Unortodox bajnok – Thury Gábor jegyzete

THURY GÁBORTHURY GÁBOR
Vágólapra másolva!
2024.08.03. 23:43

Milák Kristóf aranyérmet szerzett a 100 méteres pillangóúszásban! Elvileg gyengébb számában, teszem hozzá, mert ő a hosszabb táv, a 200 specialistája – legalábbis eddig így hittük. A tokiói olimpia 200-as bajnoka és 100-as ezüstérmese Párizsban ugyancsak egy aranyat és egy ezüstöt tett hozzá ötkarikás kollekciójához – csak éppen fordított leosztásban.

Milák Kristóf az olimpia előtt „megmakacsolta” magát, ha lehet így mondani, unortodox módon, azaz nem a bevett gyakorlatot követve készült a játékokra. Pontosabban szólva, mi, „mezei” állampolgárok nem tudjuk, hogyan, mennyit úszott a felkészülése során. Az én tudatlanságom talán mellékes, ám Sós Csaba szövetségi kapitány sincs képben, milyen munkát végzett Milák. Mert az biztos, hogy edzett, a hosszabbik táv döntőjében azt állapítottam meg, hogy az egyébként zseniális francia Léon Marchand csak nagy küzdelemben gyűrte le a 200-on címvédő magyart, s egyértelműen azért, mert Virth Balázs korábbi tanítványa nem bírta a végét: hiányzott az állóképessége – vélem én, a laikus. A felkészüléséről persze keringtek pletykák: hogy Ausztráliában edzett egy elismert szaktekintélynél, de az is, hogy egy magyar sportvezető mérte neki az időt az üres uszodában…

Maradjunk a tényeknél: Milák Kristóf Párizsban egy aranyat és egy ezüstöt szerzett.

Hogy aztán van-e magyar kis srác, aki Milák úszását látva úgy döntött, olimpiai bajnok lesz, nem tudom. Mindezt csupán azért említem, mert a 200 méteres hátúszásban párizsi aranyérmes Kós Hubert anno látta Gyurta Dánielt, a 2012-es londoni bajnokot rá egy évre a barcelonai vb-n, ami olyannyira inspirálta, hogy a mellúszóhoz hasonlóan 12 évvel később felállhatott az olimpiai dobogó felső fokára.

Elismerem, Milák viselkedése a medencék környékén nem kis feszültséget kelt, s nem tagadom, ez alapján nehéz őt példaképként az úszópalánták elé állítani. Mégis, esetében is érvényes lehet: ne azt nézzék, amit (nem) mond, hanem azt, amit cselekszik.

S még valami: az az érzésem – tetszik vagy nem tetszik –, a magyar úszósportnak nagyobb szüksége van Milák Kristófra, mint neki ránk – beleértve a kollégákat is.

És mint tudjuk, a zsenit és az őrültet csak hajszál választja el egymástól…

A Nemzeti Sport munkatársainak további véleménycikkeit itt olvashatja! 

 

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik