Max Mosley kész engedni, a csapatok levelet írtak

Vágólapra másolva!
2009.05.25. 10:37
Címkék
Max Mosley, a Nemzetközi Automobil-szövetség (FIA) elnöke vasárnap Monte-Carlóban adta először jelét, hogy hajlandó engedni a 2010-re bevezetendő 40 millió fontos költséghatárból. A sportvezető elmondta, több vészmegoldást is el tud képzelni annak érdekében, hogy az idei csapatok többsége benevezzen a jövő évi sorozatba.
Mosleyra még sok tárgyalás van
Fotó: Action Images (archív)
Mosleyra még sok tárgyalás van
Mosleyra még sok tárgyalás van
Fotó: Action Images (archív)
Mosleyra még sok tárgyalás van

„Vagy megemeljük a plafon összegét, vagy szinten tartjuk, de több kiadást is függetlenítünk tőle; vagy nem lesz határ, csak sokkal szigorúbb szabályok. Bármi lehet jövőre, ám az azt követő évben mindenképpen megvalósítjuk eredeti tervünket” – mondta Mosley.

A sportvezető hozzátette, szerinte egy-két gyár mindenképpen eltekint a nevezéstől (vélhetően a Toyota és a Renault), de ennek nincs köze a szabályokhoz. Az FIA-elnök megérti, ha a gazdasági válságot megsínylő gyárak megszüntetik F1-es csapatukat annak érdekében, hogy a költségeket átcsoportosítsák, s rámutatott, éppen ezért van szükségük privát alakulatokra, amelyek kifejezetten a versenyzés miatt jöttek létre.

Emiatt tehát – egyelőre nem ismert – engedményeket kínál azoknak az istállóknak, amelyek 2010-ben mutatkoznak be a száguldó cirkuszban.

Mindemellett a csapatok még a vasárnapi versenyt megelőzően egy közösen aláírt levelet jutattak el a Nemzetközi Automobil-szövetséghez, amelyben határozottan követelik, hogy a jövő évre tervezett szabályokat ne vezessék be a 2010-es szakasz előtt.

Cserébe a csapatok azt ígérik, hogy hosszú távra, legalább 2012-ig elkötelezik magukat a sportág mellett.

Hogy milyen hamar születhet kompromisszum, nem lehet egyértelműen eldönteni, mert míg egyes források szerint valóban közel a megállapodás, olyannyira, hogy az egészen a 2011-es szezonig érvényes volna, mások úgy vélik, nem történt előrelépés az ügyben.
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik