Hivatalosan is összeállt a Haas és a Toyota

I. SZ.I. SZ.
Vágólapra másolva!
2024.10.11. 09:04
Tojoda Akio (középen) jelentette be az együttműködést Japánban (Fotó: AFP)
Igaznak bizonyultak a korábbi sajtóhírek, a Formula–1-es Haas-istálló együttműködési megállapodást kötött a Toyota autógyárral, így a japán márka neve már a jövő heti Amerikai Nagydíjon látható lesz az amerikai csapat autóin.

A megállapodás értelmében a Toyota technikai segítséget nyújt a Haasnak, az autók tervezésében és gyártásában is szerepet vállal.

Saját motorról egyelőre nincs szó, a Haas kitölti a Ferrarival kötött, 2028-ig szóló motorszállítási szerződését.

A Toyota egyik célja az új szerződéssel, hogy megállítsa az elmúlt években tapasztalható folyamatot, azaz a japán mérnökök és fiatal pilóták átáramlását az F1-ben érdekelt Hondához. A vezetőség szerint az F1-es szerepvállalás ismét csábítóvá teszi a Toyotát.

„A világ egyik vezető autómárkájával dolgozhatunk együtt, s mivel neki is célja, hogy fejlessze a saját technikai és mérnöki stábját, ez az együttműködés egyértelmű haszonnal kecsegtet – mondta Komacu Ajao, a Haas japán csapatfőnöke. – A sportautózásban rengeteg tapasztalatot szerzett a Toyota sportrészlege, a Gazoo, amely ezzel a tudással csatlakozik hozzánk, hogy közösen még versenyképesebbé váljunk a Formula–1-ben. Cserébe a vállalat teljes egészében használhatja az F1-ben szerzett tapasztalatokat.”

A Toyota 2002 és 2009 között saját csapattal szerepelt az F1-ben, de a hatalmas anyagi befektetés ellenére futamot sem tudott nyerni.

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik