Sportolók kedvencei – 5 érdekesség az ananászról

Nagy Nóra ZsófiaNagy Nóra Zsófia
Vágólapra másolva!
2023.02.10. 08:47
Sokan szeretik friss gyümölcsként, de konzervként is fogyasztható, van hawaii változata, és még Afroditéhez is köze lehet.

1. Mennyi az annyi?


A friss ananász energiatartalma a legtöbb gyümölcshöz képest magasabb (53 kcal/100 g), ami jelentősebb szénhidráttartalmának (12 g/100 g) köszönhető. Fruktóz- vagyis gyümölcscukor-tartalma miatt gyorsan felszívódó szénhidrátban gazdag, így edzés vagy verseny előtt-alatt – aszalt ananász vagy ananászlé formájában – remek energiapótló lehet.

2. Egészségre ható kedvező tulajdonságok


Az ananászra ráragadt a „zsírégető” jelző, amelynek tudományos alapja is van. Jelentős C-vitamin-tartalma hozzájárul az optimális zsíranyagcsere fenntartásához, sőt egyes kutatások a bromelin (vagy bromelain) enzim tartalmának zsírsejtképződést gátló hatást is tulajdonítottak. Ugyanennek az enzimnek természetes daganatmegelőző és gyulladáscsökkentő hatását is felfedezni vélték. Ezek után nem is csoda, hogy a bromelint étrend-kiegészítőként is piacra dobták.

3. Édesen és sósan is


Az ananász sokoldalú gyümölcs, édes íze remekül passzol édes és sós ízvilágú ételekhez egyaránt. Aki hadilábon áll a gyümölcsfogyasztással, annak egy ananásszal, májjal, hagymával készített nyárs – például bulgur körettel – mégis vonzó lehet. Ananászt csempészhetünk pizzánk tetejére, de a Hawaii csirkemell szerves részeként is ismeretes, ahol a sajt- és a sonkaréteg közé teszik. Az ananász remekül passzol a túróhoz, így egy túrós piskótatésztához adva a megfelelő fehérjebevitelért is sokat tehetünk.



4. Afrodiziákum


Az afrodiziákum szó a szerelem görög istennőjének, Afroditének a nevéből származik. A hiedelem szerint ugyanis bizonyos ételekben és italokban lévő anyagok képesek felkelteni a nemi vágyat. A tenger gyümölcsei, a csokoládé, a füge vagy a banán mellett az ananász is (különösen chilivel fogyasztva) ezt a kategóriát erősíti.

5. Friss vagy konzerv változat?


Fontos különbséget tenni a friss és a konzerv ananász között, hiszen a konzerv változat a cukrozott víz miatt több cukrot, így energiát tartalmaz (15 g szénhidrát és 65 kcal/100 g). Ha tehetjük, válasszuk a friss, érett gyümölcsöt inkább.

+ 1. Helye az étrendben:


Az aszalt ananász remek gyorsan felszívódó szénhidrátforrás lehet edzés, illetve verseny előtt fogyasztva. Friss gyümölcs formája, illetve a 100 százalékos ananászlé azonban teljesítménytúra alatt is jól tudja biztosítani a megfelelő energiapótlást. Edzés vagy verseny után egy túrós/joghurtos ananászturmix pedig a fehérjepótlásról is gondoskodik.


Sportolók kedvencei sorozatunk korábbi részei:
5 érdekesség a hajdináról
5 érdekesség a csokoládéról
5 érdekesség a lazacról
5 érdekesség a banánról
5 érdekesség a zabpehelyről
5 érdekesség az avokádóról
5 érdekesség a túróról
5 érdekesség a gesztenyéről
5 érdekesség a chiamagról
5 érdekesség a spenótról
5 érdekesség a joghurtról

CSAK EGY KATTINTÁS, ÉS MÁRIS BÖNGÉSZHETI CÍMLAPUNKAT: ÖTVEN-HATVAN CIKK, FOLYAMATOSAN FRISSÜLŐ TARTALOM!

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik