Pérez: Nem rezeltem be amiatt, hogy Lewist kell pótolnom

Vágólapra másolva!
2013.01.10. 18:03
null
Sergio Pérez számára váratlan meglepetés volt a McLaren családias hangulata (Fotó: McLaren)
A Formula–1-es Sauber-istálló pilótájaként tavaly háromszor is dobogóra álló mexikói Sergio Pérez ezen a héten látogatott el először a McLaren-istálló wokingi főhadiszállására, ahol munkába állása után azonnal sajtótájékoztatón beszélt új csapatáról, várakozásáról, és még Kobajasi Kamuiról is.

 

„Remélem, elég erős autónk lesz az idén, és esélyesek leszünk a világbajnoki címre, nem is lehet más célunk – mondta Sergio Pérez a McLaren főhadiszállásán. – Jenson nagyon erős csapattárs, ő a legrutinosabb tagja a mezőnynek, azon leszek, hogy nagyon sokat tanuljak tőle, és idővel legyőzzem. Csalódott lennék, ha ez nem sikerülne, hiszen azért jöttem a McLarenhez, hogy mindenkit legyőzzek.”

Pérez saját bevallása szerint meglepődött azon, mennyire családias a légkör a McLarennél, hiszen ő is azok közé tartozott, akik kívülről hűvös közösségnek látták a wokingi istállót.

„Kívülről nézve úgy tűnhet, hogy a McLaren merev csapat, de amikor idejöttem, meglepődtem, mennyire családias a hangulat. Úgy érzem, bíznak bennem, és ezt meg kell hálálnom. Nem éreztetik, hogy nyomás lenne rajtam, de tisztában vagyok vele, mivel jár, ha valaki a McLaren pilótája. A McLarennél értelemszerűen nagyobb a teher, de ezzel jár, ha topcsapat pilótája vagy. Akkor sem szűnik meg a nyomás, ha nyerek, hiszen a cél az lesz, hogy még többször győzzek.”

A 23. születésnapját január 26-án megünneplő Pérez a 28-at január 7-én betöltő Lewis Hamiltont váltotta (Button pedig január 19-én lesz 33), de nem gondolja, hogy 2008-as világbajnok elődjének szelleme kísérteni fogja.

„Nem rezeltem be amiatt, hogy Lewist kell pótolnom. A McLarennél így is, úgy is remek pilóta helyére kerülsz, itt a csapat a lényeg. Lehetőséget kaptam arra, hogy az élpilóták közé kerüljek, és több legyek annál, akit csak úgy emlegetnek, mint a srác, aki Lewis Hamilton után versenyzett a McLarennél.”

A 2012-es vb-t a 10. helyen záró Pérez tavaly háromszor állt fel a dobogóra. Malajziában a 9. helyről indulva lett 2., Kanadában a 15. rajtkockából jött fel a 3. helyre, míg az Olasz Nagydíjon a 12. rajtpozíciót váltotta 2. helyezésre. A mexikói tudja, hogy a McLarennél nem engedheti meg magának, hogy gyatrább teljesítményt nyújtson az időmérőn, s utána reménykedjen a felzárkózásban.

„Más lesz a versenyhétvége. A Saubernél az időmérő másodlagos volt, mert tudtuk, hogy a versenytempó dönt, és lesz lehetőségünk arra, hogy előrejöjjünk. Az élmezőnyben viszont csak az lehet a cél, hogy megszerezd a pole pozíciót, mert onnan könnyebb nyerni.”

A mexikói autóját január 31-én leplezik le, a tesztelés február 5-én Jerezben kezdődik, s összesen háromszor négy napból áll majd. Nem sok idő ahhoz, hogy felkészüljön Pérez az új szezonra, de nemcsak az MP4-28-ast kell megismernie, hanem a csapat tagjait és a velük való együttműködést is.

„Lesz három tesztünk, amelyek végére tökéletesen tisztában kell lennem azzal, hogyan viselkedik az autó, miképpen működik a csapat, össze kell szoknom a versenymérnökömmel, hogy Melbourne-ben már ne érhessen meglepetés.”

A mexikói említést tett sauberes csapattársáról, Kobajasi Kamuiról is, akiről nem érti, hogyan maradhatott állás nélkül a 2013-as szezon előtt.

„Nagyon sajnálom Kamuit, hiszen nagyszerű versenyző, akinek helye lenne a Formula–1-ben. Remélem, minden összejön neki ahhoz, hogy jövőre ismét a mezőnybe kerüljön. Túl nagy luxus az F1 számára, hogy egy ilyen gyors pilótát nélkülöz.”

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik