Vastaps köszöntötte a boxutcában a győztes Barrichellót

Vágólapra másolva!
2009.08.23. 17:08
Címkék
Vastaps köszöntötte a boxutcában a valenciai Európai Nagydíjon diadalmaskodó Rubens Barrichellót – alighanem ez megfelelő jelzése annak, hogy a brazil pilóta milyen népszerű a száguldó cirkuszban.
Ismét a csúcson: Barrichello (jobbra) ötéves szünet után győzött megint (Fotó: Reuters)
Ismét a csúcson: Barrichello (jobbra) ötéves szünet után győzött megint (Fotó: Reuters)


A 2004 óta első győzelmét arató Barrichello teljesen megérdemelten diadalmaskodott, a McLaren-csapat beismerte: még ha nem követnek el hibát Lewis Hamilton boxkiállásánál, akkor sem lett volna elég a sebességük az elsőséghez.

Ez volt a Formula–1 történetének 100., brazil pilóta aratta futamgyőzelme, legutóbb akkor hangzott el eredményhirdetésnél egymás után a brazil és az angol himnusz, amikor még Ayrton Senna a McLaren pilótája volt. 1993 óta nem győzött ugyanis brazil angol csapat autójával.

„Fantasztikus volt, sosem felejtem el ezt a hétvégét, öt év után csodálatos a dobogó tetejére állni. A csapat még a végén is buzdított, hogy nyomjam a gázt, igyekeztem végig koncentrálni. Az autóm egyszerűen tökéletes volt, köszönettel tartozom a csapatnak" – mondta Rubens Barrichello.

„Az utolsó körökben sok minden átfutott az agyamon: magamért akartam győzni, a családomért, a hazámért. Csodás pillanat volt, amikor leintettek, kár, hogy nem tart örökké" – tette hozzá.

Barrichello győzelme azt jelenti, hogy a mezőny legrutinosabb versenyzője feljött a 2. helyre a vb-pontversenyben csapattársa, Jenson Button mögé, aki leginkább annak örülhetett, hogy a Red Bull-csapat„nullázott Valenciában, sem Vettel, sem Webber nem szerzett pontot. Sebastian Vettelnek ráadásul elfüstölt még egy motorja, már csak kettő maradt neki a hátralévő futamokra, ez pedig nagyban csökkenti esélyeit.

„Még mindig lehet világbajnok, de nagyon nagy hátrány, hogy csak két motorunk maradt. Nem voltunk elég gyorsak, az egész versenyen problémákkal küszködtünk"–- mondta Christian Horner, a Red Bull eléggé elszontyolodott csapatvezetője.

Martin Whitmarsh, a McLaren csapatvezetője szerint az „ezüst nyilak" nem voltak elég gyorsak, és ehhez társult még a Lewis Hamilton kiállásánál elkövetett hiba a boxutcában–- így nem volt esély a futamgyőzelemre.

„Tisztán látszott, hogy nem vagyunk elég gyorsak. Hamilton kiállásánál elszúrtuk a kerékcserét, az utolsó pillanatban döntöttük el, hogy ki jön be először a versenyzőink közül, és ezzel nem volt mindenki tisztában a csapatnál. Hibát követtünk el, de azt hiszem, enélkül is Barrichello győzött volna" – nyilatkozta.

A Ferrarinál elégedettek Kimi Räikkönen harmadik helyével, Stefano Domenicali szerint ez volt a legjobb kihozható eredmény a futamtól. A ritmust nem igazán találó, sok hibát elkövető Luca Badoer helye Domenicali szerint nincs veszélyben.

„Jó, hogy célba ért, biztos vagyok benne, hogy ennél több volt benne. Nagy a nyomás rajta, ma este megbeszélést tartunk a teljesítményéről. Mindenesetre ő fog vezetni a Belga Nagydíjon" – kommentálta a tíz év után visszatérő olasz teljesítményét.

AZ EGYÉNI VB ÁLLÁSA
1. Button 72
2. Barrichello 54
3. Webber 51.5
4. Vettel 47
5. Rosberg 29.5
6. Hamilton 27
7. Räikkönen 24
8. Trulli 22.5
9. Massa 22
10. Glock 16
  Alonso 16
12. Kovalainen 14
13. Heidfeld 6
14. Buemi 3
  Kubica 3
A KONSTRUKTŐRI VB ÁLLÁSA
1. Brawn-Mercedes 126
2. Red Bull-Renault 98.5
3. Ferrari 46
4. McLaren-Mercedes 41
5. Toyota 38.5
6. Williams-Toyota 29.5
7. Renault 16
8. BMW-Sauber 9
9. Toro Rosso-Ferrari 5
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik