Üzent a halálos beteg Sven-Göran Eriksson: Vigyázzatok magatokra és az életetekre!

S. N.S. N.
Vágólapra másolva!
2024.08.23. 07:46
InsidefotoSven-Göran Eriksson (Fotó: Getty Images)
Sven-Göran Erikssonnál januárban hasnyálmirigyrákot diagnosztizáltak, akkor az orvosok azt mondták, legjobb esetben egy éve van hátra – a 76 esztendős szakvezető életéről dokumentumfilm készült, amelyben szívszorító üzenettel búcsúzik.


Ragyogó edzői karrierje során Sven-Göran Eriksson többek között svéd bajnokságot és UEFA-kupát nyert a – félprofi – Göteborggal, háromszoros portugál bajnok lett a Benficával, elhódította az Olasz Kupát a Romával és a Sampdoriával, valamint olasz bajnok, UEFA-kupa-, KEK- és európai Szuperkupa-győztes lett a Lazióval. Anglia, Mexikó, a Fülöp-szigetek és Elefántcsontpart válogatottját, valamint a Manchester Cityt és a Leicester Cityt irányította, összesen tíz országban edzősködött.

2019-ben visszavonult, az év elején pedig sajnálatos hírek érkeztek egészségügyi állapotáról: otthonától nem messze összeesett, majd a kórházi vizsgálatok során kiderült, hasnyálmirigyrákban szenved.

Azóta több korábbi klubja (Lazio, Sampdoria, Benfica, Göteborg) is ünnepélyesen elbúcsúztatta, sőt a tavasszal gyerekkori álmát váltotta valóra a Liverpool – ahol vágyaival ellentétben sohasem dolgozott –, az Ajax elleni gálameccsen (4–2) ő dirigálta a „vörösök” egykori sztárjaiból összeállított öregfiúk-csapatot. Életéről a nyáron dokumentumfilm készült, amelyben visszatekintett pályafutására és köszönetet mondott a futballtársadalomnak.

„Jó életem volt – mondta a 76 éves svéd futballedző az életéről szóló, Sven című dokumentumfilmben, amely éppen ma, augusztus 23-án jelenik meg az Amazon Prime-on. − Azt hiszem, mindannyian félünk a naptól, amikor meghalunk, de az élet a halállal végződik. Meg kell tanulni elfogadni ezt a tényt. Hónapokig injekciókat kaptam, amelyeket felváltottak a tabletták. A betegségemnek súlyos szövődményei vannak a torkomban és az orromban, de együtt tudok élni ezzel. Tudom, hogy az élet nem tart örökké, rendben vagyok. Remélhetőleg a végén az emberek azt mondják majd, igen, jó ember voltam, bár tudom, lesz, aki máshogy gondolja. Bízom benne, pozitív kisugárzású emberként emlékeznek majd rám. Ne sajnálkozzatok, mosolyogjatok! Köszönök mindent, edzőknek, játékosoknak, a közönségnek − fantasztikus volt. Vigyázzatok magatokra és az életetekre! Éljetek! Viszlát.”

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik