Szabados kilencpontos hátrányból állt fel, de elveszítette az UWW-rangsorverseny döntőjét

KRASZNAI BENCEKRASZNAI BENCE
Vágólapra másolva!
2024.06.07. 20:00
Szabados Noémi és edzője, Martin Gábor a BOK-csarnokban (Fotó: Dömötör Csaba)
A 68 kilogrammos birkózó, Szabados Noémi rendkívül izgalmas döntő után ezüstérmet szerezett a BOK-csarnokban zajló Polyák Imre–Varga János-emlékversenyen, az UWW rangsoroló viadalán.

Háromszoros U23-as Európa-bajnoki bronzérmesünk, Szabados Noémi (68 kg) péntek délelőtt az úgynevezett nordic systemben versenyzett, amelyet hét induló esetén is alkalmaznak: a három- és négytagú csoportból a legjobb kettő jut tovább az elődöntőbe. 

Az FTC-KIMBA kiválósága ezt két győzelemmel és egy vereséggel abszolválta, egyedül a háromszoros Ázsia-bajnok, vb-második kazah Zsamila Bakbergenovával nem bírt, az Eb-második francia Pauline Lecarpentier-t, valamint a szerbiai színekben versenyző, ugyancsak U23-as Eb-harmadik Nagy Fannit maga mögé utasította. 

Az elődöntőben a második számú kazah hölgy, az Ázsia-bajnoki harmadik Gulmaral Jerkebajeva állt vele szemben, s fantasztikus birkózással 8:6-ra diadalmaskodott, ami azt jelentette, hogy az esti döntőben ismét megküzdhet Bakbergenovával.

Finoman fogalmazva sem kezdődött jól a mérkőzés, a kazah az első menetben 9:0-s előnyre tett szert. Szabados azonban nem adta fel, a második felvonásban gyönyörű akciókkal felzárkózott, olyannyira, hogy tíz másodperccel a vége előtt a 11:11-es állás már neki kedvezett, ám ekkor Bakgergenova egy pontért mögé került, így ő nyert, Szabadosé lett az ezüstérem.

„Életemben eddig kétszer álltam fel ilyen nagykülönbségű hátrányból, de ezek már nagyon régen voltak. Csak egy kicsit kellett volna még tartanom a végén, de már nem bírtam, belehúzott. Ettől függetlenül örülök, hogy ilyen szorosan alakult ez a meccs, nagyon élveztem. Csak az van bennem, hogy az egész napot nagyon élveztem, mert mindent kibirkóztam magamból, úgyhogy elégedett vagyok” – fogalmazott Szabados a mérkőzését követően a BOK-csarnokban.

POLYÁK IMRE–VARGA JÁNOS-EMLÉKVERSENY, BOK-CSARNOK
Péntek
Női birkózás
72 kg. Döntő: Bakbergenova (kazah)–Szabados 12:11

Korábban
Szabadfogás
74 kg. Negyeddöntő: Kuramagomedov–Toktomambetov (kirgiz) 3:0. Elődöntő: Kuramagomedov–Abdulrakhmonov (üzbég) 6:4. Döntő: Kuramagomedov–Jamalov (üzbég) 7:3
86 kg. Negyeddöntő: Svelidze (grúz)–Mezei 12:2, Dauletbekov (kazah)–Püspöki 3:0
92 kg. Csoportkör: Cercvadze (grúz)–Juhász 9:3, Majszuradze (grúz)–Juhász 10:0. Majszuradze (grúz)–Angyal 11:0, Cercvadze (grúz)–Angyal 8:0. Bronzmérkőzés: Juhász–Angyal 5:2. 
Női birkózás
57 kg. Negyeddöntő: Oliviera (brazil)–Bognár 11:1
59 kg. Csoportkör: Filipovics (ukrán)–Szabó 11:0, Kajumova (kazah)–Szabó 14:4, Glodek (lengyel)–Szabó 6:5-nél tus, Kuznyecova (kazah)–Szabó 12:2
72 kg. Csoportkör: Bakbergenova (kazah)–Szabados 5:0, Szabados–Lecarpentier 6:2, Szabados–Nagy (szerbiai) 10:0. Jerkebajeva (kazah)–Felhő 10:0, Zablocka (ukrán)–Felhő 2:0-nál tus. Elődöntő: Szabados–Jerkebajeva (kazah) 8:6

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik