Russell zárt az élen; Albon és Bearman összeütközött az első mexikói edzésen

H. L.H. L.
Vágólapra másolva!
2024.10.25. 20:20
Kétszer lendült a piros zászló az első edzésen Mexikóban (Fotó: AFP)
George Russell (Mercedes) bizonyult a leggyorsabbnak a Formula–1-es Mexikóvárosi Nagydíj első szabadedzésén. A brit mögött Carlos Sainz Jr. (Ferrari) és Cunoda Juki (RB) következett a két piros zászlót is hozó nyitányon.

A Ferrari az austini kettős győzelmét követően magabiztosan érkezhetett meg az idény huszadik állomására, Mexikóvárosba, ahol az első szabadedzéssel vette kezdetét a 4. Mexikóvárosi Nagydíj programja. A nyitányon összesen hat fiatal versenyző, Andrea Kimi Antonelli (Mercedes), Pato O’Ward (McLaren), Oliver Bearman (Ferrari), Felipe Drugovich (Aston Martin), valamint Robert Svarcman (Sauber) kapott lehetőséget.

Ennek megfelelően a hétszeres világbajnok Lewis Hamilton, az egyéni összetettben második Lando Norris, a múlt hétvégén győzedelmeskedő Charls Leclerc, a 400. versenyhétvégéjére készülő Fernando Alonso és Csou Kuan-jü sem ült autóba az első órában.

Noha a teljes mezőny azonnal elhagyta a garázst Mexikóban, hamarosan mindenki útja a bokszutcába vezetett vissza,  hiszen alig pár perccel a kezdés után piros zászlóval meg kellett szakítani az edzést. A rövid kényszerszünet hátterében a pályára kerülő törmelék állt, amin Antonelli szerencsétlenül áthajtott a Mercedesszel.

Nem kellett sokat várni az újabb piros zászlóra sem, félidőhöz közeledve ugyanis Alexander Albon és Bearman ütközött össze. A brit pilóta haladt előrébb a pályán, és lassabb tempóban közeledett a 10-es kanyarhoz, miközben jobbra pozicionálta a Ferrarit. A mögötte gyors körön érkező thaiföldit szemlátomást váratlanul érte a vetélytárs jelenléte és tempója, és elvesztette az irányítást az autója felett. A két versenyző összeütközött, a Williamst a fal álltotta meg, és a Ferrarin keletkezett szemmel látható kár. Az esetet a sportfelügyelők vizsgálják a két edzés között.

Az első etapokat követően Carlos Sainz Jr. nevével kezdődött az időlista, és a spanyol a lágy gumis próbálkozások után is maradt a mezőny elejében, igaz, a vezetést George Russell vette át. A mercedeses elsőként és egyedüliként ment be 1:18 alá, és az élen zárta az első gyakorlást Mexikóvárosban. Előnye három tized körül mozgott a ferraris előtt, míg harmadikként kissé meglepetésre Cunoda Juki érkezett. A negyedik a motorra panaszkodó Max Verstappen lett, majd Nico Hülkenberg, az autót borzalmasnak tituláló Oscar Piastri, Esteban Ocon, Valtteri Bottas, Liam Lawson, valamint a hazai pályán versenyző Sergio Pérez tette teljessé az első tízest. 

A fiatalok közül Antonelli a tizenkettedik, O'Ward a tizenharmadik, Drugovich a tizennyolcadik, Svarcman a tizenkilencedik, míg Bearman a huszadik, vagyis az utolsó helyen zárt. 

Folytatás éjfélkor a második szabadedzéssel. 

 
4. MEXIKÓVÁROSI NAGYDÍJ
OKTÓBER 25., PÉNTEK
1. szabadedzés1. Russell 1:17.998
2. szabadedzés00.00–01.30
OKTÓBER 26., SZOMBAT
3. szabadedzés19.30–20.30
Időmérő23.00–00.00
OKTÓBER 27., VASÁRNAP
A verseny (71 kör, 305.534 km) rajtja21.00
KÖVETKEZŐ VERSENYEK
Sao Pauló-i Nagydíj, InterlagosNovember 3., 18.00
Las Vegas-i Nagydíj, Las VegasNovember 24., 7.00
Abu-dzabi Nagydíj, Abu-DzabiDecember 8., 14.00

 

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik