Az Európai Ligák és a FIFPro bepanaszolták a FIFA-t az Európai Bizottságnál

M. B.M. B.
Vágólapra másolva!
2024.10.14. 16:59
A közelmúltban megsérülő Rodri több mint 70 mérkőzésen lépett pályára az előző évadban (Fotó: Getty Images)
Az európai nemzeti futball-ligákat tömörítő Európai Ligák (European Leagues) nevű szervezet és a játékosok szakszervezete (FIFPro) bepanaszolta az Európai Bizottságnál a Nemzetközi Labdarúgó-szövetséget (FIFA) – írja a BBC.

A 33 ország 39 ligáját, így 1130 klubot képviselő szervnek nem tagja a spanyol La Liga, de a Javier Tebasék is csatlakoztak az akcióhoz, amely – az európai versenyjog értelmében – azzal vádolja a nemzetközi szövetséget, hogy visszaélt a helyzetével a nemzetközi versenynaptár kialakításakor. A FIFPro részéről megszólaló Alexander Bielefeld szerint precedens nélküli az ügy, de valójában nem ez az első jogi akció, amelyet idén indítottak a FIFA ellen.

Az angliai játékosszakszervezet (PFA), valamint a franciák hasonló orgánuma már júniusban beperelte a FIFA-t a brüsszeli kereskedelmi bíróságnál – a vád ebben az esetben az, hogy a versenynaptár túltelített és a játékosok szempontjábók kivitelezhetetlen. A két szakszervezet értelmezése szerint a FIFA jogszerűtlenül jár el akkor, amikor egyoldalúan, minden egyeztetés nélkül megalkotja a nemzetközi versenynaptárat, nem beszélve a jövő évben sorra kerülő, 32 csapatos nyári klubvilágbajnokságról. A PFA hozzátette, hogy egyes játékosok számára gyakorlatilag nem lesz szünet a 2024–25-ös, illetve a 2025–26-os évad között.

A mostani panaszban a FIFPro azt állítja, hogy az elmúlt években a FIFA csak a saját kereskedelmi érdekeit tartotta szem előtt, így ezzel  párhuzamosan elhanyagolta a sportág fő irányítójaként betöltött szerepét, s megkárosította a nemzeti ligák gazdasági érdekeit, továbbá a játékosok egészségét is.

A másik oldalon a FIFA azzal érvel, hogy nem történt semmilyen jogsértés a versenynaptár összeállításakor. A nemzetközi szövetség emellett azt is felemlegette, hogy május végén (a Premier League lezárulta után) a Newcastle United és a Tottenham még lejátszott egy barátságos mérkőzést Ausztráliában – dacára annak, hogy az idény már végetért. Az UEFA elnöke, Aleksander Ceferin ezzel szemben egyetért azzal az állítással, hogy túl van telítve a versenynaptár, de hozzáteszi , hogy ez csupán a játékosok kicsi hányadát (a topklubok kulcsembereit – a szerk.) érinti.

A játésok álláspontja már ismert az ügyben, az elmúlt hónapokban egyre többen szólaltak fel a túl sok mérkőzés ellen – a legnagyobb visszhangot a Manchester Cityben játszó Rodri nyilatkozata váltotta ki, de a magyar válogatott Willi Orbán is elmondta véleményét a helyzetről.

A BBC szerint az előzetes vizsgálatok akár 12 hónapig is eltarthatnak, s az Európai Bizottság ekkor dönti majd el, hogy elindítja az eljárást a FIFA ellen.

„Sajnálatos, hogy ide jutottunk, de az üzenetünk az, hogy elég volt, nem bírjuk tovább. A nemzetközi versenynaptárat már nem lehet tovább sűríteni, s a helyzet szervezési gondokat okoz a nemzeti bajnokságoknak. Mindez komoly kockázatot jelent a játékosok egészségére nézve. Évek óta próbáltunk párbeszédet kezdeményezni a FIFA-val, de eddig semmilyen pozitív választ nem kaptunk tőlük” – fogalmazott Matheu Moreuil, a Premier League nemzetközi kapcsolatokért felelős igazgatója.

 

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik