A vívók szereplésének értékelése: gyenge teljesítmény, de nem Waterloo

Vágólapra másolva!
2008.09.25. 16:27
A Magyar Vívószövetség elnöksége a szakágvezetők és a szövetségi kapitányok jelentése alapján értékelte a pekingi olimpiai szereplést. A terjedelmes, negyvenoldalas dokumentum a szövetség honlapján hozzáférhető.
Imre Géza és Kulcsár Krisztián búskomor ábrázata tökéletesen jellemzi a történteket
Fotó: Czagány Balázs (NS-archív)
Imre Géza és Kulcsár Krisztián búskomor ábrázata tökéletesen jellemzi a történteket
Imre Géza és Kulcsár Krisztián búskomor ábrázata tökéletesen jellemzi a történteket
Fotó: Czagány Balázs (NS-archív)
Imre Géza és Kulcsár Krisztián búskomor ábrázata tökéletesen jellemzi a történteket

A legfontosabb megállapításról Füleky Andrást, a pekingi sportágvezetőt kérdezte a Magyar Olimpiai Bizottság hivatalos honlapjának szerkesztője. „Az elnökség a szereplést gyengének értékelte, de ez nem tekinthető a magyar vívás Waterloojának” – hangzott a határozott válasz.

Ezt a statisztikák is alátámasztják, hiszen a magyar vívók a két olimpia közötti évek világversenyein tartották helyüket a nemzetközi élvonalban. A világbajnokságok során 20, 29, 19 pontot és 3–4–3 érmet, az Európa-bajnokságokon pedig 34, 26, 24 pontot, valamint 5–4–3 érmet szereztek. Athénból 29 pontot és három érmet, Pekingből pedig 14 pontot és egy érmet hoztak haza. A pekingi, kétségtelenül gyengébb szereplés okaira a fegyvernemi szakbizottságok keretében megkezdett mélyebb, alaposabb elemzések adhatnak majd választ.

„A magyar vívás válságáról azonban aligha lehet beszélni” – szögezte le Füleky András.

A szövetség elnöksége egyetértett az Ujlaky Virginie ellen indított fegyelmi vizsgálattal, mert az ötkarikás játékokon mutatott viselkedése nem maradhat következmények nélkül. A bizottság több érdekelt után a jelenleg Franciaországban tartózkodó fiatal versenyzőt is meghallgatja, s ezt követően hozza meg döntését.

Az olimpiai szereplés értékelése során az elnökség abban is egyetértett, hogy a 2006. január 1-jén bevezetett fegyvernemi kapitányi rendszert tovább kell alkalmazni.

A rohamos fejlődés során ugyanis az egyes fegyvernemek között a felkészülést és a versenyzést tekintve egyre nagyobb a különbség, szerteágazóbb a feladat, amit egy szövetségi kapitány már nem irányíthat megfelelően.

Így mivel a három jelenlegi kapitány (Bernát Zoltán, Kulcsár Győző és Nébald György) megbízatása október 31-én lejár, a szövetség pályázatot ír ki a fegyvernemi kapitányi tisztségre.

A pályázati bizottság vezetője dr. Bakonyi Péter, ismert versenyző, a szövetség korábbi elnöke. A pályázatokat rövidesen kiírják, a jelentkezéseket elbírálják, s a szövetség elnöksége november második felében hozza meg döntését.

A Nemzetközi Vívószövetség tisztújító közgyűlését december 6-án, Párizsban rendezik. A pástok mellett joggal kifogásolják, hogy a magyar vívósportnak a nemzetközi életben jelenleg nem kielégítő a képviselete. Valóban hiányoznak az olyan vezetők, mint Kovács Pál, Kárpáti Rudolf, Székely Tibor és társaik, akik vezető szerepet töltöttek be a nemzetközi szövetségben. Az érvényesülés azonban ma már rendkívül nehéz, hiszen a tagszövetségek száma 126-ra emelkedett.

Ennek ellenére Gémesi György végrehajtó bizottsági, Kulcsár Krisztián versenybizottsági tagságra pályázik, Kamuti Jenő pedig szeretné megőrizni tagságát az orvosi, Mincza Nébald Ildikó pedig a jogi bizottságban. Mohamed Aida a jövő évben szervezendő sportolói testületbe szeretne bekerülni.
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik