Dunga: A győztesnek meg kell tanulnia azt is, mit jelent szenvedni

Vágólapra másolva!
2007.07.11. 13:30
Címkék
Egy győztes csapatnak meg kell tanulnia kínlódni, szenvedni is – mondta el Carlos Dunga, a brazil labdarúgó-válogatott szövetségi kapitánya, miután csapata magyar idő szerint szerda hajnalban tizenegyespárbaj után legyőzte Uruguayt, és bejutott a döntőbe a 42. Copa Americán.
Az elődöntőben már ünnepelt a brazil válogatott, de még nincs vége az útnak
Reuters
Az elődöntőben már ünnepelt a brazil válogatott, de még nincs vége az útnak
Az elődöntőben már ünnepelt a brazil válogatott, de még nincs vége az útnak
Reuters
Az elődöntőben már ünnepelt a brazil válogatott, de még nincs vége az útnak

Dungára a csoportmérkőzések idején – különösen a Mexikó elleni 2-0-s vereséget követően – össztüzet zúdított a brazil média, s azzal vádolták, hogy a selecao játéka esetleges, abban semmilyen elképzelést, koncepciót neem lehet felfedezni.

A Chile ellen a negyeddöntőben aratott 6-1-es győzelem után a morgolódók elhallgattak, és most már mindenki a fináléban nyújtott teljesítményre kíváncsi.

Persze, a brazilok Uruguay elleni sikere sem volt egyértelmű, mert bár kétszer is vezettek, a 14-szeres Copa-győztes uruk mindkétszer egyenlítettek, majd a tizenegyespárbajban Pablo Garcia lövésénél csak a kapufa mentette meg Dunga együttesét a kieséstől.

„Ahhoz, hogy igazi győztes légy, meg kell tanulnod szenvedni, kínlódni is” – elmélkedett az összecsapás után Dunga, miközben a másik szövetségi kapitány, Oscar Tabarez és játékosai nem is nyilatkoztak.

„A legnehezebb pillanatokban meg kell őrizned a tartásodat, bátorságra és harci szellemre van szükséged egészen az utolsó pillanatig” – folytatta a szakember, aki tudja miről beszél, hiszen az 1990-es vb-n ő is hibázott, de négy évvel később már a világbajnok válogatott csapatkapitányaként ünnepelhetett.

„Szeretném megköszönni a játékosaimnak, mert a torna idejére otthagyták a családot, hogy eljöjjenek ide, és pályára lépjenek ezen a rendkívül nehéz tornán.”

„Majdnem egy hónapot töltöttünk együtt, és a hozzáállásuk végig példamutató volt. Rendkívül odaadóan dolgoztak, nagyon akartak, és szerették a brazil nemzeti dresszt. Mindez pedig egy hosszú és fárasztó európai szezon után történt.”

Dunga kérdésre válaszolva cáfolta, hogy a megjegyezéseit közvetve a Copa Americától távol maradó Kakának és Ronaldinhónak is szánta.

„Semmi rosszindulat nincs abban, amit mondtam – szögezte le. – Ha ők nem akarnak jönni, én nem tudok mit tenni. Én mindössze azoknak akartam köszönetet mondani, akik itt vannak.”

A tizenegyespárbajról a szakember megjegyezte:

„Nem volt biztos, hogy nyerünk, de nagyon hittem benne, hogy így lesz. Az ilyen helyzetekben nem csupán az adott pillanat játszik szerepet, hanem a felkészülés és az előzőleg elvégzett munka is.”

Az, hogy ki lesz a brazilok ellenfele a fináléban, magyar idő csütörtökön hajnalban dől el. A másik elődöntőben, fél 3-kor Argentína és Mexikó méri össze az erejét.
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik