A portugál kapitány szerint Cristiano Ronaldo önzetlen passzát minden akadémián tanítani kellene

K. Zs.K. Zs.
Vágólapra másolva!
2024.06.22. 22:14
Cristiano Ronaldo és Pepe a szombati mérkőzésen a török állásokat fürkészi (Fotó: Getty Images)
Mint beszámoltunk róla, Portugália 3–0-ra legyőzte Törökországot a labdarúgó Európa-bajnokság szombati játéknapján, ezzel megnyerte az F-csoportot, és bejutott a nyolcaddöntőbe. Íme, így látta a mérkőzést a két szövetségi kapitány, Roberto Martínez és Vincenzo Montella, valamint a meccs legjobbjának megválasztott Bernardo Silva!

 

„Úgy vélem, ugyanazon a színvonalon futballoztunk, mint a csehek ellen, de most mi szereztük az első gólt, és onnantól fogva kézben tartottuk a mérkőzést. A török válogatottban rengeteg tehetséges futballista van, de ma nem engedtük őket kibontakozni. Nagyon fegyelmezettek voltunk, figyeltünk a védekezésre, örülök, hogy nem kaptunk gólt – értékelt Roberto Martínez, a portugálok szövetségi kapitánya, aki a továbbjutás tudatában tartalékolhatja erőit. – A következő meccsen lehetőség nyílik arra, hogy olyanok is pályára lépjenek, akik eddig semennyit vagy csak keveset játszottak; nagyon is megérdemlik.”

Martínezt két rutinos futballistája, Cristiano Ronaldo és Pepe játékáról is kérdezték:

„Ha valaki nincs képben, és Pepét látja futballozni, talán el sem hiszi, hogy negyvenegy éves. A portugál futball különleges alakja, a nap huszonnégy óráját profiként éli, körültekintően edz, ügyel a megfelelő alvási időre. Mindig úgy van vele, hogy még egy évet játszik. Aztán még egyet. Meg persze esetében ott a futball imádata és a szerencsés génállomány – egyiket sem lehet megvásárolni. Ami pedig Ronaldót illeti, ma valami nagyon különlegesnek lehettünk szemtanúi a jóvoltából. Egy nagyszerű csatár szemtől szembe állt a kapussal, mégis a gólpasszt választotta. Fantasztikus, követendő példa! Portugália összes akadémiáján tanítani kellene.”

 

„Helyzeteket alakítottunk ki, gólokat szereztünk, újabb három ponttal gazdagodtunk, továbbjutottunk, de csak egy apró lépéssel kerültünk közelebb a célunkhoz, az Európa-bajnokság megnyeréséhez – ezt már a mérkőzés legjobbjának megválasztott Bernardo Silva mondta. – Nem lényeges, hogy az én gólommal szereztünk vezetést, az a fontos, hogy ma nagyon jól működött a csapat. A törökök magasan támadtak le, de sikerült hatástalanítanunk ezt a fegyverüket, és megtaláltuk mögöttük a szabad területeket.”

„Húsz percig jól futballoztunk, gólhelyzetet is kialakítottunk, de sajnos az első hibánkat megbüntették – véleményezte a látottakat Vincenzo Montella, a törökök olasz szövetségi kapitánya. – A második hiba meg, az öngól… sajnos a futballban előfordul ilyesmi. Két játékosunk félreértette egymást. Reméljük, egyszer majd az ellenfelünkkel történik ez meg… A portugál csapat az egyik legjobb Európában, és úgy láttam, ma meg is mutatta, miért. A mi játékunkból bizonyos helyzetekben hiányzott a körültekintés, ami nem csoda, hiszen sok futballistánknak még nem nyílt alkalma tapasztalatot gyűjteni ilyen nagy tornán.”

Montellát az összeállításbeli változtatásokról is kérdezték, például arról, Arda Güler, a Real Madrid fiatalja miért csak csereként jutott játéklehetőséghez. Montella válasza: „Arda fizikai állapota ma harminc percre volt jó, ha többet játszatjuk, nagyobb lett volna a sérülés kockázata. Ha négynaponta kell pályára lépned, egészen másképp kell taktikáznod, mint amikor csak hetente egyszer.”

EURÓPA-BAJNOKSÁG, NÉMETORSZÁG
CSOPORTKÖR
F-CSOPORT, 2. FORDULÓ
TÖRÖKORSZÁG–PORTUGÁLIA 0–3 (0–2)
Dortmund, Signal-Iduna Park, 59 127 néző. Vezette: Felix Zwayer (Stefan Lupp, Marco Archmüller) – németek
TÖRÖKORSZÁG: Altay – Celik, Akaydin (Demiral, 75.), Bardakci, Kadioglu – Calhanoglu, Ayhan (Yüksek, 58.) – Akgün (Güler, 70.), Kökcü (Yazici, a szünetben), Aktürkoglu (Yildiz, 58.) – Yilmaz. Szövetségi kapitány: Vincenzo Montella
PORTUGÁLIA: D. Costa – Cancelo (Semedo, 68.), R. Dias, Pepe (A. Silva, 83.), N. Mendes – Vitinha (J. Neves, 88.), Palhinha (R. Neves, a szünetben), B. Fernandes – B. Silva, C. Ronaldo, Leao (Pedro Neto, a szünetben). Szövetségi kapitány: Roberto Martínez
Gólszerző: B. Silva (21.), Akaydin (28. – öngól), B. Fernandes (56.)
Sárga lap: Bardakci (25.), Leao (39.), Akaydin (42.), Celik (42.), Palinha (45.)

A MÉRKŐZÉST PERCRŐL PERCRE KÖVETŐ TUDÓSÍTÁSUNKAT IDE KATTINTVA OLVASHATJÁK EL!

 

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik