Kosár: fiatalok, akik nagy szerephez juthatnak a férfi NB I-ben

H. B. utanpotlassport.huH. B. utanpotlassport.hu
Vágólapra másolva!
2024.09.30. 18:55
null
Sorra vettük, hogy az U21-es (2004-ben vagy azután született) játékosok közül kik teljesítettek a legjobban a férfi NB I/A-csoportos kosárlabda-bajnokság nyitó fordulójában, illetve megnéztük, kik azok a fiatalok, akikre a továbbiakban is érdemes majd figyelni az alapszakaszban.

CSEH BOTOND (2004-ES SZÜLETÉSŰ, SZTE-SZEDEÁK)

A fiatalok közül a szegediek 19 éves ígérete jutott a legnagyobb szerephez az első játéknapon, és kezdőként remekül élt a lehetőséggel a 27 percnyi játékidő alatt.

A Vasasban nevelkedett, idén nyáron a Tisza-partiakhoz igazoló hátvéd-bedobó 13 pontot dobott

(11 mezőnykísérletéből hat volt sikeres) a Zalaegerszeg otthonában 103–70-re kikapó Szedeák színeiben. Emellett két-két gólpasszal és lepattanóval, illetve egy szerzett labdával zárt. Az elmúlt években Pasaréten a másodosztályban edződő Cseh Botondra – első élvonalbeli idényében – várhatóan a folytatásban is nagy szerep hárulhat új klubjában.

HALMAI DÁNIEL (2004, ATOMERŐMŰ SE)

A paksiak újonnan igazolt, 19 esztendős irányítója, Halmai Dániel – aki Csehhez hasonlóan szintén ott volt a korosztályos válogatottal a nyári U20-as Európa-bajnokságon – már a harmadik évadát tapossa az élvonalban, és a kieső Kaposvárból érkezett az ASE-hoz. Az előző szezonban 4,1 pontot átlagolt meccsenként az alapszakaszban. Az első fordulóban új csapata 91–60-ra győzött a Honvéd pályáján. Bemutatkozó meccsén Halmainak 15 perc jutott, ez idő alatt 2 pontot, 3 lepattanót és 1 gólpasszt jegyzett. Nyilván, még időre van szüksége, hogy teljesen beilleszkedjen új állomáshelyén, de hosszú távon bizonyosan az Atomerőmű SE hasznos tagjává válhat.

HŐGYE PATRIK (2005, DEAC)

Mindössze 15 esztendősen még 2020 októberében a PVSK színeiben debütált az NB I/A-csoportban Hőgye Patrik, aki immár Debrecenben a harmadik évadát kezdi meg, és egyre komolyabb feladatokat is bíznak rá a nagycsapatban. A fiatal irányító-hátvéd a nyitó fordulóban

százszázalékos mezőnymutatóval (3/3) végezve, 7 pontot dobott, illetve 2 szerzett labdát is beletett a közösbe,

s így 11-es teljesítményindexszel végzett, viszont faultproblémai miatt csak 14 percet tudott a pályán tölteni a Sopron vendégeként.

CSENDES PÉTER (2004, SOPRON KC)

Csapatkapitányként és kezdő irányítóként Csendes Péter igazi szellemi vezére volt a nyáron az U20-as válogatottnak, amely hatodikként zárt a B-divíziós Eb-n. (Meccsenként – az egyéb mutatók mellett – 10 pontot és 4,3 asszisztot tett hozzá.) A Sopronban majd ha nem is főként a pontokat várják tőle, de csereirányítóként a játékszervezésben, egyfajta karmesterként meghatározó szerep juthat neki.

REIZINGER MÁTÉ (2004, ENDO PLUS SERVICE-HONVÉD)

Az előző évadban ígéretesen debütált az NB I/A-csoportban Reizinger Máté, aki aztán tavasszal utánpótlásszinten is igazolta, valóban szintet lépett a játéka. Az U20-as országos döntő MVP-jeként bajnoki címig vezette a Honvéd korosztályos csapatát. Majd a nyári B-divíziós U20-as Eb-n a magyar válogatott legjobbjaként 16,5-ös VAL-mutatót átlagolt, amellyel a mieink leghasznosabb játékosa volt a kontinenstornán. Az NB I első fordulójában 11 perc alatt bár pont nélkül zárt, három szerzett labda és egy gólpassz is került a neve mellé.

További, szintén említést érdemlő fiatalok:
Merkl Barna (2004, PVSK-Veolia)
Hajdu Péter (2004, Endo Plus Service-Honvéd)
Csuti Kornél (2004, MVM-OSE Lions)

(Kiemelt képen balról: Cseh Botond, Halmai Dániel és Reizinger Máté Forrás: Szedeák, Atomerőmű SE és Budapesti Honvéd)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik