A gólínség lehet a nagy rivális

GYENGE BALÁZSGYENGE BALÁZS
Vágólapra másolva!
2003.08.24. 21:34
Címkék
Bár az elmúlt napok eseményei alapján elképzelhető, hogy a bajnokság nem a korábban meghirdetett időpontban kezdődik  az élvonal nyolc, szerényebb költségvetésű egyesülete, valamint a teljes másodosztályú mezőny több pénzt szeretne kapni a televíziós közvetítésekből, és ha óhajuk nem teljesül, bojkottálják a bajnoki rajtot, amely ebben az esetben szeptember 21-re tolódna , folytatjuk a Primera División csapatait bemutató sorozatunkat. A bajnokesélyes alakulatok közül ezúttal a nyár elején elnökválasztáson túleső Valenciával foglalkozunk, a Turia-partiak mellett pedig Sevilla két büszkeségét, az egymással örök harcban álló Betist és a város nevét viselő klubot állítjuk fókuszba.
Ricardo Oliveira (balra) és Nestor Fabián Canobbio is erôssége lehet az elôzô idényét feledtetni kívánó Valenciának
Ricardo Oliveira (balra) és Nestor Fabián Canobbio is erôssége lehet az elôzô idényét feledtetni kívánó Valenciának
Ricardo Oliveira (balra) és Nestor Fabián Canobbio is erôssége lehet az elôzô idényét feledtetni kívánó Valenciának
Ricardo Oliveira (balra) és Nestor Fabián Canobbio is erôssége lehet az elôzô idényét feledtetni kívánó Valenciának
Ricardo Oliveira (balra) és Nestor Fabián Canobbio is erôssége lehet az elôzô idényét feledtetni kívánó Valenciának
Ricardo Oliveira (balra) és Nestor Fabián Canobbio is erôssége lehet az elôzô idényét feledtetni kívánó Valenciának
A Valenciánál az elmúlt években igen magasra tették a lécet, elvégre a csapat 2000-ben, majd 2001-ben is bejutott a Bajnokok Ligája döntőjébe (igaz, mindkétszer alulmaradt az akkor Gaizka Mendieta által vezetett legénység), majd 2002-ben megnyerte a világ legerősebbnek tartott bajnokságát. Éppen ezért az elmúlt idény csalódást okozott a jót nagyon könnyen megszokó szurkolóknak, akik most ismét reménykedni szeretnének, bár több körülmény is a csapat várható sikerei ellen szól.
Először azonban nézzük, az elmúlt idényben mi okozta a drukkerek letörtségét. A problémák már a bajnoki cím elhódítása után megkezdődtek, a vezetőség ugyanis egyetlen új játékost sem vitt a keretbe a 2002–2003-as szezon kezdetére, és bár ezt Rafael Benítez alakulata az idény elején nem érezte meg, a folytatásban már nem volt ellenszer a fáradtságra. A Valencia a tavasszal látványosan leeresztett – pedig akkorra már érkezett új szerzemény is, a francia Reveillére a védelemben kiválóan megtalálta a helyét Curro Torres sérülését követően –, és az addig magabiztosan tartott második-harmadik pozícióját előbb a negyedik, majd a szezon hajrájában az ötödik hely váltotta fel, ami azt jelentette, az eleve instabil anyagi lábakon álló klubnak le kellett mondania a busás bevételekkel kecsegtető BL-szereplésről.
Apropó, BL! Szintén a tavasszal intett búcsút a milliomosligának a Valencia, azt követően, hogy a negyeddöntőben az inkább antifutballt játszó Internazionale egyetlen idegenben lőtt góllal jobbnak bizonyult Aimaréknál. Benítez mester, amikor megvonta az elmúlt idény mérlegét, arra a következtetésre jutott, hogy csapatának leginkább egy, de inkább két befejező csatárra van szüksége. Tény, a Valencia leggyengébb pontja a támadósor volt, ezt az is fényesen bizonyítja, hogy a gárda házi gólkirálya a Carew-val és Aimarral holtversenyben nyolc találatig jutó Fábio Aurélio volt, aki egyébként a védelem bal oldalán kap helyet. A védelemmel egyébként az elmúlt szezonban sem volt gond, a Valencia, csakúgy mint egy évvel korábban, a legkevesebb gólt kapta a mezőnyben, az más kérdés, hogy a csapat így is öszszeszedett tucatnyi vereséget, ami túl sok egy bajnokaspiráns számára.
Az elmúlt idény történései nagy hatással voltak a június eleji elnökválasztást megelőző kampányra, a két favorit, Jaime Ortí, a hivatalban lévő elnök, valamint a klub legnagyobb részvényese, Francisco Roig ugyanis elsősorban világklasszis csatárokat ígért Beníteznek, de legfőképpen a szurkolóknak – olyan neveket dobtak be, mint Eto'o, Claudio López, Tamudo, Pires, Beckham, Van Nistelrooy vagy Kezsman. Az utolsó napokra teljesen eldurvult versenyfutást végül Ortí nyerte meg, de a presidente nemhogy a fent említett játékosok közül nem vitt egyet sem a Mestallába, de nagyon sokáig
Valencia (5.)

Alapítási év: 1919
Elnök: Jaime Ortí
Edzô: Rafael Benítez
Stadion: Mestalla
(befogadóképessége: 55 000)
A klub színe: fekete-fehér-narancssárga
Legnagyobb sikerei: KEK-gyôztes (1980), 2x Vásárvárosok Kupája-gyôztes (1962, 1963), Európai Szuperkupa-gyôztes (1980), 5x spanyol bajnok (1942, 1944, 1947, 1971, 2002), 6x Spanyol Kupa-gyôztes (1941, 1949, 1954, 1967, 1979, 1999), Spanyol Szuperkupa-gyôztes (1999)

Cím: Antigua Senda de Senent 11, 9ş. 46023 Valencia
Tel: 00 96 337 26 26
Fax: 00 96 337 23 25
Internet: www.valenciacf.es

A keret. Kapusok: Canizares (1), Palop (13), Rangel (25), Jonathan (33); védôk: Pellegrino (2), Fábio Aurélio (3), Ayala (4), Marchena (5), Garrido (12), Carboni (15), D. Navarro (17), Curro Torres (27); középpályások: Albelda (6), Baraja (8), Vicente (14), Canobbio (16), Kily González (18), Rufete (19), Aimar (21), De los Santos (22), Albiol (27); csatárok: Carew (7), Salva (9), Angulo (10), Juan Sánchez (11), Mista (20), Ricardo Oliveira (32), Diego Alonso (34)
egyáltalán nem erősített. A bérletesek lázongtak, és a csapat hivatalos bemutatóján jókora füttykoncerttel fogadták az újraválasztott elnököt, pedig addigra Ortí azért fel tudott mutatni két új futballistát is. Az egyikük a brazil Ricardo Oliveira, akit a Santostól csábított el a Valencia, bár az átigazolása nem ment gördülékenyen. Korábbi egyesülete, a Portuguesa szerint Pelé egykori csapatának fizetnie kellett volna a játékos eladása után, de mivel ez nem történt meg, a helyi munkaügyi bírósághoz fordult a piros-zöld egyesület, és egy ideig úgy tűnt, tényleg nem lesz semmi Oliveira csapatváltásából. Végül sikerült egyezségre jutni, így a 23 esztendős csatár magára húzhatja a Valencia mezét, és bár egyelőre nem emlegethetjük egy lapon a világ legjobb támadóival, azért az már előrevetít valamit, hogy a Libertadores-kupa legutóbbi kiírásában a Boca Juniorst erősítő Marcelo Delgadóval párban gólkirály lett kilenc találattal. Oliveira mellett egy másik dél-amerikai ígéret, az uruguayi Nestor Fabián Canobbio érkezett az együtteshez, őt a Penaroltól szerezte meg a Valencia, és szintén sokat segíthet a gólínség megszüntetésében, ugyanis középpályás létére az elmúlt öt esztendőben nyolcvan gólt termelt.
Ez a két igazolás is lényeges erősítésnek számít, ugyanis egyelőre egyetlen meghatározó játékos sem hagyta el a keretet. Anyagi okok miatt Reveillére-t nem vette meg a Valencia, a fiatal védő így visszament anyaegyesületébe, a Rennes-be, viszont sem Diego Alonso (Málaga), sem pedig Djukics (Tenerife) távozása nem számít különösebb érvágásnak. Az lehet viszont Fabián Ayala esetleges búcsúja, az argentin válogatott csapatkapitányáért a Real Madrid jelentkezett be, és mint azt mindenki tudja, a királyi gárdának szinte lehetetlen nemet mondani, ráadásul Ayala már többször kijelentette, szívesen játszana igazán nagy csapatban. Benítez edző persze hallani sem akar a gránitkemény bekk távozásáról, viszont Ortí szerint a klubnak inkább szüksége lenne a játékosért járó 12 millió euróra, mint Ayalára.
Kérdés, hogy pénzzel lehet-e bajnokságot nyerni.
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik