Kehinde döntött a 92. percben – a Fradi sorozatban 17. alkalommal győzte le az Újpestet!

Vágólapra másolva!
2024.08.17. 19:11
Gól a ráadásban! (Fotó: Koncz Márton)
A 242. derbit rendezték a labdarúgó NB I 4. fordulójában, az Újpest sorozatban 17. alkalommal kapott ki a Ferencvárostól a bajnokságban.

 

NB I
4. FORDULÓ
Ferencvárosi TC–Újpest FC 1–0 (Kehinde 90+2.)
Budapest, Groupama Aréna, 18 751 néző. V: Bogár

ONLINE KÖZVETÍTÉS, ÉRDEKESSÉGEK, STATISZTIKÁK ITT!

Fotó: Török Attila

Összefoglaló

VARGA BARNABÁS A KEZDŐCSAPATBAN – futótűzként terjedt a hír körülbelül hetven perccel a kezdő sípszó előtt a Groupama Aréna lelátóin. Meglepő lehetett az információ, hiszen mindenki tudta, a Ferencváros csatára június 23-án a Skócia elleni Európa-bajnoki csoportmérkőzésen súlyos arcsérülést szenvedett, legkorábban szeptemberre prognosztizálták a visszatérését. Az is igaz, hogy az új idényben a ferencvárosi támadók közül Alekszandar Pesics és a korábban egyszer már elküldött Fortune Bassey (akire vélhetően az idén sem számítanak a zöld-fehérek) kimondottan gyenge teljesítményt nyújtott, így a IX. kerületben nagyon várták a 29 éves játékos visszatérését – aki mellett a Puskás Akadémiától szerződtetett, a tavasszal kölcsönben Zalaegerszegen futballozó Gruber Zsombor is helyet kapott a kezdő tizenegyben.

Már két órával a mérkőzés előtt is óriási volt a készülődés a stadion környékén. Csaknem ezer védőruházatba öltözött rendőr zárta le főleg a vendégszektor felé vezető utakat – az ember inkább bele sem gondol a délutáni fülledt melegben, milyen „kellemes” viselet ez a rendőröknek.

Amikor pedig a hangosbemondó ismertette a csapatokat, nagy taps köszöntötte a hazai játékosokat, és a többiekhez képest sokszoros hangerővel dübörgött a lelátó, amikor Varga Barnabás került sorra – a csatár természetesen az arcát védő maszkban érkezett a pályára.

 

Amint arra számítani lehetett, a szurkolók nagyon készültek a kezdésre, látványos élőképekkel, füstbombákkal, petárdákkal alapozta meg mindkét oldal a találkozó hangulatát. A játéktéren pedig a hazaiak azonnal nekiestek az újpestieknek.

Alig telt el két perc, amikor Gruber Zsombor közeli fejesét nagy bravúrral védte Riccardo Piscitelli, a kipattanóra Mohamed Ben Romdan érkezett, ekkor már az olasz kapus sem segíthetett volna, de a második kísérletet a léc mentette. Pillanatok alatt kétszer is gólt kaphatott volna a lila-fehér együttes… De megúszta!

A jelenet talán ébresztő volt Bartosz Grzelak vezetőedző csapatának, mert a folytatásban próbált fegyelmezetten, szervezetten védekezni, és bár minden bizonnyal az volt a IV. kerületiek elképzelése, hogy a labdát megbecsülve kontratámadásokat vezetnek, a meccs első periódusában a felezővonalat alig lépték át.

Óriási ferencvárosi mezőnyfölényben zajlott a mérkőzés, a bajnoki címvédő félpercenként indított támadást, ám az Újpest átvészelte a nehéznek tűnő időszakot. Húsz perc elteltével valamelyest alábbhagyott a ferencvárosi nyomás, de ezt meg lehetett érteni, mert addig óriási tempót diktáltak a zöld-fehérek, volt is esélyük arra, hogy már a találkozó első részében vezetést szerezzenek. Dibusz Dénes munka nélkül ácsorgott a hazai kapuban, az újpestiek minden energiáját lekötötte, hogy valamilyen módon megállítsák az ellenfél akcióit, és ha lehet, néhányszor egymáshoz passzolják a labdát. A ferencvárosi letámadások miatt hosszú indításokkal próbálkoztak, azonban a levegőben érkező labdákat könnyedén visszafejelték a házigazda védői.

Jó volt az iram, a színvonal meghaladta a magyar bajnokság átlagát – a hangulat pedig pláne. Az első félidő végére az Újpest már többször is eljutott a ferencvárosi tizenhatosig. A három belső védő mellé a két szélső védő zárt vissza, középen Tajti Mátyás volt a legközelebb a belső védőkhöz, ő szedte össze a saját térfélen, főleg a tizenhatos előterében a labdát, s kezdte el építeni a vendégek akcióit. A szünet előtt a lila-fehérek szögletekből próbálták veszélyeztetni Dibusz Dénes kapuját. Az FTC-nél volt többet a labda, ám az első húsz percben látott elsöprő lendület már hiányzott a játékból, így a fegyelmezetten, szervezetten védekező vendégek az első félidő második részében már nem is engedték helyzetbe kerülni a ferencvárosiakat.

 

A szünet után úgy tűnt, a Ferencváros megpróbálja fokozni a tempót és ugyanolyan lendülettel kezdi a második játékrészt, mint az elsőt. A labdabirtoklási fölény megvolt, de az újpestiek szemlátomást elhitték, eredményre vezethet a fegyelmezett védekezés. A hazai együttes próbálkozott jobbról, balról, középen is áttörte volna a védőfalat, de amikor a zöld-fehérek körbeadogatták a labdát, sokan helyezkedtek a tizenhatos vonalánál, ott nem tudtak átjutni. Aztán formás vendégtámadás futott végig a jobb oldalon, Bese Barnabás beadása után Fran Brodic fejelt kapura. A beadásban nem volt elég erő, így a fejesben sem lehetett, Dibusz Dénes könnyedén védett, ám a jelenet figyelmeztető lehetett a zöld-fehéreknek: ha nem figyelnek, bajba kerülhetnek.

Tekintettel arra, hogy az FTC kedden nemzetközi kupamérkőzést játszott és a jövő héten is pályára lép hét közben, egyáltalán nem volt meglepő, hogy egy óra elteltével hármat cserélt Pascal Jansen vezetőedző. A Ferencváros keretének erejét jelzi, hogy a kispadról márkás játékosok álltak be a meccs utolsó harmadára, és Adama Traoré beadását követően a VAR vizsgálta: újpesti kézre pattant-e a labda. A válasz „nem” volt, majd Traoré fejelhetett közelről, de Riccardo Piscitelli védett.

Újabb VAR-vizsgálat, újabb lehetséges kezezés miatt állt a játék, azonban itt sem láttak szabálytalanságot a játékvezetők. Ki bírja jobban a végét erővel és idegekkel? A fáklyák, pirotechnikai eszközök füstje miatt percekre meg kellett állítani a játékot, mert semmit sem lehetett látni, majd következett a harmadik VAR-vizsgálat: Joao Nunes kezét érinthette a labda, de a védő becsúszva próbált menteni és közben természetes mozdulatot téve tette le a földre a kezét, amelyet érinthetett a labda. Bogár Gergő megvizsgálta a szituációt, s a lassítások megtekintése után is úgy gondolta, ezért nem kell büntetőt adni.

A mérkőzés utolsó szakaszában is a Ferencváros játszott mezőnyfölényben, csakhogy az Újpest stabilan állt a lábán és ha labdát szerzett, négy-öt játékosa is megpróbált felzárkózni a támadásokhoz, bizony volt néhány veszélyes helyzet Dibusz Dénes kapuja előtt. A labdarúgók utolsó erőtartalékaikat is mozgósították, és amikor már úgy tűnt, az Újpest elvisz egy pontot az Üllői útról, a Ferencváros gólt szerzett. Tíz perc hosszabbítást jelzett a játékvezető, és az egész meccsen fegyelmezett vendégcsapat súlyos hibát követett el, Joao Nunes a vendégek kispadja előtt kezdett cselezgetni, de elveszítette a labdát, Tosin Kehindét pedig nem lehetett utolérni – a cserejátékos a léc alá zúdította a labdát.

A Ferencváros sokat tett azért, hogy sorozatban tizenhetedszer is megverje ősi riválisát, győzelme megérdemelt. Ugyanakkor nem lett volna érdemtelen az Újpest pontszerzése sem, mert rengeteget dolgoztak a lilák a döntetlenért, viszont egyetlen felelőtlenségért súlyos árat kellett fizetniük.

AZ NB I ÁLLÁSAMGyDVL–KGk 
1. MTK Budapest336–1+5 
2. Puskás Akadémia337–3+4 
3. Ferencvárosi TC334–0+4 
4. Kecskeméti TE41213–3
5. Debreceni VSC31114–2+2 
6. Paksi FC31115–6–1 
7. Fehérvár FC31114–5–1 
8. Diósgyőri VTK41124–7–3 
9. Újpest FC4136–6
10. Zalaegerszegi TE3124–4
11. Nyíregyháza Spartacus3123–7–4 
12. ETO FC Győr443–9–6 

 

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik