Sakk: Gaál Zsóka harmadik az U18-as lányok világranglistáján

B. Z. utanpotlassport.huB. Z. utanpotlassport.hu
Vágólapra másolva!
2024.05.02. 19:46
null
A születésnapos Gaál Zsóka a harmadik helyen áll az U18-as leánysakkozók legfrissebb, májusi világranglistáján.

Csütörtökön ünnepli a 17. születésnapját a magyar sakk egyik kiemelkedő ígérete, a korosztályos szinten számos figyelemre méltó nemzetközi eredménnyel, többek között világ- és Európa-bajnoki címmel büszkélkedő Gaál Zsóka.

Az ajkai reménység néhány napja még a rodoszi női Európa-bajnokságon vette fel a kesztyűt az idősebbekkel, és bár nem volt igazán elégedett a teljesítményével, a182 fős mezőnyben így is a 35. helyen zárt. A sokra hivatott tinédzser – aki 14 esztendősen a világ legfiatalabb női nemzetközi mestere lett – már a következő feladataira koncentrál, az önbizalmát pedig fokozhatja, hogy a 18 év alatti lányok között

a legfrissebb, májusi európai rangsorban az első helyen jegyzik a nevét, a világranglistán pedig az előkelő harmadik pozíciót foglalja el

a kínai Lu Miao-ji és az indiai Velpula Sarayu mögött.

„Ez a helyezés talán az egyik legszebb szülinapi ajándékom – mondja Zsóka. – Az elmúlt időszakban sokat dolgoztam, hogy visszaverekedjem magamat a közvetlen élmezőnybe. Az Élő-pontszámok hónapról hónapra változnak, korábban már többször álltam a világranglista élén is, és folyamatosan azon vagyok, hogy megtartsam az előkelő helyek valamelyikét. A következő hónapok – ahogy egy ideje már így van – is a szeptemberi, budapesti sakkolimpiára való felkészülésről fognak szólni.

Addig persze szeretnék két-három igazán erős versenyen elindulni, és olyan értékes tapasztalatokat gyűjteni, amelyek a hasznomra válhatnak akár már a sakkolimpián is.”

Gaál Zsóka a szeptemberi, budapesti sakkolimpián 17 évesen bizonyíthat a felnőttek között Forrás: ECU

A magyar fővárosban szeptember 10. és 23. között esedékes 45. sakkolimpia minden szerephez jutó, itthoni fiatal számára kivételes lehetőséget nyújt.

– teszi hozzá. Gaál Zsóka már az idén is több viadalon megcsillogtatta tehetségét. Április elején például arról számoltunk be, hogy a Karlsruhében rendezett Grenke Open elnevezésű, megközelítőleg 2800 sakkozót felvonultató a második legjobb női játékosnak bizonyult.

A tavaly többek között a világválogatottba is meghívott és magyar női bajnoki címet szerzett kitűnőséget a Magyar Sakk Szövetség 2023 végén év női sakkozója kitüntetéssel ismerte el.

(Kiemelt képünkön: Gaál Zsóka a rodoszi Európa-bajnokságon Forrás: ECU)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik