Baróti szellemében

Vágólapra másolva!
2003.03.19. 16:58
Címkék
Ha valakiről már életében egyesületet neveznek el, az vagy diktátor, vagy tényleg hatalmas életmű áll mögötte. Baróti Lajossal, a labdarúgás halhatatlan alakjával éppen ez történt, s kinek jutna eszébe e finom úriembert a XX. század rémuraihoz hasonlítani.
A Baróti Lajos Magyar Fair Play Egyesület névadóját, saját elmondása szerint, labdarúgóként egyetlen egyszer állították ki, akkor is egy félreértés miatt. Amikor egy csapatársa becsúszását szabálytalannak látta a sípmester, "Nem ért hozzá!" kiáltással fordult a játékvezetőhöz. Kinek esne jól ilyesmi, a feketeruhás pedig nem az a megbocsátó fajta, úgyhogy Baróti mehetett zuhanyozni. Hogy a reklamáláskor arra gondolt, hogy csapattársa lába nem ért hozzá az ellenfélhez, már csak a meccs után tudta elmagyarázni.

Áprilistól minden hónap végén átadják a Baróti Lajos Magyar Fair Play Díjat, melyről az egyesület elnökségének (többek között az ötletadó Baróti-unoka) javaslatára a tiszteleletbeli elnök Baróti Lajos dönt. Egy év végi gála keretében pedig megválasztják az esztendő Fair Play díjasát.

Ahogy Dr. Kamuti Jenő, az ötletet melegen támogató sportdiplomata és főorvos elmondta, a sportban még mindig jóval több tisztességet lehet felfedezni, mint a társadalomban. Genetikai adottság és nevelése kérdése a pályán belüli és a pályán kívüli viselkedés, ám tizennyolc éves kora után már nemigen lehet nevelni senkit.

Nem véletlen, hogy a díjazottak köre részben a versenysport előtt álló fiatalokból kerül majd ki. Illetve a velük foglalkozó testnevelőkből, edzőkből, akikről kevesen tudnak, ők gondozzák a tehetségeket az élvonalbeli egyleteknek. Sportolón és edzőn kívül mecénások, szponzorok is megkaphatják az elismerést – nemcsak a futballpályák környékéről.
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik