Märtin a finnek mumusa

GYENGE BALÁZSGYENGE BALÁZS
Vágólapra másolva!
2003.08.10. 21:29
Címkék
Tíz esztendő után megszakadt egy sorozat a Finn Rali történetében, 1992 óta először ugyanis nem egy hazai versenyző nyerte meg a viadalt.
Az észt Markko Märtin fölényes gyôzelmet aratott az ugratóiról híres finn pályákon
Az észt Markko Märtin fölényes gyôzelmet aratott az ugratóiról híres finn pályákon
Az észt Markko Märtin fölényes gyôzelmet aratott az ugratóiról híres finn pályákon
Az észt Markko Märtin fölényes gyôzelmet aratott az ugratóiról híres finn pályákon
Az észt Markko Märtin fölényes gyôzelmet aratott az ugratóiról híres finn pályákon
Az észt Markko Märtin fölényes gyôzelmet aratott az ugratóiról híres finn pályákon
Az észt Markko Märtin végig nagyszerű teljesítményt nyújtva, majd egy percet vert rá a második helyezett Petter Solbergre és ezzel a francia Didier Auriol és a spanyol Carlos Sainz után a harmadik nem finn versenyzőként pezsgőzhetett a verseny végén.
Märtin sikere voltaképpen már a szombati napon nyilvánvaló volt, mivel az első helyért folytatott, késhegyre menő küzdelem során legnagyobb riválisa, Marcus Grönholm földhöz csapta Peugeot 206 WRC-jét, aminek következtében eltört a kocsi jobb első felfüggesztése és a címvédő kiállni kényszerült. Ezt követően a szervógondokkal küszködő Richard Burns is lemaradt Märtin mögött, akinek vasárnap így csak a több, mint egyperces előnyét kellett megőriznie a többiekkel szemben és ezt a feladatot a fiatal versenyző tökéletesen teljesítette is.
Märtin előre borítékolható győzelme ellenére bőven volt izgalom a viadal zárónapján, ugyanis Burns, Sainz és Solberg mindössze fél másodpercen belül volt egymáshoz képest a második, harmadik, illetőleg a negyedik pozícióban. A trió azonban hamar duóra apadt, ugyanis a spanyol versenyző a napi első két gyorsaságin megfontoltan haladt és amikor úgy döntött volna, hogy megpróbál faragni tizenhárom másodpercesre duzzadt hátrányából, elfolyt az olaj a szervóból, így az utolsó három etapon már csak a pozíciójának megtartását tűzhette ki céljául – tegyük hozzá, nem esett nehezére a negyediknek maradni, lévén csapattársa, Sebastian Loeb sem akarta kockáztatni biztos ötödik helyét.
Bezzeg Burns és Solberg! Ôk ketten az utolsó pillanatokig szorongatták egymás torkát. Az összetettben vezető brit a második gyorson robbantott és egymás után három szakaszt nyert meg, így természetesen megelőzte azt előtte álló subarust. Solberg azonban nem adta fel – persze, miért tette volna, hiszen végig tapadt Burnsre és hátránya két szakasszal a befejezés előtt nem volt több, mint három másodperc – és mindent egy lapra feltéve hatalmas hajrával fejezte be a viadalt. Az eredmény nem maradt el: az utolsó két szakaszt megnyerve, a legeslegutolsó gyorsaságit követően alig több, mint egy másodperccel, de visszaelőzte Burnst.
Végül ejtsünk néhány szót a hazai versenyzőkről is, ugyanis annak ellenére, hogy a nagy esélyesek (Grönholm, Mäkinen, Rovanperä) ilyen, vagy olyan okból nem váltották be a hozzájuk fűzött reményeket, azért született finn siker, hiszen Janne Tuohino és Sebastian Lindholm pontszerző helyen végzett annak ellenére, hogy ezt senki sem várta tőlük.

53. Finn Rali, a 14 futamos vb 9. versenye
Abszolút végeredmény:
1. Märtin, Park (észt, brit, Ford Focus WRC) 3:21:51. 7 (átlag: 121.6 km/óra), 2. Solberg, Mills (norvég, brit, Subaru Impreza WRC) 58.9 másodperc hátrány, 3. Burns, Reid (brit, Peugeot 206 WRC) 1:00.1 perc h., 4. Sainz, Marti (spanyol, Citroen Xsara WRC) 1:59.0 p h., 5. Loeb, Elena (francia, Citroen Xsara WRC) 2:48.7 p h., 6. Mäkinen, Lindström (finn, Subaru Impreza WRC) 3:25.2 p h., 7. Tuohino, Aho (finn, Ford Focus WRC) 4:22.9 p h., 8. Lindholm, Hantun (finn, Peugeot 206 WRC) 4:39.5 p h.
A vb állása 9 verseny után. Pilóták: 1. Burns 49 pont, 2. Sainz 44, 3. Grönholm (finn, Peugeot 206 WRC) 38, 4. Solberg 38, 5. Loeb 37, 6. Märtin 37, 7. C. McRae (brit, Citroen Xsara WRC) 28, 8. Mäkinen 18. Gyártók: 1. Peugeot 101 pont, 2. Citroen 97, 3. Subaru 60, 4. Ford 60, 5. Skoda 20, 6. Hyundai 10
Következik (szeptember 3–7.): Ausztrál Rali, a vb 10. futama
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik