Barcelona, Chelsea, Inter, Bayern, PSG - ők lesznek a bajnokok

Vágólapra másolva!
2011.09.06. 14:44
null
A CIES szerint a topligákban csak a Barcelona védi meg bajnoki címét (Fotó: Action Images)
Címkék
Akárcsak tavaly, a neuchateli Nemzetközi Sportkutatási Központ az idén is elkészítette azt a modelljét, amelynek célja megjósolni, mely csapatok lesznek az aranyérmesek az öt legerősebb európai labdarúgó-bajnokság 2011–2012-es kiírásában.

 

Angliában a Chelsea, Spanyolországban a Barcelona, Olaszországban az Internazionale, Németországban a Bayern München, Franciaországban a Paris Saint-Germain lesz a bajnok – szól a svájci Centre International d'Etude du Sport de Neuchatel (CIES) előrejelzése.

A kutatóközpont három szempont alapján határozta meg az öt nagy bajnokság csapatainak erősségét. Elsőként megnézték, hogy a klubok kereteit alkotó futballisták hány mérkőzésen szerepeltek az elmúlt öt idényben, és ezek közül mennyi volt az említett öt nagy bajnokságbeli találkozó.

A második szempont a játékosok nemzetközi tapasztalatát összegzi: nemcsak a válogatottbeli mérkőzések, hanem a nemzeti csapat által elért eredmények is befolyásolják a súlyozást.

A harmadik mutató azt hivatott jelezni, hogy a labdarúgók (különösen a védők és a középpályások) helye mennyire biztos a kezdő tizenegyben, mennyire stabilak a csapatrészek, milyen hosszú ideje szolgálják a játékosok a mostani együttesüket.

A három kritérium alapján a klubok három, kettő, illetve egy csillagot kaptak; a háromcsillagosok esélyei a legjobbak a bajnoki címre, a kétcsillagosok jó eséllyel pályáznak az európai kupaindulást jelentő helyekre, míg az egycsillagosok örülhetnek, ha elkerülik a kiesést. A dobogóra várt 15 csapat közül (a rangsort lásd lent) a Leverkusen, a Juventus és a Málaga nem kapta meg a három csillagot – azaz a számítás kizárja a bajnokká koronázásukat.

Az elmúlt szezonban hatvanszázalékos volt a bajnoki találatmutató: a kutatóintézet helyesen jósolta meg a Barcelona, a Manchester United és a Lille bajnoki címét, ellenben a Milan és a Dortmund rácáfolt a jóslatra – a befutónak vélt Inter második, a Bayern pedig harmadik lett a legutóbbi kiírásban.

EURÓPA KÖVETKEZŐ BAJNOKAI ÉS DOBOGÓSAI – SVÁJCI JÓSLAT
ANGLIA

1. Chelsea, 2. Manchester City, 3. Manchester United

AZ EURÓPAI KUPAHELYEK VÁROMÁNYOSAI: Arsenal, Bolton, Everton, Fulham, Liverpool, Stoke, Tottenham, Wolverhampton

A BENNMARADÁSÉRT KÜZDENEK: Aston Villa, Blackburn, Newcastle, Norwich, QPR, Sunderland, Swansea, West Bromwich, Wigan

SPANYOLORSZÁG

1. Barcelona, 2. Real Madrid, 3. Málaga

AZ EURÓPAI KUPAHELYEK VÁROMÁNYOSAI: Athletic Bilbao, Atlético Madrid, Osasuna, Real Sociedad, Sevilla, Valencia, Villarreal

A BENNMARADÁSÉRT KÜZDENEK: Getafe, Granada, Levante, Racing Santander, Rayo Vallecano, Espanyol, Mallorca, Betis, Zaragoza, Gijón

OLASZORSZÁG

1. Internazionale, 2. Milan, 3. Juventus

AZ EURÓPAI KUPAHELYEK VÁROMÁNYOSAI: Chievo, Fiorentina, Roma, Cagliari, Genoa, Lazio, Napoli, Udinese

A BENNMARADÁSÉRT KÜZDENEK: Cesena, Siena, Atalanta, Bologna, Catania, Parma, Novara, Palermo, Lecce

NÉMETORSZÁG

1. Bayern München, 2. Dortmund, 3. Leverkusen

AZ EURÓPAI KUPAHELYEK VÁROMÁNYOSAI: Köln, Schalke, Mainz, Hannover, Werder Bremen, Hoffenheim, Stuttgart, Wolfsburg

A BENNMARADÁSÉRT KÜZDENEK: Mönchengladbach, Augsburg, Kaiserslautern, Nürnberg, Hamburg, Hertha, Freiburg

FRANCIAORSZÁG

1. Paris Saint-Germain, 2. Lyon, 3. Lille

AZ EURÓPAI KUPAHELYEK VÁROMÁNYOSAI: Auxerre, St.-Étienne, Bordeaux, Montpellier, Nice, Marseille, Caen, Rennes, Toulouse, Valenciennes

A BENNMARADÁSÉRT KÜZDENEK: Ajaccio, Nancy, Dijon, Évian TG, Lorient, Sochaux, Brest

A vastag betűvel jelölt csapatok esetében a kutatóintézet nagyon valószínűnek tartja, hogy jobban szerepelnek majd, mint amit a számítás előrevetít.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik