A Barcáé a Joan Gamper-kupa, a Napoli is fejet hajtott

Vágólapra másolva!
2011.08.22. 22:47
null
Messi kettőig, a Barcelona ötig jutott a Napoli ellen (Fotó: Reuters)
Címkék
A spanyol Barcelona labdarúgócsapata nyerte meg az egyesület alapítójának tiszteletére 1966 óta megrendezett Joan Gamper-kupát. Pep Guardiola együttese a 2011-es mérkőzésen az olasz Napoli ellen győzött 5–0-ra, ellenállást nem tűrő játékkal és pazar találatokkal. A gólok sorát a katalánok egy hete szerződtetett világklasszisa, Cesc Fabregas nyitotta meg – egy héten belül két meccsen lépett pályára, és a Spanyol Szuperkupa után újabb trófeával gazdagodott –, majd Lionel Messi csereként is duplázott, Seydou Keita mellett Pedro is fejjel volt eredményes.

Inkább a vegyes jelzőt használhatjuk a házigazdák kezdőcsapatára, ami már csak azért sem lepte meg a drukkereket, mert a szezon nyitányaként megrendezett összecsapáson például rendre bemutatkoztak már a múltban a nyári szerzemények. Bár Fabregas a Real Madrid elleni Spanyol Szuperkupa-visszavágón hivatalosan már átesett a tűzkeresztségen, kezdőként most először kapott lehetőséget.

A 35. BARCA-SIKER
A Barcelona 35. alkalommal nyerte meg a trófeát, csupán tizenegyszer nem tudott győzni. Legutóbb 2009-ben az angol Manchester City verte meg a katalánokat 1–0-ra. 1995 óta viszont csak kétszer kaptak ki, 2005-ben az olasz Juventus bizonyult jobbnak náluk (2–2 után tizenegyesekkel). Az Újpest révén 1970-ben az akkor még négyes tornán magyar győzelem is született, rákövetkező kiírásban a Bp. Honvéd végzett harmadikként, 1974-ben a lila-fehérek negyediként. Azóta egy picit eltávolodtunk ettől a szinttől, és sajnos a meghívástól is...

Pep Guardiola a Pinto – Montoya, Piqué, Fontás, Adriano – Thiago Álcantara, Fabregas, Seydou Keita, Iniesta – Kiko Femenía, David Villa tizenegyet küldte pályára, miközben Víctor Valdés, Dani Alves, Abidal, Bartra, Mascherano, Busquets, Xavi, Sergi Roberto, Cuenca, Messi, Pedro és Jonathan Dos Santos a kispadon kapott helyett.

Az olaszoknál a De Sanctis – Campagnaro, Cannavaro, Britos – Maggio, Inler, Dzemalli, Dossena – Cavani, Lavezzi, Hamsik alkotta csapat állt fel a kezdéshez.

Kiegyenlített mezőnyjátékban Fabregas jelentette a két csapat közötti különbséget a mérkőzés elején: a 9. percben két csel után emelt kapura 18 m-ről – a labda a visszalépő Morgan De Sanctis könnyű zsákmánya lett –, majd a 17. percben ziccerben lőtt a rövid felső mellé 6 m-ről.

Xavi és az újabb trófea
Xavi és az újabb trófea

A kettő között a nápolyiak is veszélyeztettek, Edinson Cavani például bombagólt ollózott, de mivel kis híja volt, hogy a labda mellett Gerad Piqué fejét is a kapuba vágta, veszélyes játék miatt kifelé ítéltek szabadrúgást. A Napoli nem adta magát, és igazolta előző bajnoki idénybeli jó szereplését. Mindenek előtt a klasszisokból álló támadótrió próbált zavart kelteni és járatta a labdát, a középpályán viszont az Andrés Iniesta vezérelte katalánok akarata érvényesült már, amint eljutott odáig a labda.

A 26. percben aztán már nem volt pardon: Iniesta ugratta ki Adrianót, aki egy biciklicsel után centerezett, az egész meccsen nem éppen „4-es”, sokkal inkább „9-es” pozícióban játszó Fabregas jókor érkezve öt méterről az üres kapuba belsőzött. (1–0) Lehet, hogy a középpályásnak új szerepkört találtak a katalánoknál?

A 30. percben egyenlítési lehetőséget szalasztott el a Napoli – Lavezzi húzott kapura, majd Fontás szorításában közelről lőtt, de a szöget jól záró Pinto védett –, a 31. percben viszont növelte előnyét a hazai együttes. Akkor Iniesta csel után emelt középre, ahol az üresben érkező Seydou Keita mindenkit megelőzve lendületből bólintott a kapuba. (2–0)

A 38. percben a félidő legnagyobb helyzetét sikerült kihagynia David Villának. Látványos akció végén – Fabregas, Iniesta, Adriano volt a labda útja – a támadó a hosszún érkezve az üres kapuba helyezhetett volna, viszont De Sanctis bravúrral visszaért és vetődve hárított.

A szünetben érkező Pedo nagy elánnal vetette bele magát a küzdelembe, három perc alatt két kapufát lőtt, ráadásul csapattársa, a fiatal Isaac Cuenca is megtette egyszer ugyanezt.

A  régi és az új fiú, Piqué és Fabregas párosa
A régi és az új fiú, Piqué és Fabregas párosa

Az 57. percben Fabregas helyett érkezett Lionel Messi, nem tudni a távozót vagy az érkezőt ünnepelte a publikum nagyobb tapssal – vélhetően ezúttal a spanyolnak járt ki –, semleges nézőként megállapíthattuk, valahogy így néz ki a minőségi frissítés.

Az 58. percben les miatt újabb Napoli-találatot érvénytelenítettek, így lett 2–2 helyett 3–0. De Sanctis a 62. percben nagy bravúrral tolta kapufára Messi 21 m-ről kapura küldött, sorfalon megpattanó szabadrúgását, a kapusról kijövő labdát aztán a szemfüles Pedro stukkolta a hálóba. (3–0)

Megrogyott a Napoli, amely már messze nem tudott ekkor kellő ellenállást tanúsítani, a katalánok kedvükre adogattak és sorra dolgozták ki szebbnél szebb helyzeteiket, amelyekből a lefújásig még kettőt gólra váltottak. Mindkettőt az argentin, aki piszok gólerősen kezdte a klubidényt. A Real Madrid ellen háromszor volt eredményes, döntő érdemeket szerezve a Spanyol Szuperkupa elhódításában, ezúttal duplázott.

A 66. percben igazi focisulit tartottak a katalánok, abból is egyetemi szintűt. Messi játszott Xavihoz a tizenhatos vonalánál, utóbbi kiugratta Pedrót, akinek centerezésére előbbi érkezett középen. (4–0)

A 77. percben Messi egy laposan érkező labdát kapott a balösszekötő helyén a kapunak háttal, megfordult, igazított, tolt, majd lőtt 14-ről a kapu bal oldalába. Remek egyéni teljesítmény volt. (5–0)

BARCELONA–NAPOLI 5–––––0


Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik