Massa állapota stabilizálódott; a pilóták változtatásokon gondolkoznak

Vágólapra másolva!
2009.07.26. 10:02
Címkék
A Formula–1-es pilóták közül az egyik legtapasztaltabb, Rubens Barrichello, valamint Lewis Hamilton is egyetért abban, hogy nem tekinthetik véletlennek Henry Surtees egy héttel ezelőtti és Felipe Massa szombati balesetét, üzenetként kell felfogni a történéseket. Massa állapota reggelre stabilizálódott, már jobban van.
Barrichello szerint nincsenek véletlenek
Fotó: Reuters
Barrichello szerint nincsenek véletlenek
Barrichello szerint nincsenek véletlenek
Fotó: Reuters
Barrichello szerint nincsenek véletlenek


MASSA JOBBAN VAN

Az éjszaka mesterséges altatásban tartott Formula–1-es pilóta, Felipe Massa állapota stabilizálódott. Stefano Domenicalli, az F1-es Ferrari-csapat vezetője szerint a Magyar Nagydíj időmérő edzésén súlyos balesetet szenvedő versenyző jobban van. A CT-vizsgálatokig altatásban tartják, ám nap közben felébreszthetik.


Egy héttel Henry Surtees tragikus halála után újabb ijesztő baleset rázta meg az autósport híveit. A Formula–2-es sorozatban versenyző 18 éves fiú halálos balesete után – egy ütközéstől leszakadt kocsikerék, visszapattogva a pályára, az éppen akkor érkező Surtees fejének csapódott – ismét egy fejsérülés okoz riadalmat. A történésekre még a múlt hetinél is nagyobb figyelem irányul, hiszen Felipe Massa hungaroringi balesete a Formula–1-ben történt.

Massa honfitársa, a szintén brazil, jelentős F1-es rutinnal bíró Rubens Barrichello szerint figyelmeztető jelként kell felfogni a szombati eseményeket.

„Nem, nem hiszem, hogy vannak véletlenek az életben – válaszolt arra az újságírói kérdésre Barrichello, puszta véletlen-e, hogy a Brands Hatch-i pályán történtek után egy héttel hasonlóan ijesztő baleset történt. – A dolgok nem történnek ok nélkül, úgy gondolom, ez volt a második üzenet.”

„1994-ben az imolai verseny is jelzés volt (a háromszoros világbajnok Ayrton Senna azon a versenyen vesztette életét – a szerk.). Az autók azóta sokat fejlődtek, nemrégiben mégis elvesztettünk egy fiatalembert, ami kimondhatatlanul fájdalmas. Nem lehet véletlen, hogy most is ez történt. A GPDA-ban (a Formula–1-es pilóták szakszervezete) sokat beszélgettünk a történtekről, és valamit mindenképpen tennünk kell” – mondta aggódva Barrichello.

A világbajnok Lewis Hamilton szinte szó szerint ugyanazokat a gondolatokat mondta el, mint Barrichello. „Úgy gondolom, mindennek oka van, és ha két súlyos baleset történik ilyen rövid idő alatt, azt nem hagyhatjuk figyelmen kívül. Tanulnunk kell a történtekből, és ha lehetséges,tovább fejlesztenünk” – nyomatékosította Barrichello szavait Hamilton.

A BALESET RÉSZLETEI

Mintegy 7-800 grammot nyom az az acélrugó, amely fejen találta Felipe Massát, a Ferrari brazil pilótáját. A 28 éves versenyzőt súlyos, életveszélyes állapotban szállították a Honvéd Kórház intenzív osztályára, ahol még szombat délután megoperálták.

Egyelőre nem tudni, hogy mitől szakadt le az alkatrész Rubens Barrichello Brawn-Mercedese hátsókerék-felfüggesztésének harmadik lengéscsillapítójáról. A fémspirál négy másodpercen át pattogott a pályán, mielőtt Massa sisakjának csapódott volna. A dél-amerikai pilóta ekkor mintegy 240 km/órás sebességgel száguldott, majd 190 km/órával vágódott be a gumifalba.

Az első feltételezések szerint a baleset előtt letört a rugót rögzítő csapszeg.

„Nem tudjuk, mitől válhatott le, korábban sosem volt gond ezzel az alkatrésszel” – mondta Ross Brawn csapatfőnök, aki a nemzetközi szövetség engedélyével kicseréltette a rugót másik pilótája, Jenson Button kocsiján.
MTI
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik