Királykategória, királyok nélkül

MONCZ ATTILAMONCZ ATTILA
Vágólapra másolva!
2005.01.27. 22:12
Címkék
Kérdezzen és nyerjen! - hirdettük lapunkban, márpedig önök kérdeztek, és talán nyernek. Arra kértük olvasóinkat, hogy a Nemzeti Sportban megjelent szelvény segítségével az általunk kínált sportágak fontosnak tartott témáiból válasszanak ki egyet, amelyről a legszívesebben olvasnának, és tegyenek fel hozzá egy olyan kérdést is, amelyre önök is szívesen választ kapnának. Ezúttal a profiökölvívás tíz témájából válogathattak, és úgy döntöttek, hogy a nehézsúly helyzetéről olvasnának a legszívesebben.
Lennox Lewis volt a vitathatatlan uralkodó, neki sikerült Evander Holyfieldet, Mike Tysont és Vitalij Klicskót is megvernie
Lennox Lewis volt a vitathatatlan uralkodó, neki sikerült Evander Holyfieldet, Mike Tysont és Vitalij Klicskót is megvernie
Lennox Lewis volt a vitathatatlan uralkodó, neki sikerült Evander Holyfieldet, Mike Tysont és Vitalij Klicskót is megvernie
Lennox Lewis volt a vitathatatlan uralkodó, neki sikerült Evander Holyfieldet, Mike Tysont és Vitalij Klicskót is megvernie
Lennox Lewis volt a vitathatatlan uralkodó, neki sikerült Evander Holyfieldet, Mike Tysont és Vitalij Klicskót is megvernie
Lennox Lewis volt a vitathatatlan uralkodó, neki sikerült Evander Holyfieldet, Mike Tysont és Vitalij Klicskót is megvernie
Hosszú ideig nem alaptalanul minősítették királykategóriának a nehézsúlyt, hiszen már a XIX. századból is olyan bokszolók maradtak meg a szurkolók emlékezetében, akik ebben a divízióban jeleskedtek. Az utolsó csupaszöklű, illetve az első kesztyűs nehézsúlyú bajnok, John L. Sullivan, majd később James J. Jeffries is korszakos alakja volt a súlycsoportnak, de ugyanígy megemlíthetjük - immár a XX. századból - Joe Louis vagy éppen Jack Dempsey nevét. A második világháborút követően pedig már jobbára a "szemünk előtt" zajlottak az események, olyan kiválóságokkal, mint Muhammad Ali vagy Joe Frazier.
A korszakok az elmúlt két évtizedben is megfigyelhetőek voltak, és ha nagyon szigorúan nézzük, az említett időszakban három olyan bokszolóra bukkanhatunk, aki évekig meghatározó alakja volt a nehézsúlynak. A sort Mike Tyson nyitotta, aki 1986-ban Trevor Berbick brutális, második menetbeli legyőzésével lépett fel a trónra, idővel vitathatatlan bajnok is lett, majd megkezdte máig tartó mélyrepülését. Az első pofont a ringben kapta, 2000. február 11-én Tokióban, amikor az első menetekben már-már félholtra vert James "Buster" Douglas a tizedik felvonásban kiütötte. Az öveit elveszítette, röviddel később pedig a szabadságát is. 1995-ig nem is bokszolhatott, utána pedig néhány felvillanástól eltekintve jobbára másodrendű riválisokkal bunyózott. Legutóbb például a többek által edzőpartnernek használt Danny Williamstől kapott ki.
A Tyson-érát követő Evander Holyfield sem hajlandó egyelőre tudomást venni az idő múlásáról, a legutóbbi három mérkőzését például elveszítette, holott korábban Michael Moorer és Mike Tyson sem jelentett akadályt neki.
Holyfield végzetét Lennox Lewisnak hívták, a brit elsőre a pontozók szerint még csak döntetlenre volt jó az amerikai ellen, másodszorra viszont már megverte, és attól (1999. november 13.) kezdve négy évig, egy Hasim Rahman elleni véletlentől eltekintve megingathatatlanul ült a nehézsúly trónján. Ô volt az undisputed champion, a vitathatatlan bajnok, egészen a visszavonulásáig. A búcsút 2004 januárjában jelentette be, fél évvel azután, hogy vitatható körülmények között megverte az ukrán Vitalij Klicskót.

Mike Tyson
Mike Tyson
Mike Tyson
Sokan azt hitték, az idősebb Klicsko, esetleg fivére, Vladimir lép majd a nagy trió helyébe, mind ez idáig azonban erre nem került sor. Vitalij ugyan a WBC (Bokszvilágtanács) világbajnoka, a volt WBO-király Vladimirnek viszont nincs öve, sőt, megjelent nála egy furcsa tulajdonság, az üvegállúság. Azzal pedig ebben a mezőnyben nehéz érvényesülni. Testvére ütésállóbb, jobban illeszkedik a nehézsúlyú mezőnybe, de a praxisából hiányzik az igazi áttörést jelentő győzelem. Egy olyan, amelyet az esetleg visszatérő Lewis ellen arathat…
Más ellen bajosan, tekintve, hogy a mai felhozatal meglehetősen szerény, ráadásul egyelőre kevés a remény arra, hogy felbukkan egy, a szó klasszikus értelmében véve is új uralkodó. A www.boxrec.com internetes szaklap szervezetektől független, pontozásos világranglistáján az első 30 között mindössze két olyan bokszoló van, aki még nem töltötte be a 30. életévét. Az egyik a már említett Vladimir Klicsko, a másik pedig a nigériai Samuel Peter. Az afrikainak imponáló a mérlege (22-0, 19 K. O.-T. K. O.), viszont az élvonalba tartozó ökölvívóval még nem találkozott. Habár ahol nincs élvonal, csak dolgos középosztály, ott nehéz is lenne.
A feltörekvő "reménységek" közül az amerikai Calvin Brock 30, az orosz Nyikolaj Valujev és az amerikai Joe Mesi 31, a brit Audley Harrison pedig már 33 éves. Belőlük aligha lesz üstökös… Pedig lassan időszerű lenne a teljes őrségváltás, hiszen a jelentős szervezetek világbajnokai közül Lamon Brewster (WBO) 31, Vitalij Klicsko (WBC) és John Ruiz (WBA) 33-33, Chris Byrd (IBF) pedig 34 éves. Közülük hárman úgy öt-tíz éve talán labdába sem rúghattak, a mai mezőnyben viszont bőven elég a tudásuk egy világbajnoki övre.
De minden bizonnyal ez nem az ő bűnük, hanem a többiek kritikája. ---- Magyarország és a profinehézsúly?
Nem ugyanaz a ringsarok. A legmagasabb súlyú, számottevő ígéretnek nevezhető bunyósunk, Hidvégi György éppen befér a cirkálósúlyba, felette szinte senki, holott azt a kezdő menedzser is tudja, hogy a sportágból kivehető profit exponenciálisan növekszik a kilók számával.
Rácz Félix például minden, csak nem kezdő, próbálkozik is rendületlenül a nehézfiúkkal, de égen-földön nincs senki, akivel megválthatná a világot. A nyolcvanas évek végén Szikora István még amatőrként vívott korrekt meccseket Mike Tysonnal és Lennox Lewisszal, Hart Péter Riddick Bowe-tól kapott ki a junior-világbajnoki fináléban - hivatásos karriert azonban már egyikük sem futott be.
Az, hogy Rácz védencein (Nagy János, Bognár, Nagy József, Kovács Attila, Miló vagy Csábi) kívül a többi magyar menő német, illetve lengyel licenccel bokszol, több összetevőnek is köszönhető. A német piac (itt van jelen Erdei és Balzsay) már a méreteinél fogva (lásd: televíziós pénzek) is elérhetetlen dimenzió egy magyar sport- és üzleti vállalkozásnak, a lengyelek pedig (Kótai, Hidvégi, Matolcsi) az esetek többségében nem saját gálákat rendeznek, hanem angol és amerikai szorítókban küldik csatába legjobbjaikat.
Mindennél többet elmond, hogy a magyar nehézsúlyú ranglistát vezető Rubin Olivér (9-1) mögött a tavaly szeptemberben a magyar bajnoki övért megvert 38 éves Petrányi (15-14) áll, a harmadik helyezett Fábiánkovitsnak egyetlen (igaz, legalább győztes) meccse volt, ellenben a negyedik helyezett Paszterkó 45 éves, és 19-34-5 a mérlege - ennyit a jövőbeni kilátásokról. ---- Mi lett volna Alvics Gyulából, ha külföldön profiskodott volna úgy, mint Erdeiék?

Alvics Gyula:
"Először is tegyük fel úgy a kérdést: mi lett volna belőlem, ha egyáltalán elmehetek profinak? Hiszen a nyolcvanas évek közepén a kommunista rezsim ezt, mint tudjuk, nem tette lehetővé. Bemutatkozó mérkőzést vívhattam ugyan külföldi menedzserek előtt, hivatásosnak azonban a szövetség nem engedett el. Mindenesetre a lengyel Andrzej Golotát kettőből kétszer megvertem, úgyhogy a legjobb tízbe azért bekerülhettem volna, onnan már nem nagy ugrás egy világbajnoki címmeccs. Azt pedig mondanom sem kell, hogy a pénztárcám ezt már igencsak megérezte volna. No mindegy, mindenesetre nyolcvankilenc-kilencven kilómmal inkább a cirkálósúlyba fértem volna be, némi izomtömeg kellett volna a profinehézsúlyhoz. Viszont számomra is rejtély, hogy a Lévai, Somodi, Pákozdi, Edőcs, Szikora, Hart fémjelezte vonulat után miért halt ki szinte teljesen a legmagasabb súlycsoport Magyarországon, tényleg nem értem. Ha másnak nem is, a megkereshető nem kis pénznek elegendő motivációnak kellene lennie."

A Nemzeti Sport ajándékcsomagját Bara Sándor komlói olvasónk nyerte meg. Gratulálunk!
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik