Körkép a Borsodi Liga csapatairól

Vágólapra másolva!
2003.02.18. 21:02
Címkék
Február 17-én éjfélkor lejárt az átigazolási határidő, a csapatok kerete mostanra kialakult, sőt, az élvonalbeli gárdák  a Debrecen kivételével  mára hazatértek a külföldi edzőtáborokból, gyaníthatóan kellő erőnléttel felvértezve a tavaszra. Kétrészes összeállításunkban (a mezőny második feléhez tartozó együttesekről a hét másik felében olvashatnak) a szakvezetők röviden szólnak a túrák tapasztalatairól, elmondják, hogy szerintük miért sikeredett jóra vagy éppen rosszra eddig a téli alapozás.
Garami József: A váratlan sérülésekkel szemben tehetetlenek vagyunk (Fotó: Németh Ferenc)
Garami József: A váratlan sérülésekkel szemben tehetetlenek vagyunk (Fotó: Németh Ferenc)
Garami József: A váratlan sérülésekkel szemben tehetetlenek vagyunk (Fotó: Németh Ferenc)
Garami József: A váratlan sérülésekkel szemben tehetetlenek vagyunk (Fotó: Németh Ferenc)
Garami József: A váratlan sérülésekkel szemben tehetetlenek vagyunk (Fotó: Németh Ferenc)
Garami József: A váratlan sérülésekkel szemben tehetetlenek vagyunk (Fotó: Németh Ferenc)
1. Ferencváros – sok volt a sérülés

Garami József szakmai igazgató: "Az otthoni, rendkívül kellemetlen viszonyokat feledve, kiváló körülmények közepette készülhettünk Cipruson. Sajnos, az együttesünket sújtó sérüléshullám miatt mégsem lehetek maradéktalanul elégedett a mögöttünk álló napokkal. Ez bizony gondot okozott a csapatépítés szempontjából, még akkor is, ha tudom, mindig számolni kell azzal, hogy egyszerre több játékos is kidől a sorból. Éppen ezért van szükség a kiegyensúlyozott összetételű keretre, ahol megfelelő helyettesek léphetnek a kiesők helyére. Még Cipruson hallottuk, hogy eltolták a bajnoki rajtot, és ez, figyelembe véve a sérültjeink számát, nem is kedvezőtlen a számunkra, ugyanakkor úgy vélem, otthon, a nagy hidegben nehéz lesz teljes értékű edzésmunkát végezni.”

NS-értékelés: A Ferencváros esetében nem könnyű a döntés. Télen ugyebár erősödött a gárda, Kiss György és Zováth János érkezett az Üllői útra (s ne hagyjuk ki a felsorolásból Sowunmi Thomast sem, aki az őszi szezon végén került a zöldekhez), arról nem is beszélve, hogy a csapat egyik legjobbját, Gera Zoltánt is sikerült a Fradiban tartani. Ez tehát pozitívum. Ami viszont e nyíl szárát lefelé húzza, az az, hogy a felkészülés során sok gondja akadt Garami Józsefnek, a szakmai igazgató elsősorban a sok sérülés miatt bosszankodhatott: Gyepes Gáborra, Kissre és Zováthra például hosszabb kihagyás vár.

A tervezett kezdőcsapat: Szűcs L. – Vukmir, Dragóner, Balog Z. – Kriston, Lipcsei, Kapic, Szkukalek – Gera, Tököli, Penksa

2. MTK Hungária – brazil igazolás

Egervári Sándor vezetőedző: "Bár különféle események hátráltattak bennünket, a két ciprusi edzőtáborozásunk során nagyjából elvégeztük az a munkát, amire Magyarországon nem lett volna lehetőségünk. Sajnos, főként a második tíz napban rendesen sújtott minket a balszerencse, Győri János és Komlósi Ádám is ekkor dőlt ki a sorból, és az időjárás sem volt kedvező: mecscsünk és edzéseink maradtak el a váratlan mértékű esőzések miatt. Ennek ellenére is elégedett lehetnék, ám a döntés, miszerint egy héttel később kezdődik a bajnokság, legalábbis kétségessé teszi a túráink értékét, azaz a riválisainkkal szemben megszerzett helyzeti előnyökkel nem élhetünk. Visszatérve az alapgondolathoz, a játékosok hozzáállásával soha nem volt probléma, végig partnerek voltak, fegyelmezetten tették a dolgukat, az együtt töltött idő pedig csapattá kovácsolta őket, azaz a közösségformálás szempontjából pozitív az összkép. Több taktikai formáció gyakorlására is lehetőségünk nyílott, remélem, okozunk majd velük néhány kellemetlen percet az ellenfeleinknek, mind a kupában, mind a bajnokságban. És hogy mi lesz tavasszal? Nos, mind a két sorozatban jó pozícióban vagyunk, de csak akkor tarthatjuk magunkat ezen a szinten, ha mindig csak az éppen előttünk álló mérkőzésre koncentrálunk.”

NS-értékelés: Nem állíthatjuk, hogy az átigazolási szezonban "földmozgás” volt a Hidegkuti-stadion környékén. Csupán egyetlen labdarúgó érkezett a Hungária körútra, a brazil Velton da Silva, míg meghatározó játékos is csupán egy távozik – ha távozik, merthogy még korántsem biztos a napokban a kínai bajnokcsapatnál próbajátékon lévő Ferenczi István búcsúja. Tudatos a csapatépítés tehát Egervári Sándor felügyeletével, amihez az is hozzátartozik, hogy az MTK tehetségesebb tizenévesei is a felnőttekkel készülhetnek, sőt, alkalomadtán lehetőséghez is jutnak, úgy, mint a ciprusi edzőtábor alatt Kanta József, Balogh Béla vagy Rodenbücher István. Nem lenne meglepetés, ha a fiatalok nevével egy-egy tavaszi bajnokin is találkoznánk. Azonban figyelembe kell venni a mesteredző által elmondott gondokat is, azaz az MTK tavaszi szereplése még e pillanatban is rejtélyes: jobb lesz, vagy rosszabb az őszinél…

A tervezett kezdőcsapat: Hajdu – Molnár Z., Szmiljanics, Elek, Füzi Á. – Zavadszky, Jezdimirovics, Illés, Rednic – Da Silva, Juhász

3. Újpest FC – összeállt a csapat

Szabó András vezetőedző: "Az eltervezett munka nagy részét sikerült elvégezni a felkészülés alatt, noha természetesen voltak buktatók is az elmúlt hetekben. Így például sajnálom, hogy két használható játékos, Dejan Poljakovic és Frantisek Kunzo is eligazolt Újpestről, de remélem, hogy a helyükre hozott fiatalok idővel felveszik a ritmust, és pótolják majd a távozókat. Úgy érzem, összességében jól sikerült a felkészülésünk, de mindez semmit sem ér majd, ha az éles meccseken nem leszünk eredményesek. A tavaszi Újpestnek mindenképpen összeszokottabbnak kell lennie, mint amilyen az őszi volt, mert ez sok mindent meghatározhat. Ha pedig játékban és védekezésben is előrébb tudunk lépni, akár befoghatjuk az előttünk álló MTK-t és a Fradit is. Ehhez persze az kell, hogy tavasszal kisebb-nagyobb hullámvölgybe kerüljön az említett két csapat, míg mi ugyanezt már nem engedhetjük meg magunknak…”

NS-értékelés: Noha Szabó András arról panaszkodott, hogy Dejan Poljakovic és Frantisek Kunzo személyében két légiós is máshol folytatja, valljuk be, távozásuk nem akkora veszteség a harmadik helyen telelő liláknak. Újpesten nem titkolják, szeretnének feljebb kapaszkodni a dobogón, s erre minden esélyük megvan, hiszen az alapemberek maradtak a Megyeri úton (holott volt idő, amikor azt hangoztatták: mindenki eladó…), s a szakvezető elmondása alapján mostanra összeállt a gárda. A főváros negyedik kerületében tehát van ok a bizakodásra, még akkor is, ha köztudomású: a klub anyagi helyzete nem éppen rózsás. Persze, van az úgy, hogy a nagy foci kis pénzzel párosul…

A tervezett kezdőcsapat: Vlaszák – Szélesi (Németh T.), Tamási, Juhár (Korolovszky), Tchur – Sloncík, Farkas B., Tokody, Rósa H. (Simek) – Horváth F., Kovács Z.

4. Debreceni VSC – cél a dobogó

Szentes Lázár vezetőedző: "A magyarországi állapotokat, elsősorban az időjárási és pályaviszonyokat figyelembe véve mindenképpen megérte Olaszországba utazni, hiszen Perugiában eddig nagyszerű körülmények között készülhettünk a tavaszi bajnoki folytatásra. Remek talajú pályákon, komoly játékerőt képviselő együttesekkel is találkozhattunk, velük szemben pedig lemérhettük, hol is tartunk, miben kell még előrelépnünk. Mert az nem kétséges: fejlődni mindig lehet. Az ellenben sajnálatos, hogy néhány kulcsemberünk sérülése miatt soha nem dolgozhattunk teljes létszámban. Már a tavasz elején is komoly feladatokat kell megoldanunk: bajnoki Zalaegerszegen, kupameccs otthon a Sopron ellen, majd újból bajnokin a jelenlegi listavezetőt, a Ferencvárost fogadjuk. Mindig úgy lépünk pályára, hogy győzni akarunk, és ez a jövőben sem lesz másként, hiszen feltett szándékunk, hogy elérjük a dobogót.”

NS-értékelés: Nagyon szép élménnyel gazdagodtak a Debreceni VSC labdarúgói, edzői és legfőképpen a Loki-ultrák a Borsodi Terembajnokság során, hiszen a piros-fehéreknek otthonukban sikerült megszerezniük az elsőséget, ez pedig biztosan jót tett valamennyi játékos önbizalmának – elvégre, ha kispályán is, de bebizonyították, néhány húzóember akár egyidejű kiesését – ne feledjük, a legjobbak közül Bajzát Péter, Böőr Zoltán és Balog Zsolt nem lehetett ott a műfüves torna döntőjében – is elbírja a gárda. Ráadásul a DVSC erősödött is, hiszen a hátvédsorban bevethető Éger László a szétesőben lévő Dunaferrtől Debrecenbe igazolt.

A tervezett kezdőcsapat: Tomic – Bernáth, Éger, Szekeres, Selymes – Kiss Z., Habi, Sándor T., Böőr – Sumudica, Kerekes

5. Győri ETO – komoly erősítések

Csertői Aurél vezetőedző: "Hétfőn érkeztünk haza a kéthetes törökországi edzőtáborozásról, s a tervezett munkát maradéktalanul elvégezhettük. Nagyjából összeállt a csapat, fontosnak tartom, hogy sikerült az új szerzemények beépítése, így várhatóan a Dunaferrtől érkező Salamon Miklós és Jäkl Antal is meghatározó labdarúgója lesz az együttesnek. Egyébiránt tíz mérkőzést játszottunk Törökországban, hatot megnyertünk, három vereséggel végződött, s egy találkozón döntetlent értünk el. Jó pályákon, jó feltételek közepette készülhettünk, köszönhetően a labdarúgócsapatot működtető kft. vezetőinek. Tavasszal szeretnénk meghálálni a segítséget, s ezt csak úgy lehet, ha az ötödiknél is előkelőbb helyen végzünk. Cél még a szurkolók viszacsalogatása a stadionba, tudjuk, ezt csak eredményes, jó futballal érhetjük el. Persze, vannak gondjaim is, hiszen a Görögországból igazolt szlovák válogatottra, Pinte Attilára egyelőre nem számíthatok, ugyanis a középpályásnak nem érkezett meg a játékengedélye.”

NS-értékelés: Tarsoly Csaba klubtulajdonos nem rejti véka alá: az ETO-nak a dobogón kellene végeznie, sőt az elöljáró a harmadik helyezéssel sem lenne igazán elégedett, boldoggá az tenné, ha nemzetközi szereplést érő pozícióban fejezné be a tavaszt a zöld-fehér gárda. Tegyük hozzá, erre van is esélye az immáron Csertői Aurél edzette alakulatnak, többek között azért is, mert a szlovák válogatott Pinte Attilán kívül Jäkl Antal és Salamon Miklós személyében két, hazai szinten jónak mondható játékossal erősődött, miközben a "nagy nevek” közül senki sem távozott. És azt se feledjük, hogy a vezetőségben is történt változás: Varga Zoltán szakmai ügyvezető igazgatóként tért vissza Győrbe.

A tervezett kezdőcsapat: Sebők Zs. – Salamon, Stark, Böjte – Peric, Jäkl, Jovanovics, Németh N. – Szanyó – Nicsenko, Herczeg

6. Siófok FC – (fél)profi futballisták

Csank János vezetőedző: "Nem mondhatom, hogy ideális volt a téli felkészülésünk, hiszen a tervezett tíz edzőmérkőzés helyett mindössze négyet tudtunk lejátszani. A siófoki körülményeket közel sem lehet ideálisnak nevezni, hiszen a mai napig nem tudunk nagypályán készülni. Igaz, a törökországi edzőtáborban eltöltött egy hét javított valamit a helyzetünkön, ám ez az időszak csupán a téli tréningsorozat egynyolcadát adta. Itthon maradt a készülődés a teremben, valamint futás a Balaton-parton, márpedig ez a program nem éppen az Európához való felzárkózás záloga… A klubnak anyagi problémái is adódtak, és ilyenkor az edzőnek is alkalmazkodnia kell, ezért lazítottam egy kicsit a gyeplőn, hiszen a játékosok egyik pillanatról a másikra félprofikká váltak, még ha profiként is viselkednek. Tudom, bravúrra lenne szükség a felsőházban maradáshoz, ám ha a futballisták pozitív mentalitása megmarad, és egy kis szerencsénk is lesz, sikerülhet e célt teljesíteni.”

NS-értékelés: A sárga-kékek felkészülésére sok mindent lehet mondani, csak azt nem, hogy zökkenőmentesre sikeredett. Néhány hétig még az is kérdéses volt, a Siófok pályára lép-e a tavaszi idény során. Szerencsére úgy alakult, hogy Csank János csapata továbbra is érdekelt lesz a bajnokságban (nem utolsósorban a labdarúgóknak köszönhetően, akik vállalták, hogy kevesebb pénzért csinálják végig a hátralevő fordulókat), de ismerjük el, Kuttor Attiláéktól már az is nagy bravúr lenne, ha az alapszakasz végére nem csúsznának vissza az alsóházi folytatást jelentő pozíciók valamelyikére. A gondok ellenére nagyon nem gyengült meg a gárda, a húzóemberek közül egyedül Erős Károly távozott.

A tervezett kezdőcsapat: Németh G. – Pantics, Kuttor, Koller – Grósz, Sipeki, Schultz, Schwarcz, Usvat – Filipovics, Szabó Cs.
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik