Nagyon kemény a kispad

Vágólapra másolva!
2003.03.19. 21:38
Címkék
A Győr és a Siófok összecsapásának ritkán van akkora tétje, mint most. Szombaton ugyanis  divatos kifejezéssel élve  ki-ki mecscset játszanak a Rába-stadionban. Amelyik csapat nyer, az gyakorlatilag biztosan a felsőház tagjaként vághat majd neki a rájátszásnak.
Nem túlzás: sorsdöntő találkozó vár Varga Zoltán, illetve Csank János együttesére. Sorsdöntő, hiszen Győrben hatalmas csalódásként élnék meg, ha a zöld-fehérek nem a legjobbak között folytathatnák, az esetleges kudarc bizonyára személyi változásokkal is járna… Gyanítható, nincs ez másként Zalaegerszegen sem, ahol – bármennyire is hihetetlen, de… – a legutóbbi aranyérmes gárda labdarúgói is azért küzdenek, hogy két és fél hét múlva, mondjuk, ne a Kispesttel vagy a Békéscsabával meccseljenek. Nehezíti a Bozsik Péter vezette gárda dolgát, hogy szombaton a Ferencvárost látja vendégül, míg az alapszakasz utolsó körében Siófokra utazik. Mi tagadás, egy Siófok–ZTE mérkőzésnek ritkán van akkora tétje, mint…

Bozsik Péter (fent) és Varga Zoltán (lent) szombaton megtudja, hová vezet az út
Bozsik Péter (fent) és Varga Zoltán (lent) szombaton megtudja, hová vezet az út
Bozsik Péter (fent) és Varga Zoltán (lent) szombaton megtudja, hová vezet az út
Tarsoly Csaba, a győri klub tulajdonosa a mostani bajnokság kezdete óta következetesen hangoztatja, hogy csakis nemzetközi szereplést biztosító hely elérése fogadható el csapatától. Amikor ez év első napjaiban Varga Zoltán szakmai ügyvezető igazgatóként visszakerült az ETO-hoz, beiktatása során a következő "trónbeszédet” mondta: "Amikor először Győrbe kerültem, azt ígértem a szurkolóknak, hogy három éven belül aranyérmes együttesünk lesz. Szóval, még időben vagyunk, ha netán az idén nem jön össze az elsőség, akkor jövőre még megpróbálhatjuk. Ugyanakkor a hatodik, vagy negyedik helyet nem nézhetjük ki magunknak, nekünk a plafont kell megcéloznunk. Persze, a csúcs az lenne, ha pontosan négy évtizeddel a klub első és húsz esztendővel a harmadik, egyben eddigi utolsó bajnoki címe után már most pezsgőzhetnénk.”
Azt már tudjuk, hogy a pezsgőnyitás a mostani bajnoki év során már nem történhet meg. Sőt, az időközben az első hat közé kerülésre módosított terv megvalósítása is veszélybe került. A tavasz első három mérkőzésén (amelyből a győriek kettőt otthonukban vívtak) mindössze egy pontot sikerült szerezniük, és jelenleg az alsóház éllovasaként várják az alapszakasz utolsó két fordulóját. Vajon, miért?
– Ôszintén szólva ilyen gyenge rajtra, ilyen pontszegény szereplésre nem számítottam – mondta Varga Zoltán. – Nem is számíthattam, mivel változatlanul állítom, hogy a felkészülésünk jól sikerült. Törökországban erős orosz, ukrán, dél-koreai csapatok ellen biztatóan futballozott a csapatom, összesen huszonegy felkészülési mérkőzést játszottunk, és ezeken semmi jel nem mutatott arra, ami előrevetítette volna a gyenge rajt árnyékát. Ilyen előzmények után bizony nagy meglepetés számomra is a három mérkőzésen szerzett egyetlen pont.
– Mégis, minek tulajdonítja ezt a vérszegény teljesítményt?
– Ezt inkább a játékosoktól kellene megkérdezni, alighanem ők tudnának elfogadható választ adni. Az első mérkőzésünkön a Videoton ellen az egész csapat talán a fáradtság miatt egyszerre roppant össze. A Zalaegerszeg ellen már összehasonlíthatatlanul jobb teljesítményt nyújtottunk, és esélyünk volt a győzelemre is. Legutóbb az Üllői úton sem játszottunk rosszul, bizonyítja ezt az is, hogy a Fradi kétgólos előnyét kiegyenlítettük, de utána súlyos egyéni hibák miatt újabb találatokat kaptunk, és ez vezetett a vereséghez.
– Ezzel pedig a csapat a hetedik helyre esett vissza, de a felsőházba való bejutásra még mindig a Győrnek van legnagyobb esélye.
– Ez igaz. Több botlást azonban már nem engedhetünk meg magunknak, élnünk kell a megmaradt egyetlen lehetőséggel. Szombaton Győrött a Siófok ellen valóban ki-ki mérkőzést játszunk. Nekünk ezt a találkozót meg kell nyernünk, és ezzel egy csapásra helyrehozhatjuk azt, amit az előző három meccsen elrontottunk, azaz a legjobb hat között folytathatjuk a bajnokságot.
– És a sikerre van reális lehetőség?
– Feltétlenül. Azzal tökéletesen tisztában vagyunk, hogy a Siófok egységes, szervezetten játszó, jó csapat, és ezt több meglepő eredménnyel bizonyította is. Számunkra kedvező jel, hogy Stark Péter és Baranyai Tibor felépült a sérüléséből, és így Böjte Attila eltiltása ellenére a védekezésünk biztonságos marad. Ahogy látom, a játékosaink is tisztában vannak a mérkőzés fontosságával, mivel számukra sem lehet közönbös, hogy milyen eredménynyel végződik a találkozó, és valamennyien elszántan készülnek. Mindez pedig csak erősíti azt a véleményemet: szombat este már nem lesz téma, hogy csapatom az alsó- vagy a felsőház tagjaként folytatja a bajnokságot.
Miután a Videoton szombaton lelépte a Zalaegerszeget, rögtön számolgatni kezdtek a ZTE szurkolói: ráadásul szerdára kiderült, nem csupán pontokból, egészséges játékosból is kevés van a bajnoki cím védőjének. A kedden Andráshidán lejátszott edzőmeccsen – amelyen egyébként a "nagyok” 6–2-re nyertek a juniorok ellen – nem volt ott a csapatban az influenzával kínlódó Nagy Lajos és Szamosi Tamás sem. Utóbbi külön edzést végzett ugyan, de csak a Ferencváros elleni összecsapás előtti órákban dől el, szerepelhet-e a balhátvéd. Ráadásul Faragó István is kidőlt a sorból, Vincze Ottó és Balog Csaba továbbra is könnyített edzésmunkát végez, míg Molnár Balázs a hét elején kapta el az influenzát. Ezzel még nincs vége: Darko Ljubojevics öszszecsapott Csóka Zsolttal, s a légióst le kellett cserélni.
Ezek a kellemetlen hírek, bizakodásra adhat viszont okot, hogy a "sztárjátékosok” közül Kenesei Krisztián és Egressy Gábor is javuló formát mutatott az elmúlt napokban.
Bozsik Péter vezetőedző a nehézségek ellenére bizakodó. Pedig a bajnokcsapat szakvezetőjének van miért izgulnia, hiszen a tét az, hogy a korábbi egy év sikercsapata maradjon a legjobb hat között…
"A három tavaszi összecsapáson szembesülnünk kellett a futball nagy igazságtalanságaival –emlékezett vissza az elmúlt fordulókra Bozsik Péter. – Legjobban a Videoton ellen játszottunk, igaz, csupán hetven percig, és mégis simán kikaptunk. Most sajnálhatjuk a Győrött elveszített két pontot, hiszen ha ott nyerünk, most nem kellene számolgatnunk.”
Mivel az ETO ellen csak döntetlenre végzett a ZTE, most aggódhatnak Zalában, hiszen adott esetben az is előfordulhat, hogy a bajnoknak az alsóházban kell folytatnia a küzdelmeket…
"A bajnokcsapat esetében a minimum az, hogy a legjobb hat közé kerüljön –folytatta a zalaegerszegi szakvezető. – Nem érdekel, hogy betegek és sérültek is vannak szép számmal a keretben, a Fradi elleni meccsen bizonyítanunk kell a közönségünknek, és úgy gondolom, megfelelő odafigyeléssel a Ferencváros legyőzhető. A bajnokság során eddig számtalan nagy lehetőséget szalasztottunk el, olyan találkozókon botlottunk, amelyeken nem lett volna szabad. Remélem, a tét megkétszerezi az erőnket, és a játékosok is felfogják, milyen fontos találkozók várnak ránk. Ami engem illet: remélem, a fent említett, elhullajtott pontokért nem kell majd nagyon drága árat fizetnünk…”

MTK Hungária–Matáv Sopron (Tv: m2)
Péntek, 18.00. V: Hajdó
MTK. A napi tréninget követően Egervári Sándor vezetőedző megtekintette a Hungária körúti együttes juniorgárdájának edzőmérkőzését. A Salgótarjáni úton az NB III Duna-csoportjában szereplő Rojik együttesével mérkőző – és a meccset 3–0-ra megnyerő – kék-fehérek soraiban két, tesztelésen lévő labdarúgó is bemutatkozhatott: a brazil De Souza és a nigériai Viner azonban nem kapott szerződést.
SOPRON. Nem számíthat a pénteki találkozón Mladen Lambulicsra és Bojan Lazicsra sem a Matáv edzője, Komjáti András. A két szerb labdarúgót ugyanis azzal a feltétellel vette kölcsön az MTK-tól a Sopron, hogy a két együttes tavaszi összecsapásán nem lépnek pályára. Feltehetőleg Lazicsot Pintér Zoltán, míg Lambulicsot Csiszár Ákos pótolja majd a mérkőzésen.

Videoton FCF–Dunaferr SE
Szombat, 15.00. V: Világi
VIDEOTON. Többen megsérültek a Videoton sikeresen szereplő csapatában a zalaegerszegi mérkőzésen. Tóth Norbert és Gabriel Vochin háromnapos pihenő után szerdán már bekapcsolódott a közös munkába, Dvéri Zsolt viszont – neki a combizma húzódott meg – még szerdán sem tudott a csapattal együtt tréningezni, de a vezetők bíznak abban, hogy a gólerős középpályás szombatra felépül.
DUNAFERR. Túlzás lenne azt állítani, hogy irigylésre méltó helyzetben van Gálhidi György, az újvárosiak szaktanácsadója. Egyfelől a piros-fehéreknek azzal a Videotonnal kell idegenben meccselniük, amelyik egyedüliként a tavaszi idényben még százszá-zalékos az élvonalbeli együttesek közül, másfelől alig van hadra fogható játékosa a szakembernek. Az egyébként is szűk keretből hétfőn öten – Zsók József, Rompos József, Báló Tamás, Csehi Tamás és Lajtos Dávid – az ifjúsági válogatott edzőtáborába utaztak, igaz, utóbbi két futballista sérülés és betegség miatt már vissza is tért. Rozsi József, Rade Medics, Szabó Gergő, Buzás Attila, valamint Lengyel Ferenc is több edzést mulasztott a héten kisebb-nagyobb sérülés miatt.

Győri ETO FC–Siófok FC
Szombat, 15.00. V: Erdős
GYÔR. Az ETO szerdán Tatán az U20-as korosztályos válogatott ellen játszott. A győri szakvezetés az első félidőben a Siófok ellen tervezett csapatot, fordulás után a juniorgárdát szerepeltette, és az ETO javuló játékkal 2–1-re legyőzte Ubrankovics Mihály együttesét. A találkozón már szerepelt a hosszabb sérüléséből felépült Baranyai Tibor, ugyanakkor még hiányzott Stark Péter, de a csapatkapitány szombati játékára – mint azt interjúnkban Varga Zoltán szakmai igazgató is elmondja – számítanak Győrött.
SIÓFOK. A sorsdöntőnek ígérkező találkozó előtt várhatóan minden sérült és beteg rendbe jön, a szerdai gyakorláson már Almir Filipovics és Schwarcz Zoltán is együtt edzett a többiekkel, sőt Kuttor Attila is mozgott, bár ő különmunkát végzett. Nem kizárt azonban, hogy a volt válogatott középhátvédet is bevetheti szombaton Csank János.

Zalaegerszegi TE–Ferencváros
Szombat, 15.00. V: Szabó Zs.
ZALAEGERSZEG. Már árulják a belépőket a Ferencváros elleni rangadóra, hétköznapokon 9 és 15.30 óra között vehetik meg az érdeklődők a jegyeket. A találkozón visszatérhet helyére az elmúlt meccsen a kapu mögé száműzött egerszegi tábor, mivel ezúttal már nem kell lezárni a lelátórészt. A vendégszurkolók két szektort is kapnak, így kényelmesen elférnek – sőt, az egerszegi klub egy büfét is telepít a lelátórész közelébe.
FERENCVÁROS. Az FTC Rt. vezetése szeretne méltóképpen megemlékezni a Ferencváros egykori kiváló sportolójáról, a 48 évesen elhunyt Balla Józsefről. A remek birkózó 1976-ban és 1980-ban olimpiai ezüstérmet szerzett, 1983-ban pedig Európa-bajnok lett. Ezeket a sikereket zöld-fehér színekben érte el, és a ferencvárosi labdarúgók szeretnének megemlékezni egykori klubtársukról Az FTC Rt. vezetése ezért úgy döntött, hogy fekete gyászkarszalaggal lép pályára a labdarúgócsapat szombaton, a Zalaegerszeg elleni rangadón.

Újpest FC–Békéscsabai Előre FC
Szombat, 18.00. V: Solymosi
ÚJPEST. A Kispestet a hét végén alaposan helybenhagyó újpesti együttesben többen is sérültek. Combizom-szakadása miatt továbbra sem egészséges a cseh Daniel Tchur, aki bizonyosan kihagyja a Békéscsaba elleni meccset, de ez a sors várhat a térdszalagjára panaszkodó Horváth Ferencre is. Szélesi Zoltánnak a bokája, míg Korolovszky Gábornak a térde fáj, ám őket alighanem mégis bevetheti Szabó András vezetőedző.
BÉKÉSCSABA. A hét elejére végleg eltűnt a hó a Kórház utcai stadionból, így a csabaiak a zöld pázsiton tarthatják a foglalkozásokat. Szerdán Garamvölgyi Lajos vezetőedző egymás elleni játékot rendelt el, és ez a gyakorlás a korábbiaknál sokkal jobb hangulatban zajlott. Nemcsak az MTK elleni pontszerzésnek örültek a játékosok, hanem annak is, hogy nincs sérült a gárdában, s mivel eltiltott sem, mindenki bevethető lesz Újpest elleni soros bajnokin.

Debreceni VSC–Kispest-Honvéd (Tv: m2)
Szombat, 18.00. V: Szarka Z.
DEBRECEN. Úgy tűnik, a Kispest ellen minden debreceni játékos hadra fogható lesz. A meghűlés után Böőr Zoltán és Bajzát Péter is újra edzett, a szívpanaszai miatt kardiológiai kivizsgáláson átesett Marius Sumudica ugyancsak csatlakozott társaihoz. Szekeres Tamás a bokáját, Ronald Habi a combját fájlalta az elmúlt napokban, de minden bizonnyal ők is szerepelhetnek a Kispest ellen. A csapat tagjai egyébként szerda délután a termálfürdőben "edzettek”.
KISPEST. Bár a csapat súlyos vereséget szenvedett az Újpest ellen, a szurkolók nem hagyják magára a Kispestet Debrecenben sem. Mivel vonattal már nem lehet visszajutni a fővárosba a mérkőzés után, a fanatikusok a buszos utazás mellett döntöttek. Akit érdekel a szombati túra, az a részletekről a 06-309-928-915-ös telefonszámon érdeklődhet.
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik