Csak óvatosan – Thury Gábor jegyzete

Vágólapra másolva!
2017.03.28. 00:34

A labdarúgásban normális esetben átlagos figyelem kíséri az utánpótlás-válogatottak nemzetközi szereplését. Ám amikor a nagyválogatott sikerei huzamosabb ideig elmaradnak, felértékelődnek a fiatalok eredményei.

A 2008-as csehországi U19-es Eb-re rengeteg szurkoló kísérte el az együttest, Plzenben legalább kétezren szorítottak az olaszok elleni elődöntőn. Az együttes Sisa Tibor irányításával harmadik lett, nagyrészt ugyanezekkel a játékosokkal a válogatott Egervári Sándorral a 2009-es U20-as vb-n szintén bronzéremig jutott.

Mivel nagyválogatottunk a 2016-os Eb-t leszámítva semmilyen világeseményre nem jutott ki, felértékelődött az ifik szereplése – jóval értékén felül. Többet látunk bele, mert többet akarunk belelátni. Az egykori bronzérmes csapatból kilencen a nagyválogatottban is játszottak, játszanak, s mégis, az ifik vagy a juniorok közötti siker a felnőttmezőnyben nem jelentett garanciát az eredményes(ebb) szereplésre.

Most az U17-esek harcolták ki az Eb-részvételt, az U19-esek pedig, ha ez eredmény, sokáig versenyben voltak, hogy ott lehessenek a nyári, grúziai kontinensbajnokságon. A fiatalabb generációból Szoboszlai Dominik rúgótechnikájáról már-már ódákat zengenek, Schön Szabolcsról szinte mindenki tudja, hogy az egyik legjobb utánpótlás-nevelő klubban, az Ajaxban pallérozódik, Csoboth Kevin pedig a Benficában. Az egyszeri szurkoló azzal is tisztában van, hogy noha például Vogyicska Bálint, Tóth Máté vagy Kleisz Márk az U19-es válogatottat erősíti, klubjában NB I-es meccseken is játszott már.

Mégis azt mondom, alig történt valami.

Talán emlékszünk még, tíz évvel ezelőtt Európa és Afrika legjobb U18-as futballistái két meccset is játszottak. Az európai csapatban Németh Krisztián és Dudás Ádám is szerepelt, mi több, a második mérkőzésen egy-egy gólt szereztek. Dudás Ádám már sehol sincs, a játékhoz Détári Lajos, na jó, Lisztes Krisztián óta a legjobban értő Németh Krisztián sem azt a pályát futja be, amelyet képességei alapján kellene. Abból az európai válogatottból a spanyol Bojan Krkic és a német Marko Marin a legismertebb. Előbbi a Mainz játékosa, utóbbi a 2010-es vb bronzérmese, jelenleg az Olympiakoszban játszik, Wojciech Szczesny az AS Romában véd. Szóval világszinten sem törvényszerű, hogy aki az utánpótlásban kiemelkedő teljesítményt nyújt, az felnőttként is sztár lesz. Ebből a szempontból nem is akkora meglepetés, hogy a mi fiaink meddig jutottak.

Ez jusson az eszünkbe, amikor a (rész)sikereket (túl)értékeljük.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik