Sivatagi vihar Vegasban - Bradley-Pacquiao

THURY GÁBORTHURY GÁBOR
Vágólapra másolva!
2012.06.09. 10:08
null
A mérlegelésen Manny Pacquiao (balra) nyugodtabbnak tűnt Timothy Bradleynél (Fotó: Action Images, jobbra)
Címkék
A világ egyik legjobbja, Manny Pacquiao Las Vegasban magyar idő szerint vasárnap hajnalban az amerikai Timothy Bradley ellen bunyózik a Bokszvilágszervezet (WBO) váltósúlyú vb-címéért. Pacman nagy esélyes, de sosem lehet tudni, mit hoz a Sivatagi vihar. Márpedig Bradleynek az a beceneve.
AZ AMERIKAI ÁLMA

„Szoros, színvonalas mérkőzést várok, de meglepetést nem – kezdte »jóslatát« Rácz Félix menedzser. – Ettől persze az is lehet, hogy Bradley csalódást okoz, s Pacquiao már a találkozó elején végez vele – tette hozzá, mintegy aláhúzva, hogy a profi bokszban minden megtörténhet, s annak az ellenkezője is. – Azt szoktuk viccesen mondani, az kerülhet Pacman színe elé, aki alsóbb súlycsoportból kerül feljebb, és Bob Arum pártfogoltja – mondta még a menedzser. Hangsúlyozta, ha érvényesül Bradley boksztudása, jó mérkőzés kerekedhet, de ne feledjük, Pacquiao roppant fajsúlyos ellenfelekkel szemben bizonyított, akik bizony nagyobb ütők (pl. Cotto, Margarito), s Bradleynek az alacsonyabb kategóriában még szoknia sem kellett a nagyobb pofonokat. – Kicsit korainak érzem az összecsapást, más kérdés, hogy Bradley helyében mindenki élne a lehetőséggel, senki sem mondaná, majd később, kis rutint kell még szereznem... Alapvetően mi vesztenivalója van? Persze nem akar kikapni, de Pacman ellen bunyózni akár még a veretlenség elvesztésének kockázatával együtt is érdemes. Nyilván a menedzsmentje is azon volt, hogy pszichésen felkészítse, biztosan sulykolták neki, ki verhetné meg a Fülöp-szigetekit, ha nem ő? Hát majd meglátjuk" – értékelt Rácz Félix.

„Sikerre éhes, fiatal, s azt érezheti, amit én éreztem huszonkét éves koromban. Szóval tudom, milyen elánnal áll ki szombat este" – nyilatkozta Manny Pacquiao (54–3–2, 38 K. O.–T. K. O.) az ellenfeléről, Timothy Bradleyről (28–0–0, 12).

Nem tudni, hogy Pacman miért éppen ezt a kort emlegette, mert az amerikai most 28 éves, viszont Pacquiao 22 évesen már világbajnok volt – Bradley nem... –, s éppen kategóriát váltott, hogy aztán 23 évesen a második súlycsoportjában is világbajnok legyen. Ha az életkor nem is stimmel, fogadjuk el, Bradley motivációja olyan lehet, mint a Fülöp-szigeteki bokszolóé volt anno.

Most itt fejezetet kellene nyitni Pacquiaóról, mint a világ egyik legjobb – ha nem a legjobb – bunyósáról. Nem tesszük, már csak azért sem, mert Pacman korábbi mérkőzései kapcsán ezt majd' minden alkalommal megtettük, szinte csak ismételnénk magunkat – továbbá semmi különös nem történt a Fülöp-szigeteki sportolóval, hacsak az nem, hogy teljesen a vallás hatása került. Már-már bigott, a meccset felvezető sajtótájékoztatókon mindig köszönetet mondott Istenek, hogy a ringben vezeti a kezét.

Az elmúlt néhány évben Pacman szinte valamennyi összecsapása előtt leírtuk, neki Floyd Mayweather ellen kellene bunyóznia, hogy eldöntsék, a két korszakos zseni közül melyikőjük a nagyobb. A jelek szerint ez a meccs várat magára – létrejötte azért nem zárható ki –, addig pedig mindig az az érzésünk, hogy aki Pacquiaóval éppen bokszol, az Mayweather helyett húzott kesztyűt az adott estén. A Fülöp-szigeteki pedig mindenkit legyőzött. A legnagyobb gondot mind a mai napig a mexikói Juan Manuel Márquez okozta neki: tavaly novemberben Pacman két pontozónál jobb volt, a harmadik döntetlent látott. Mondják, mindenkinek van mumusa, s Pacquiaónak nem ízlik Márquez stílusa.

Ez csupán azért érdekes, mert a mexikóinak remek a lábmunkája, s ebben a Sivatagi vihar becenévre hallgató Bradley sem utolsó, sőt! Aki az 1991-es, első Öböl-háború fedőnevét viseli, az nem akárki... Lábbal legalábbis nagyon ott van a ringben, s kézzel sem utolsó. Akárcsak Pacman mumusa, Márquez

Azt sem nehéz megfejteni, Timothy Bradley miért vállalta be a mérkőzést. Noha formálisan a Bokszvilágszervezet (WBO) váltósúlyú világbajnoki címe a tét, többről van szó: Bradley a teljesítményétől függően betörhet a súlycsoportoktól és szervezetektől függetlenül legjobbnak tartott ökölvívók közé, ami egyben azt is jelenti, hogy nagyobb pénzdíjakért szállhat a ringbe. Ha meggondoljuk, hogy tavaly novemberben még a Pacquiao–Juan Manuel Márquez összecsapás felvezető programjában szerepelt – a WBO kisváltósúlyú vb-övéért csatázott Joel Casamayorral, s győzött a 8. menetben technikai K. O.-val –, már az is nagy eredmény, hogy ő a főmeccs egyik résztvevője, mert az természetes, hogy a másik most is Pacman.

LÁTOGATÁS A SITTEN

Pacquiao nem zárja ki a lehetőséget, hogy meglátogatja a börtönben a június elseje óta büntetését töltő Floyd Mayweathert. „Én nyitott vagyok az ötletre, megfontolom a dolgot. Ő ugyanúgy Krisztus gyermeke, ahogy én is, imádkozom érte, hogy minden jól alakuljon az életében" – nyilatkozta a Fülöp-szigeteki klasszis. Pacquiao elmondása szerint még mindig kész megmérkőzni Mayweatherrel, de csakis 50-50 százalékos pénzelosztással, nem pedig az amerikai által ajánlott fix, 40 milliós díjért.

Ne hallgassuk el, hogy a megvert kubai már leszálló ágban van, s azt se, hogy annak ellenére, hogy Bradley veretlen, igazán nagy skalpja nincsen. Az általa legyőzöttek közül sem Lamont Peterson, sem Kendall Holt, de még Junior Witter sem klasszis, akitől 2008-ban megszerezte a Bokszvilágtanács (WBC) kisváltósúlyú világbajnoki címet. Talán Devon Alexander még a legjobb név.

Azt sem lehet számításon kívül hagyni, hogy, Bradley alacsonyabb súlycsoportból jön fel, ezzel szemben Pacquiao minőségben és mennyiségben is jóval masszívak ellenfeleket győzött le. Ráadásul Pacman legutóbb 2005-ben szenvedett vereséget, Erik Moralestől. Ehhez képest kicsit nagyképűen hangzik Bradley nyilatkozata.

„Ki akarom ütni Pacquiaót, padlóra küldeni. Elég régen ütötték már le. Az álla persze betonból van és nagyon gyors is, ezért rettentő óvatosnak kell lennem. Ki kell ütnöm, mert nem bízhatok a pontozásban" – mondta a kisváltósúlyú világbajnok Bradley, akinek szavai azért is furcsák, mert 28 győztes meccse közül mindössze 12-n végzett a kitűzött menetszám előtt az aktuális ellenfeleivel.

Az rendben van Bradleynél, hogy gondot okozhat Fülöp-szigeteki ellenfelének, de arra nem is gondol, hogy bajba kerülhet Pacman ellen. Kijelentette: „Sokkolom a világot!"

A mérleg másik serpenyőjében ott van, hogy Bradley stílusa problémát okozhat Pacquiaónak. Az amerikai megy előre, agresszív, de nemcsak vadul csapkod, hanem bokszolni is tud. Szóval remek bunyós, akinek mégis kevés esélyt adnak. A sajtótájékoztatón merev arccal ült, s nem azért, mert tele volt a gatyája, hanem inkább rádöbbent, (kicsit) körülötte is forog a világ. Mert noha Pacman a sztár, azért a riválisoknak is jut a rivaldafényből, már csak azért is, mert az összecsapás mindkét résztvevőjének Bob Arum a mérkőzésszervezője. Az öreg pedig nem lehet saját maga ellensége... Elvégre neki mindegy.

A gálát vasárnap hajnali három órától a Sport 2 élőben közvetíti.

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik