A Barcelona kispadján minden mérkőzés ünnep

Vágólapra másolva!
2005.12.04. 01:13
Címkék
"Henk&"  dörmögi a telefonba, mint egy téli álmából ébredező medve, ami csak azért meglepő kissé, mert vasárnap délután fél három van. "Elnézést, elbóbiskoltam, de& Kérdezzen csak nyugodtan!" Henk ten Cate, a Barcelona másodedzője 1999 nyara óta tiszteletbeli magyar, ha úgy tetszik, természetes kapocs a földkerekség pillanatnyilag alighanem legjobb futballcsapatához.
Henk ten Cate (jobbra) áldásnak tartja, hogy zseniális játékosoknak adhat instrukciókat
Henk ten Cate (jobbra) áldásnak tartja, hogy zseniális játékosoknak adhat instrukciókat
Henk ten Cate (jobbra) áldásnak tartja, hogy zseniális játékosoknak adhat instrukciókat
Henk ten Cate (jobbra) áldásnak tartja, hogy zseniális játékosoknak adhat instrukciókat

Henk ten Cate

Született: 1954. december 9., Amszterdam
Játékos-pályafutása: Go Ahead Eagles (1979–1980), Edmonton Drillers (1980), Go Ahead (1980–1982), Telstar (1981–1982), Go Ahead (1982–1986), SC Heracles (1985–86) – összesen: 209 mérkőzés/34 gól.
Edzői karrierje: Go Ahead (1988–90, előbb másod-, majd vezetőedző), SC Heracles (1990–1992, előbb másod-, majd vezetőedző), Rheden (amatőr csapat, 1992–1993, vezetőedző), Go Ahead (1993–1995, vezetőedző), Sparta Rotterdam (1995–1997, vezetőedző), Vitesse Arnhem (1997–1998, vezetőedző), KFC Uerdingen (1998– 1999), MTK (1999–2000), NAC Breda (2000–2003), FC Barcelona (2003–, másodedző)
Persze sok víz lefolyt a Dunán, amióta a bohém hollandus elhagyta hazánkat, illetve az MTK-t. Három sikeres idényt töltött a NAC Breda csapatánál – vezetőedzőként –, mielőtt 2003 nyarán a nála nyolc évvel fiatalabb Frank Rijkaard segítőjeként a Barcához szerződött. Azóta a nagyvilág nyilvánossága előtt zajlik Henk ten Cate élete, hetente minimum kétszer láthatjuk valamelyik sportcsatornán, amint a katalánok kispadjáról továbbítja a játékosokhoz főnöke instrukcióit.

– Tényleg, helyre rakta már önmagában az MTK-nál eltöltött idényt? Siker volt vagy kudarc?
– Nem is kérdés! Ön szerint a Magyar Kupa-elsőség és a bajnoki ezüstérem micsoda?

– Ha így vesszük, siker. Hallotta egyébként, hogy kettő nullára kikapott az MTK az Újpesttől, aztán a Honvéd ellen kettő kettőt játszott a csapat, hogy…
– Szoktam nézni a livescore. com-ot…

– No jó, nem is ezért hívtam. Milyen érzés mostanában a Barcelona másodedzőjének lenni?
– Felemelő. A minap hívtak egy holland laptól, az Algemeen Dagbladtól, nekik azt mondtam, minden nap ünnep a Barca kispadján. És így is gondolom.

Kék-vörös lendület

Október 22-én a Barcelona bajnoki mérkőzésen 3–0-ra legyőzte az Osasunát, s ezzel beindult a megállíthatatlannak tűnő gépezet. Azóta hat bajnokin 18 pont és 20–2-es gólkülönbség, a legutóbbi három BL-meccsen 7 pont és 8–1-es gólkülönbség a mérleg.

Összesítve: kilenc találkozón a lehetséges 27 pontból 25, ehhez 28–3-as gólkülönbség.

A spanyol sportsajtó – a katalán "szárnya", természetesen – kiszámolta: 2003 nyarától, vagyis amióta Frank Rijkaard és Henk ten Cate a szakmai vezető a Camp Nouban, a Barca 89 millió, a rivális Real Madrid 179 millió eurót költött igazolásokra. Vagyis a fővárosiak kétszer annyit. Az eredmények viszont mintha fordított arányosságot mutatnának…
– Mitől ilyen jók? Azt én is látom, hogy szinte folyik a labda lábról lábra, hogy minden sikerül, de, ugye, Yehudi Menuhin könnyed, virtuóz hegedűjátéka mögött is töméntelen gyakorlás volt.
– Erősebbek vagyunk, mint tavaly voltunk. Először is, most mindenki egészséges – az elmúlt szezonban Henrik Larssont, Edmílsont, Gabrit és Mottát sérülés miatt hosszabb-rövidebb ideig nélkülöznünk kellett. Igazoltuk Mark van Bommelt és Ezquerrót. De ennél talán fontosabb, hogy a Teremtőtől kaptunk egy ajándékot: Lionel Messinek hívják.

– De hiszen ő már hét éve a Barca játékosa!
– Igen ám, csakhogy most egy év alatt akkorát fejlődött, hogy már nyugodtan világklasszisnak nevezhetjük. Nem hinném, hogy sok tizennyolc éves labdarúgó volt a történelemben, aki ilyen éretten, egyszersmind átütőerő-vel futballozott volna. Nyilván látta a Real Madrid ellen.

– Még szép… Hogyan jellemezné a mostani Barca játékstílusát?
– Vidám, önfeledt. Ronaldinho életfelfogása kisugárzik a társakra. Szerencsére Lionel Messit és Samuel Eto'ót hasonló fából faragták, egyikük sem a futball robotosa, hanem művész. Nem hiszem, hogy a világon sok csapatnak van ilyen támadótriója.

– Már az elmúlt idényben is remekeltek. Sokak szerint továbbjutást érdemeltek volna a Chelsea ellen a Bajnokok Ligájában. John Terry sorsdöntő fejes gólja szabálytalan volt.
– Kiestünk, ezen már kár keseregni. Pierluigi Collina szerintem ettől függetlenül a legjobb bíró, akivel valaha találkoztam. A futballban szerencse is kell a sikerhez.

– Nagyon várja a visszavágást a Chelsea ellen? Vágyik a revánsra?
– Ez butaság, ilyesmi meg sem fordul a fejemben. Azt a csapatot kell legyőznünk, amelyiket elénk sodorja a szerencse vagy a balszerencse.

– Folyton a szerencsét emlegeti.
– Igen, mert a bajnoki cím megszerzéséhez nagyon jó, ráadásul kiegyensúlyozott csapat kell, egy kupasorozat, például a Bajnokok Ligája megnyeréséhez pedig – azon felül – még szerencse is. Az oda-visszavágó során bármi megtörténhet. Nézze meg: a Bajnokok Ligája legutóbbi két győztese olyan csapat, amelyiket szinte senki sem emlegetett a favoritok között. A Porto és a Liverpool.

– Azért árulja el: biztosan van valami, amit megtanultak a Chelsea elleni meccsekből!
– Hogyne, azt, hogy nem szabad naivul védekeznünk. Rengeteget tanultunk ezenkívül is, de hogy mit, azt inkább megtartanám magamnak.

– Melyik együttes nyeri meg a Bajnokok Ligáját?
– Fogalmam sincs, számos csapatnak jó az esélye. Nekünk is. De mondok kettőt, amelyeket talán nem emlegetnek olyan gyakran, mint például a Chelsea-t vagy éppen a Barcelonát. A Juventus és a Bayern München. Meglátja, ott lesznek…

– Azt azért, ugye, elismeri, hogy napjaink legdivatosabb együttese a Barca? Főleg a Real Madrid megsemmisítése után.
– Ez is olyan szó – mármint a "divatos" –, amelyet nem szeretek. Arra való, hogy becsődítse a publikumot a stadionba. Nekünk szerénynek, szinte alázatosnak kell lennünk. Erre megtanított az élet.

– Mondhatjuk, hogy ez a két és fél év edzői pályafutása csúcspontja?
– Nagyon szeretném, ha ez csak ezután jönne el. Mondjuk, ha a szezon végén háromszorosan ünnepelnénk. De ezt talán ne is írja le. Mert akkor mi lenne az ars poeticámmal?

– Mármint a szerénységgel…?

Szavazás

Melyik csapat nyeri a spanyol bajnokságot?

Írja be az itt látható számot!
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik