségváltásra. Csak éppen az igazi trónkövetelők hiányoznak.
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik