Szoros első negyed után könnyed sikerrel nyitott a vízilabda BL-ben a címvédő FTC

SZELECZKI RÓBERTSZELECZKI RÓBERT
Vágólapra másolva!
2024.10.08. 19:32
Jól kezdett a Ferencváros a BL-ben (Fotó: fradi.hu)
Kilencgólos, 16–7-es győzelmet aratott az FTC a Dinamo Tbiliszi ellen a férfi vízilabda Bajnokok Ligája csoportkörének első fordulójában. Nyéki Balázs együttesével az első negyedben még felvette a versenyt a grúz bajnok, ám a folytatásban egyre nyílt az olló – a ferencvárosiak csupán két gólt kaptak a második félidőben.

Két serleg várta a szurkolókat a Komjádi uszoda bejáratánál kedd este – aki jegyet váltott az FTC Dinamo Tbiliszi elleni mérkőzésére a férfi vízilabda Bajnokok Ligájában, egyből nyert is egy lehetőséget egy fotóra a trófeákkal. A tavalyi idényben másodszor Bajnokok Ligáját nyerő, múlt szombaton ötödszörre Európai Szuperkupa-győztessé váló ferencvárosiaknak volt oka a büszkeségre és a bizakodásra is, hiszen a hazaiak egyértelmű esélyesként ugrottak vízbe az új idény első meccsén a Tbiliszi ellen – az otthon kiemelkedő csapat bár stabil BL-résztvevő, többnyire a vert mezőny tagja.

Az ettől a szezontól a görög Athanasziosz Kehajasz edzette grúz bajnok mindezzel együtt abszolút nem kezdett megilletődötten, az első negyedben háromszor is vezetést szerzett, kettőből két emberelőnyt is tükörsimán kihasznált. Eközben a fehér sapkában játszó hazaiak távol voltak legjobb helyzetkihasználásuktól, több próbálkozás is a Dinamo kapusában, Irakli Razmadzében akadt el, vagy egyszerűen pontatlan volt. A negyed végéhez közeledve Vigvári Vendel ötméterest értékesített, majd 13 másodperccel a dudaszó előtt egy indítás után centerből bepaskolta a labdát, a találkozó során először a Fradit juttatva előnyhöz, ám mielőtt ennek még túlzottan megörült volna a hazai csapat, Beszarion Ahvlediani a rosszkéz-oldalról egy nagyszerű ejtéssel ívelt át Szakonyi Dánielen a kapuba.

Ennek a folyatásban aztán nem volt nagy jelentősége, a magyar bajnok a második negyedtől elkezdte fokozatosan érvényesíteni a két csapat között meglévő különbséget. A grúz csapat lövései innentől főképp Szakonyit találták meg, már ha eljutott lövésig – inkább elhaltak a támadásai, melyekből jöttek is a Fradi-kontrák. Sztilianosz Argiropulosz és Nagy Ákos gyűjtögette elsősorban a góljait – egyre nyílt az olló, így belefért az is, amikor Dusan Mandics kettő az egyben a passz helyett a lövést választotta, melyet Razmadze védett, vagy amikor Edoardo di Somma már a harmadik negyed elején ötméterest hibázott. A meccs vezérévé váló Argiropulosz eközben távolról is beköszönt, a Mandics kiharcolta büntetőt is értékesítette, ekkor pedig már öt gólnál járt a görög – a védelem nagyszerű labdaszerzésekkel, blokkokkal operált, a harmadik negyedben egyenesen lőtt gól nélkül hagyta a grúz ellenfelet.

A végjátékban aztán nagyjából látszott, a Fradinak maradt még a tarsolyában egy s más a következő hazai és nemzetközi mérkőzésekre, ha hasonló ütemben alakít ki helyzeteket, és még ennél is jobb arányban használja ki őket. Egy szép letámadásból és egy emberfórból Lugosi Csongor is feliratkozott az eredményjelzőre két találattal, hátul pedig továbbra is magabiztosak voltak a ferencvárosiak – ennek egyik legjobb mutatója, hogy a Dinamo Tbiliszi a második negyed közepe után csak a negyedik hajrájában talált be ismét, a szerb légiós Veljko Tankosics az utolsó negyed végén laza 18 perces gólínséget követően zörgette meg ismét a magyar hálót – a Fradi összesen két gólt kapott a második félidőben.

Kérdés nem férhetett tehát Nyéki Balázs együttesének sikeréhez, s nem is rossz érzés azt látni a következő találkozókat illetően, hogy az FTC kilencgólos győzelme mellett sem lőtte el minden puskaporát – azt nem is az első fordulóban kell.

Vélemény: Sztilianosz Argiropulosz, az FTC balszélsője
„Az első negyedben nem teljesítettünk a legjobban, időnként rosszul védekeztünk, utána viszont sokkal jobban koncentráltunk hátul. Ez a célunk az egész idényt tekintve, hogy miközben lőjük a gólokat elöl, a védekezésre is figyeljünk, ez pedig ezúttal sikerült, aminek nagyon örülök, főleg, hogy a fiatal játékosaink is jól szálltak be a mérkőzésbe. Még csak az idény elején járunk, a Jug Dubrovnik elleni Európai Szuperkupa-döntő után ez még csak a második tétmeccsünk volt a nemzetközi porondon, de nagyon elégedett vagyok a védekezésünkkel, és hamarosan elérjük azt is, hogy még könnyebben szerezzük a gólokat” – nyilatkozta a 28 éves játékos.

VÍZILABDA
FÉRFI BAJNOKOK LIGÁJA, CSOPORTKÖR 
1. FORDULÓ, B-CSOPORT
FTC-TELEKOM–DINAMO TBILISZI (grúz) 16–7 (4–4, 5–1, 4–0, 3–2)
Komjádi uszoda, 1400 néző. V: Margeta (szlovén), Schopp (német)
FTC: SZAKONYI – ARGIROPULOSZ 5, VIGVÁRI VENDEL 3, Di Somma, De Toro, MANDICS 2, Vismeg Zs. Csere: Nagy Ákos 2, Nagy Ádám, Varga Vince 1, Fekete G. 1, Lugosi 2. Edző: Nyéki Balázs
TBILISZI: Razmadze – Tkeselasvili, Ahvlediani 1, Magrakvelidze 1, ADEISVILI 1, Tankosics 1, Vapenszki 1. Csere: Mtcsedlisvili, Dzihciarenka 1, Kurasvili, Csikovani, PJESIVAC 1. Edző: Athanasziosz Kehajasz
Emberelőny-kihasználás: 9/4, ill. 7/4
Gól – ötméteresből: 3/2, ill. –
Kipontozódott: Tkeselasvili (17. p.), Dzihciarenka (25. p.)
MESTERMÉRLEG
Nyéki Balázs: – Nem tagadhatjuk, a Tbiliszi az elmúlt évek leggyengébb csapata a Bajnokok Ligájában, de két negyedig harcol, és meg akarja mutatni a nemzetközi elitben, hogy jó játékosok alkotják, akik mindig nagy motivációval érkeznek – csak aztán elfáradnak a jobb erőkből álló ellenféllel szemben. Nem szálltunk be rosszul a meccsbe, talán két elkerülhető gólt kaptunk, de utána nagyon tetszett a védekezés, a támadójáték pedig az elejétől megvolt. Olyan lendületet diktáltunk, amellyel nem adtunk esélyt az ellenfélnek, a vártnál biztosabb győzelmet arattunk.
Athanasziosz Kehajasz: – Nagy iramú mérkőzésen győzött a Ferencváros, megérdemelték a hazaiak a győzelmet. Ám a saját csapatomról is elmondhatom, hogy a játék számos elemében fejlődött az elmúlt időszakban, és ezt meg is mutatta a találkozón.

A csoport másik mérkőzésén: Jadran Split (horvát)–Radnicski (szerb) 10–10 – ötméteresekkel 5–3

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik