Négy meccs, négy győzelem

Vágólapra másolva!
2003.03.22. 20:56
Címkék
Szikrázóan sütött a nap, de nem volt az a muskátliültető langymeleg. Fehérvár polgárainak nagy része ettől függetlenül a kiskerti szöszmötölést választotta a futballmecs helyett. De ne panaszkodjunk, majd négyezren így is a Sóstói-stadionban ültek, igaz, a Videoton mostanában abszolút megérdemli a figyelmet.
A fehérváriak háza táján igencsak bőséges a tavaszi termés, háromból három győzelem, ami elismerésre méltó. Ilyen menetelés még a legendás, Csongrádi Ferenc, Szabó József, Májer Lajos fémjelezte ezüstcsapatnak is a dicséretére vált volna. Mintha nem is ugyanaz a Videoton lenne, amely az ősszel pályára lépett. Pedig nincs itt semmi titok, a játékosok, no meg a csapathoz közel állók egyöntetűen vallják, hogy rend, nyugalom és munka a sikerek titka. Ilyen egyszerű ez.
Szóval egy önbizalomtól duzzadó fehérvári gárda, no meg egy életéért küzdő újvárosi együttes kocogott ki szombat délután a Sóstói-stadion szőnyegére. A fehérváriak persze abban bíztak, hogy kedvenceik nagyokat kirándulnak majd az újvárosi tizenhatoson belül, azaz a játék egyértelműen a vendégek térfelére korlátozódik. Reményeiket erősítette az a tény, hogy már az 5. percben sokan dörzsölték a tenyerüket, mondván: a hazaiak elverik az újvárosiakat, ahogy olykor az Alba Volán szokta a Dunaferrt jégkorongban. A Fejér megyei rangadó különben meglehetősen békés hangulatban zajlott, jóllehet a Sóstói-stadion környékén még lovasrendőrök is posztoltak. Bicskei Bertalan, a Videoton vezetőedzője persze nem foglalkozott a külső körülményekkel, a bravúrosan debütáló szakembert még az sem zavarta, hogy a kezdőcsapatból sérülések miatt hiányzott Dvéri Zsolt, Gabriel Vochin és Vasas Zoltán. Lehetőséget kapott viszont Szabó Tibor, aki az első félidőben megmutatta, hogy komolyan számolhat vele a fehérvári szakvezetés.
Nem volt nagy iramú a mérkőzés, a hazaiak kocogós tempóban is mezőnyfölényben játszottak, időnként a két csatár, Terjék Lajos és Korsós Attila helyváltoztatásai okoztak zavart a vendégvédelemben. A Videoton támadóival kapcsolatban meg kell jegyezni, hogy messze vannak csúcsformájuktól és csúcssebességüktől, ám mindketten betaláltak Bita László kapujába. A kétgólos fehérvári előny tökéletesen jellemezte a látottakat, hiszen hiába passzolgattak olykor pontosan az újvárosi fiatalok "az öreg kohász”, Lengyel Ferenc vezetésével, a Videoton manapság egyértelműen jobb csapat.
A második játékrész igazi örömfutballt hozhatott volna, ha a Videoton berúgja helyzeteit. Amint az várható volt, az újvárosi fiatalok alaposan elfáradtak, a 60. perc táján már nagyokat fújtattak, így az amúgy is jóval erősebb játékoskerettel rendelkező székesfehérvári együttes döntő fölénybe került. Ekkor már szó sem volt szórványos vendégtámadásokról, a labda megállás nélkül az újvárosi térfélen pattogott, és bizony olykor szemet gyönyörködtető utat járt be. Ebben elsősorban Szabó Tibor játszotta a főszerepet. Az apró termetű középpályás nagy kedvvel futballozott, és jobbnál jobb labdákkal dobta támadásba csapattársait. Nem rajta múlott, hogy a Videoton nem lőtte meg negyedik, ötödik vagy akár hatodik gólját. Könnyed edzőmeccs jellege lett a találkozónak a hajrára, és Bicskei Bertalan talán csak azon bosszankodhatott, hogy a kijátszott ziccereket is elrontották játékosai. A fehérvári közönség többször is tapssal jutalmazta kedvencei játékát, mert azok hol a jobb, hol a bal oldalon kerültek a sokat kapkodó és egyre inkább fáradó vendégvédelem mögé.
Szegény Lengyel Ferenc. Nem lehet könnyű neki mindezt a pályán megélni, hiszen nem is olyan régen még Bajnokok Ligája-selejtezőn rohamozott a Dunaferrel, és szerzett gólt, indította Tököli Attilát vagy éppen Marek Penksát. Hol van ez már? Az Újváros a sok ifiválogatottal a jövő csapata lehet, már persze, ha a város vezetői egyáltalán szeretnék, hogy profi futballcsapata legyen Dunaújvárosnak. Természetesen ez sem zavarja a székesfehérváriakat, akik most azon bosszankodhatnak a kihagyott helyzeteken kívül, hogy a Videoton sok-sok pontot elszórt az ősszel, és hiába a tavaszi nagy menetelés, igazi bravúr kellene ahhoz, hogy a piros-kék csapat az első hat közé kerüljön. Végeredményben jól szórakozott a Sóstói-stadionba kirándult közönség, és azzal a tudattal mehettek haza a fehérvári drukkerek: a kötelező megvan, s a csapat legközelebb a Ferencváros ellen is győzelmi esélyekkel léphet pályára. Ez ám a fejlődés!

Percről percre

5. perc: Első szögletét lőhette a hazai együttes. Szabó Tibor a jobb oldalról adta be a labdát, Terjék fejjel megcsúsztatta, és az ellenkező oldalon a teljesen szabadon hagyott Korsós három méterről, akadálytalanul fejelte a labdát a kapu jobb oldalába.
1–0
15. perc: Tóth Norbert bal oldali beadása után Terjék hat méterről, félfordulattal, jobb lábbal lőtte kapura a labdát, de Bita vetődve csípte el a jobb alsó sarok felé tartó labdát.
29. perc: Korsós bal oldali beadását követően Terjék fejjel csúsztatta meg a labdát, Németh kitűnő helyzetben, tíz méterről viszont gyengén lőtt kapura, így Bita hárítani tudott.
31. perc: Terjék a tizenhatosról visszagurította a labdát, Tóth Norbert pedig 18 méterről, ballal, kapásból lőtte azt a kapu mellé.
34. perc: Szabó Tibor Terjékkel háromszögezett a Dunaferr tizenhatos vonala előtt, majd Szabó bal lábbal, 16 méterről centiméterekkel csavarta a kapu mellé a labdát.
39. perc: Második szögletét rúghatta a piros-kék csapat. A bal oldalról is Szabó Tibor volt a pontrúgó, a labda átszállt a Dunaferr-védők fölött, és Némedi 12 méterről lőhetett kapura. A labda kipattant a vendégvédőkről, Terjék mozdult a leggyorsabban, és négy méterről, jobbal a kapu közepébe gurított.
2–0
46. perc: Monye remek ütemben passzolt Szabó Tiborhoz, a középpályás, bár kecsegtető helyzetben volt, a még jobb pozícióban lévő Némedi elé passzolt, aki 12 méterről lőtt kapura. A léc alá tartó labdát Bita szögletre ütötte.
57. perc: Szabó Tibor jó ütemben indította Tóth Norbertet, akinek beadása után Korsós ügyesen átengedte Terjéknek
Mestermérleg

Bicskei Bertalan
a Videoton vezetôedzôje:
A Dunaferr megfiatalított csapata megnehezítette dolgunkat, mert rendkívül szervezetten játszott. Ennek ellenére több gólhelyzetünk is volt, és megérdemelten nyertünk.

Gálhidi György a Dunaferr szaktanácsadója:
Az ötödik percben kapott, elkerülhetô gól után nem találtuk a játék ritmusát, és nem tudtuk azt nyújtani, amit az elôzô mérkôzéseken. A Videoton ismét pontrúgásokból volt eredményes, de az egész mérkôzésen fölénk tudott kerekedni. Két hetünk van, hogy rendezzük sorainkat, és feledtessük ezt a kisiklást.
a labdát. Terjék 12 méterről bal lábbal lőtt kapura, a labdát azonban Bita megfogta.
60. perc: Korsós bal oldali beadását követően Terjék a kaputól három méterre óriási gólhelyzetben nem érte el a labdát, igaz, annyira meglepte a csatárt a ziccer, hogy állva maradt, nem dobta be magát a labda útjába.
70. perc: Szabó Tiborral szemben szabálytalankodtak a Dunaferr védői a kapujuktól húsz méterre. Pomper, bár vitatta, hogy a sorfal valóban kilenc méterre áll-e, jobb lábbal védhetetlenül csavarta a sorfal fölött a kapu jobb felső sarkába a labdát.
3–0
72. perc: Szabó Tibor 22 méterről végezhetett el szabadrúgást. Bal lábbal lőtte a labdát a kapu bal oldala felé, Bita azonban remek vetődéssel szögletre mentett.
79. perc: Szabó Tibor jó ütemben indította Róthot a bal oldalon, aki Pintértől szorongatva, kicsit kisodródva, a balösszekötő helyéről, három méterről Bitába lőtte a labdát.
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik