Félelmetes újpesti gólvágók

KECSKÉS ISTVÁNKECSKÉS ISTVÁN
Vágólapra másolva!
2005.09.16. 21:30
Címkék
Veszélyesek az újpesti csatárok. Kovács Zoltán és Rajczi Péter ebben a szezonban öt tétmérkőzésen lépett pályára, és e meccseken ketten együtt 12 gólt szereztek. Előbbi egyébként 18-szoros válogatott - magyarországi kapitánykodása kezdetén Lothar Matthäus még őt is számításba vette -, Rajczi Péter pedig jelenleg is tagja a keretnek; eddig hatszor kapott szerepet, és fontos gólokat szerzett.
- Nagyon jó az idei mérlegük. Mi a titkuk?
- Szeretünk együtt játszani - mondta Kovács Zoltán, aki öt góljával vezeti a bajnoki góllövőlistát. - Az edzéseken nincs külön felkészítésünk, de sokat beszélgetünk Rajczi Péterrel arról, miként oldjunk meg bizonyos szituációkat.

- Ami feltűnő: remekül kiegészítik egymást a pályán.
- Tény, hogy a mentalitásunk nagyon hasonlít. Nekem több a védőfeladatom, mint a társamnak, aki remekül használja ki gyorsaságát és erősza- kosságát. Sokszor előfordul, hogy már a mozgásomról vagy éppen a tekintetemből tudja, hova kell passzolni a labdát.

- Mit gondol, a bajnokságban parádézó Debrecen ellen is megismételhető lesz ez a teljesítmény?
- Azt nem ígérhetem, hogy mindig ilyen jó formában leszünk, de az biztos, hogy ebben a szellemben dolgozunk tovább. Hétfőn Debrecenben az ország egyik legjobb védelme, és talán a legjobb csapata lesz az ellenfelünk. Több helyről hallottam már, nem baj, ha kikapunk, de ezeket a véleményeket elengedem a fülem mellett. Talán a DVSC az esélyese a rangadónak, de mi akkor is győzni akarunk. Nekem különben is jól megy a Loki ellen, úgyhogy optimista vagyok.

Kovács Zoltán azt reméli, hogy a bajnok Debrecen ellen is lesz oka ünnepelni (Fotó: Czagány Balázs)
Kovács Zoltán azt reméli, hogy a bajnok Debrecen ellen is lesz oka ünnepelni (Fotó: Czagány Balázs)
Kovács Zoltán azt reméli, hogy a bajnok Debrecen ellen is lesz oka ünnepelni (Fotó: Czagány Balázs)
- A meggyengült Újpest jelenleg az első helyen áll, pedig sokan arra számítottak, hogy nem lesz ott az élmezőnyben.
- Abban egyetértünk, hogy a tavaszi csapatunk erősebb volt, mint az őszi. Viszont keményen és fegyelmezetten játszunk, és ez lehet a titka a sikereinknek. Komoly munka van az eddigi eredményeink mögött, és a jövőben is így dolgozunk majd. Biztos lesznek hullámvölgyeink, de ettől sem veszíthetjük el a hitünket.

A tavasszal igen jó teljesítményt nyújtott Rajczi Péter - egészen a hajráig. A csatár öt fordulóval a vége előtt még versenyben volt a gólkirályi címért, de aztán már nem talált be. Igaz, balszerencsés volt, hiszen például a Megyeri úti, Debrecen elleni találkozón két szabályos gólját nem adta meg a játékvezető. Az ősszel az első mérkőzést ki kellett hagynia, mivel a felkészülési időszakban az angol Ipswich elleni edzőmérkőzésen piros lapot kapott - lefejelte az ellenfelét… A második és a harmadik körben nem volt eredményes, aztán a Pécs ellen három gólt ért el.

- A negyedik fordulóban szerzett gólt: ekkorra állt össze az Újpest támadójátéka?
- A csapat az előző bajnokságban is igen eredményes volt, a csatárokra lehetett talán a legkevesebb panasz - mondta Rajczi Péter. - Már összeszoktunk Kovács Zoltánnal, de én a támadósorhoz számolom Tóth Norbertet is, aki kiváló labdákat ad nekünk, és így hárman talán a legütőképesebb csatársort alkotjuk az élvonalban.

- Sok helyzetet elront: a Pécs ellen például három gólja mellett kihagyott két ziccert is.
- Sajnos ez igaz. Kovács Zoltán jobb nálam ebben a tekintetben, hiszen ő kevesebb helyzetből szerez gólt. Van mit tanulnom tőle.

- Mi a titka annak, hogy ilyen gólerős?
- Erőszakosan, keményen futballozom. Emellett természetesen az sem hátrány, hogy gyors vagyok, és mint már említettem, sok jó labdát kapok Tóth Norberttől meg Kovács Zoltántól is.
Játékosmérleg
Diósgyőr (i)Vasas (o)REAC (i)Pécs (o)összes percgóloszt. átlag
Kovács Zoltán80/0/690/1/686/2/790/2/834656.75
Rajczi Péter0/0/090/0/590/0/590/3/827036.00
Eddig csupán a Diósgyőr hálójába nem tudott betalálni a csatárduó, a pécsi hátvédsort viszont ötször is legyőzte.

Kovács Zoltán és Rajczi Péter az ősszel összesen 12 gólt szerzett tétmérkőzésen (négy bajnoki és egy kupameccsen), ez azt jelenti, hogy a duó átlaga 2.4 gól mérkőzésenként. A bajnokságban négy forduló után nyolc találatnál járnak, ám az első fordulóban Rajczi Péter nem játszott. Vagyis ha azt vesszük számításba, amikor mindketten játszottak, akkor 2.7 a gólátlaguk. A nevek után a pályán töltött perceket, a gólok számát és a lapunktól kapott osztályzatot tüntettük fel.
Kovács Zoltán
Jobbal: 2 (1)
Ballal: 2
Fejjel: 3 (1)
Gólok percenként:
1–151
16–302
31–452 (1)
46–600
61–752 (1)
76–900
Rajczi Péter
Jobbal: 3 (1)
Ballal: 1 (1)
Fejjel: 1
Gólok percenként:
1–150
16–301
31–451
46–602 (2)
61–751
76–900
Zárójelben a Magyar Kupában szerzett gólok ---- A ---- &
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik