A nagy kérdés: tud-e ennél jobbat Muszukajev Iszmail?

KRASZNAI BENCEKRASZNAI BENCE
Vágólapra másolva!
2024.07.16. 10:07
Muszukajev Iszmail nagy dobásra készül a párizsi olimpián (Fotó: MTI)
Ha száz százalékot nyújt a párizsi olimpián, az sem elképzelhetetlen, hogy szabadfogású világ- és Európa-bajnok 65 kilós birkózónk, Muszukajev Iszmail a dobogó felső fokára áll.

„Tudok ennél jobbat, és szeretném is megmutatni Párizsban” – mondta Muszukajev Iszmail tavaly szeptember 20-án, miután hatalmas dicsőséget szerzett hazánknak azzal, hogy 44 év után ismét világbajnoki aranyat nyert a magyar szabadfogásnak. Azt követően nyilatkozta ezt, hogy a 65 kilogrammosok között, a fogásnem – de talán mindhárom szakág – legkiegyenlítettebb, legkeményebb kategóriájában diadalmaskodott, olimpiai és világbajnokot, junior-világbajnokot is legyőzve.

Muszukajev rendkívül elszánt, alázatos sportember, akit a sportágban virtuóznak tartanak. Eleinte „menekülni” próbált a birkózás elől, de végül nem kerülhette el, amire rendeltetett.

„Hat-hét éves lehettem, amikor a barátommal sétáltunk az iskolában, éppen a birkózóterem előtt. Az edző egyszerűen kijött, megfogott minket a karunknál fogva, és berángatott az edzésre. Egy hét után elmenekültünk. Negyedik osztályos lehettem, amikor újra lementem birkózni, de akkor is hamar abbahagytam, végül hatodik osztályos koromban ragadtam végleg a teremben” – emlékezett vissza a kezdetekre az FTC kiváló sportolója.

Sorra jöttek az eredmények, két-három évig egyetlen vereséget sem szenvedett. De aztán az egyik országos verseny döntőjében legyőzték, és a trauma mélyen érintette. Folyamatosan szép sikereket ért el, 2013-ban a junior-világbajnoki dobogó második fokára is felállhatott. Kabard- és Balkárföld fővárosa, Nalcsik mellett nőtt fel, tizenkilenc évesen az edzője nála jóval nagyobb riválissal birkóztatta tréningen, ezért megsérült.

 

Nehéz kiemelni azt a három versenyzőt, aki a legnagyobb veszélyt jelentheti Muszukajev Iszmailra. Bánkuti Zsolt szövetségi kapitánnyal megpróbáltuk, s együtt elemeztük a versenyzőket. Arra jutottunk, hogy világbajnokunknak az iráni Rahman Amuzadhalilivel, a mongol Tulga Tömör-Ocsirinnel és az örmény Vazgen Tevanjannal kell a legjobban vigyáznia. Előbbitől kikapott a 2022-es vb első körében, tavaly óriási taktikai csatában visszavágott neki az elődöntőben, de nem kérdés, rendkívül veszélyes, bizonyítja ezt az is, hogy már most, 21 évesen vb-győztesnek és háromszoros Ázsia-bajnoknak mondhatja magát. Párizsban ugyancsak az elődöntőben találkozhatnának egymással. Tevanjan csak a döntőben érkezhetne, első kiemeltként a másik ágon szerepel. Vb-bronz­érmes, Európa-bajnok, Muszukajevvel eddig egyszer, a 2021-es belgrádi világkupa fináléjában birkózott, nagy különbséggel, 9–1-re nyert sportolónk ellen. A vb-harmadik, Ázsiai Játékok-győztes Tömör-Ocsirin nem kiemelt, tehát nagy kérdés, melyik ágra sorsolják. Muszukajev őt a tokiói olimpián megverte, a tavalyi budapesti UWW-rangsorversenyen viszont alulmaradt vele szemben.

A legnagyobb ellenfelek

„Az édesapám ezen annyira kiakadt, hogy új edzéslehetőség után nézett. Dagesztánba költöztetett, háromszáz kilométerre tőlük, s rögtön ott hagyott egy hónapra.”

Balkár sportolónk karrierje szépen ívelt felfelé, mígnem 2016-ban balhéba keveredett. Az orosz bajnokságon elcsalták a kétszeres világbajnok Viktor Lebegyev elleni meccsét. Nekirontott az összecsapás után, ahogyan a bírónak is.

„A Rio de Janeiró-i olimpia előtt egyes súlycsoportokban válogatót írtak ki az orosz bajnokságon. Az ob-nak addig mindig Szentpétervár adott otthont, de hirtelen áttették Jakutföld fővárosába, Jakutszkba. Lebegyev jakut volt, szóval sejtettem, hogy készülnek valamire. A mostani, belgrádi formámnál is jobb állapotban küzdöttem, gusztustalan módon csalták el a meccsemet ellene. A dagesztáni csapatot képviseltem, a többiek úgy döntöttek, ezután nem hajlandók szőnyegre lépni. Közülük senki sem utazott Brazíliába.”

NS-SZAKÉRTŐ
 

Bánkuti Zsolt, a szabadfogású válogatott szövetségi kapitánya: „Nagyon fontos, hogyan sikerül a felkészülése, nem foglalkozik a kiemeléssel, nem számolgat. Tudja, hogy le kell győznie azt, aki vele szembe kerül. Tisztában kell lennie azzal, hogy talán a legkiélezettebb súlycsoportról van szó, az első nyolc kiemelt közül bárki odaérhet a dobogóra, de akár a felső fokára is. Nincs könnyű ág, van a rossz és a kevésbé rossz, ő az utóbbin van. Itt rajta kívül az iráni Rahman Amuzadhalili, az azeri Haji Aliyev és az albániai Islam Dudaev a kiemelt. Én is úgy vélem, hogy tavaly Belgrádban még »nem érte el plafont«, ha ezúttal tényleg mindent ki tud hozni magából, akkor akár olimpiai bajnok is lehet. A lélektani előny nála van, ő a világbajnok, az éremszerzésével mindenképp számolok.”

A történtek után nem vált kegyvesztetté, ő döntött úgy, hogy nem hajlandó tovább Oroszország színeiben küzdeni.

„A riói játékok előtt kiírtak még egy válogatóversenyt nekünk, amelyen Lebegyevnek is meg kellett volna jelennie. Ő távol maradt, én a harmadik helyen zártam, mégis őt vitték az olimpiára. Megsértődtem, nem akartam tovább Oroszországot képviselni, és ezt a vezetőségnek is jeleztem, de Mihail Mamiasvili szövetségi elnök nem akart elengedni. A magyaroknak sokat kellett küzdeniük azért, hogy megszerezzenek, és nagyon hálás vagyok, hogy kitartottak mellettem. Ahogyan azért is, hogy befogadtak.”

Muszukajev bebizonyította, az oroszoknak főhet a fejük az elvesztése miatt: 2019-ben Nur-Szultanban vb-harmadik lett, a tokiói olimpián az ötödik helyen zárt, 2022-ben Budapesten Európa-bajnoki címet ünnepelt, ugyanebben az évben Belgrádban újabb vb-harmadik hellyel örvendeztetett meg minket, s a képzeletbeli korona tavaly, szintén Belgrádban került a fejére a világbajnoki címmel. Idén megmutatta, egy súllyal feljebb, 70 kilóban is képes világversenyen dobogóra állni, a bukaresti kontinensviadalon a harmadik helyen zárt, hajszállal csúszott le a döntőről.

De mi nem 70 kilóban, hanem 65-ben várjuk tőle az újabb csodát. Párizsban bebizonyíthatja, tud ő ennél jobbat is.

Született: 1993. január 28., Nalcsik
Sportága: birkózás
Fogásneme: szabadfogás
Súlycsoport: 65 kg
Klubja: FTC
Edzője: Seme Semejev
Kiemelkedő eredményei: világbajnok (2023, Belgrád), világbajnoki bronz­érmes (2019, Nur-Szultan; 2022, Belgrád), Európa-bajnok (2022, Budapest), Európa-bajnoki bronzérmes (2024, Bukarest), olimpiai ötödik (2021, Tokió)
NÉVjegy: MUSZUKAJEV Iszmail

A PÁRIZSI PROGRAM
Szabadfogás, 65 kg. Augusztus 10. Nyolcaddöntő, 11.30, negyeddöntő, 12.50, elődöntő, 18.15. Augusztus 11. Vigaszág, 11, bronzmérkőzés, 12, döntő, 12.25.

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik