Küszöbön az MU, szalmaszálat keres a Real Madrid

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2013.03.30. 09:08
null
Wayne Rooney ma már a Sunderland ellen villoghat (Fotó: Action Images, archív)
A labdarúgó topligákban a bajnoki cím küszöbére léphet a Manchester United, a Real Madrid minden kis esélyben bízva lefaragná jelentős hátrányát a Barcelonával szemben, a Serie A-ban újra derby d’Italiát rendeznek, a Bayern München tovább masírozik a salátástál felé, Franciaországban ma a kicsik dáridózhatnak.

 

PREMIER LEAGUE

A hét közben Roberto Mancini, a Manchester City olasz mestere egy interjúban bedobta a törülközőt: beismerte, hogy csapatának már nincs esélye megvédeni bajnoki címét a városi rivális Manchester Uniteddel szemben.

Kilenc fordulóval a vége előtt az MU előnye 15 pont a Cityvel szemben, ráadásul már az európai kupaporondra sem kell koncentrálnia, „csak” Darren Fletcher sérült – a SkySporst pedig azon morfondírozik, hogy a jelenlegi „vörös ördögök” minden idők legjobbjai a PL-ben, hiszen José Mourinho Chelsea-je 95 ponttal lett anno bajnok, a „verhetetlen” Arsenal 90-nel – Sir Alex Fergusonék per pillanat 74-nél tartanak, 29 fellépés után. Most a Sunderlandhez látogatnak, amely nélkülözni kénytelen házi gólkirályát, Steven Fletchert és kapitányát, Lee Cattermole-t.

Tekintve, hogy a „fekete macskák” a kiesés elkerüléséért harcolnak, legutóbbi 23 MU elleni mérkőzésükből csak egyet nyertek meg, 17-szer kikaptak, egy újabb sikerrel a (talán Anders Lindegaarddal a kapuban, Javier Hernándezzel a csatársorban fellépő) manchesteriek a bajnoki cím küszöbére léphetnek.

Főleg, ha a kiszámíthatatlan City kikap a kiszámíthatatlan Newcastle Unitedtől, bár erre azért kevés az esély, még akkor is, ha Manciniék remek nyerőszériája megszakadt az Everton ellen, a keret zöme pedig válogatottjában szerepelt az elmúlt napokban.

A hazaiaknál Micah Richards és Jack Rodwell biztosan hiányzik, a menedzsere szerint sérülése után a válogatottban túl hamar bevetett Vincent Kompany talán, miközben a másik oldalon Alan Pardew arról panaszkodott, hogy Cheick Tioté, Mathieu Debuchy, Davide Santon, Massadio Haidara, Fabricio Coloccini, Ryan Taylor, Hatem Ben Arfa és Tim Krul is kidőlt a sorból. Mint láthatjuk, a közvetlenül a védekezéssel foglalkozók közül heten is hiányoznak, ez nem a legjobb előjel a City támadóit ismerve...

„A United egy gépezet, Sir Alex fantasztikus munkát végzett. Ha a játékosok változnak is, a skót tudja, kit hová kell tennie úgy, hogy ez a csapat játékán ne látszódjon. A Citynek fantasztikus játékosai vannak, de pechjükre nem tudnak csapatként futballozni. Ez a két manchesteri csapat között a különbség. A City fantasztikus, de »csak« remek képességű játékosok csapata” – elemzett a sérüléséből éppen felépült Newcastle-játékos, a francia, Yohan Cabaye.

Azon már nem lepődünk meg, hogy az Arsenalnál újabb válogatott játékos dőlt ki hosszabb időre, ezúttal a francia futógép, Abou Diaby a „soros”, aki kilenc hónapra is kieshet szakmájából. Mellette Jack Wilshere, Bacary Sagna, Kieran Gibbs és Theo Walcott sem bevethető most, ám ezzel együtt illene legyőznie az „ágyúsoknak” a Readinget. Már csak azért is, mert eddig 11-szer találkoztak egymással tétmérkőzésen, és mindig az Arsenal nyert.

„Jó formában vagyunk, kilenc mérkőzésünk van még hátra (az Everton elleni, 29. fordulóból elhalasztottal együtt, de a Chelsea, az MU és a City is hasonló cipőben jár – a szerk.), ötször itthon, négyszer idegenben lépünk pályára. Meg kell ragadnunk az esélyt, az első négyben kell végeznünk. Megcsináljuk, bízunk magunkban, erre, és nem a Tottenhamre kell koncentrálnunk! Egyik csapat sem fejezte még be a bajnokságot, minden nyílt – na jó, az MU kivétel ez alól” – így Arsene Wenger Arsenal-legenda.

A jelenleg a 4. helyen álló Tottenham a Swansea-hoz látogat, az immáron teljesen egészséges Gareth Bale-lel, de így sem lesz könnyű győznie, akár csak az egy ponttal előtte álló Chelsea-nek a Southampton otthonában. A Swansea ugyebár a dobogó alatti helyekért, a Southampton a kiesés elkerüléséért hajt – tekintet nélkül a három londoni csapat belharcára.

„Nyolc döntőnk van hátra” – ragadta meg a lényeget a Tottenham kapusa, Hugo Lloris, de ezt sokan elmondhatják magukról a PL-ben, lásd a középmezőnybeli WHU–WBA, és Everton–Stoke City mérkőzéseket.

PRIMERA DIVISIÓN

Ha Angliában minden bizonnyal eldőlt a bajnoki cím sorsa a labdarúgó-élvonalban, Spanyolországban majdnem biztosan, lévén a Barcelona előnye a címvédő Real Madriddal szemben 13 egység, de a katalánok egyáltalán nem úgy néznek ki mostanában, mintha sorozatban elkezdenének botladozni. A Celta Vigo elleni idegenbeli mérkőzésük is országos 2-es, jellemző módon ezzel a 90 perccel kevesen foglalkoznak, annál inkább azzal, hogy 10 hét után visszatért Barcelonába amerikai gyógykezelése után Tito Vilanova, aki a PSG elleni Bajnokok Ligája-mérkőzésre elutazhat a csapattal pár nap múlva, és újra bevethető a 33 esztendős védő, Éric Abidal, aki szintén legyőzte rákos betegségét.

„Alig várjuk már Tito visszatérését, boldogsággal és vitalitással tölt el minket a tudat, hogy megjelent az edzőpályán, és Párizsba már velünk együtt utazik el. Vigóba még nem jön, de roppant fontos tudni azt, hogy hamarosan minden a régi lesz” – mondta az edzőhelyettes Jordi Roura, aki minden bizonnyal éppen a párizsi kirándulást szem előtt tartva több klasszisát is pihenteti majd az amúgy sérülésektől tizedelt Celta ellen.

A hírek szerint éppen ebbe kapaszkodik bele José Mourinho, aki legjobb csapatát küldi pályára Zaragozában, az immáron teljesen egészséges Iker Casillassal a kapuban. Jellemző módon a Real Madrid-játékosok nyilatkozataikban csak a Galatasarayjal és a BL-lel foglalkoztak, mesterüket pedig a Chelsea-ről és az Interről kérdezgették – a Zaragozáról pedig mindent elmond, hogy 2013-ban még nyeretlen, legutóbbi 12 tétmérkőzésén nem győzött.

A két gigász árnyékában a BL-ért hajtó Málaga a Rayo Vallecanóhoz látogat, a Levante és a Sevilla pedig eldönti, melyikük tartozik ezentúl a középmezőny elejéhez.

SERIE A

Az olasz élvonal 30. fordulójának és a topligák hétvégéjének leginkább várt mérkőzése a derby d’Italia, azaz az Internazionale–Juventus csúcsrangadó lesz. A találkozó inkább a múlt, mint a jelen miatt dicsőséges, a listavezető Juventus számára azért tanulságos és figyelmeztető, hogy őszi, 219. duelljük során a vendég Inter 3–1-es győzelmével véget vetett a torinóiak 49 mérkőzés óta húzódó veretlenségi sorozatának.

„Nem felejtettük el azt a mérkőzést, megleptek minket, és megérdemelték a sikert. Ez a vereség, bár felálltunk belőle, még mindig éget minket” – mutatott rá a reváns édes vágyára Gianluigi Buffon, a Juventus kapusa.

„Reméljük, meg tudjuk ismételni az őszi teljesítményünket. Ha csapatként funkcionálunk, legyőzhetjük a Juventust – nyilatkozta az Inter védője, Andrea Ranocchia. – A Tottenham elleni visszavágóból kell erőt merítenünk, amelyen igazi csapatként működtünk.”

Ranocchia hozzátette: a csapat abszolút a kritizált Andrea Stramaccioni vezetőedző mögött áll, a céljuk, hogy kiharcolják a BL-indulást a szezonban.

Az eddig 65 pontot gyűjtő Juventusnál mindenki bevethető, de Giorgio Chiellini alighanem pihen, a házigazdánál Juan Jesus eltiltott, Dejan Sztankovics újra sérült, Nagatomo Juto, Gaby Mudingayi, Joel Obi, Diego Milto és Zdravko Kuzmanovics még mindig.

Antonio Conte, a Juve mestere szerint a futballban semmi sem biztos (még az is meglehet, egyszer az Inter kispadján találja magát), csak a derbire szabad koncentrálniuk, nem a Bayern Münchenre, és teljesen nyílt mérkőzésre számít.

Kollégája, Stramaccioni egy éve ül az Inter kispadján, 54 mérkőzéséből 29-et megnyert, 15-öt elveszített azóta.

A football-italia.net szerint a S. Handanovic – J. Zanetti, Ranocchia, Chivu, Á. Pereira – Gargano, Kovacic, Cambiasso – R. Álvarez – Palacio, Cassano és a Buffon – Barzagli, Marrone, Bonucci – Lichtsteiner, Vidal, Pirlo, Marchisio, K. Asamoah – Quagliarella, Giovinco kezdők feszülnek egymásnak, a mérkőzés embere pedig a bohókás Antonio Cassano lehet.

A Juve egy kis városi segítséggel nagy lépést tehet bajnoki címe megvédése felé, lévén legfőbb üldözője, a Napoli a Torino FC-hez látogat, a harmadik Milan pedig a Chievo Veronánál vendégeskedik, természetesen a M’Baye Niang, Mario Balotelli, Stephan El Shaarawy csatárhármassal.

Mivel a negyedik Fiorentina a hazai pályán mindig harapós Cagliarihoz látogat, meglehet, a forduló nyertese végül az AS Roma lesz, amely per pillanat az ötödik helyen áll, de egy kis szerencsével, no és a Palermo legyőzésével pontokat hozhat riválisain. A „farkasok” csatárkettősét a hírek szerint Francesco Totti és Erik Lamela alkotja majd, és egyesek szerint a rigorózus edzőtől, Zdenek Zemantól „megszabaduló” rómaiak nyújtják majd a legszebb játékot a tavasszal.

BUNDESLIGA

A német labdarúgó-élvonalban a bajnoki salátástálért vívott harc végleg eldőlhet, a Bayern München klubházában már készítik a vitrint az újabb aranyaknak. A bajorok előnye a címvédő Dortmund előtt potom 20 pont, nyolc fordulóval a vége előtt, tehát meglehet, hogy már csak napok választják el a münchenieket attól, hogy újra visszaüljenek a Bundesliga trónjára.

A csapat most a kiszámíthatatlan Hamburgot fogadja, a kicker.de szerint a Neuer – Lahm, Van Buyten, Dante, Alaba – Javi Martínez, Schweinsteiger – Th. Müller, Kroos, Ribéry – Mandzukic kezdővel, a HSV kispadján pedig csak hatan ülnek majd, mivel összesen 12 sérültjük és eltiltottjuk van a kikötővárosiaknak. A fenti orgánum olyan képpel harangozta be azt a bajnokit, amelyen a tréner Jupp Heynckes és a vezérigazgató Karl-Heinz Rummenigge békésen sörözget egy-egy méretes korsóból – aligha isznak előre a bajnokságra.

A Bajner Bálint nélkül útra kelő Dortmund a Hajnal Tamást továbbra is kispadoztató Stuttgarthoz látogat, de ugyebár fél szemmel Mario Götzéék is inkább a BL-re koncentrálnak, ebből pedig a nyomukban lihegő Bayer Leverkusen profitálhat. A „gyógyszergyáriak” a Fortuna Düsseldorfhoz utaznak, a Hannover pedig Augsburgba látogat, természetesen a combhajlítóizom-műtétje után lábadozó Huszti Szabolcs nélkül; a Mainz viszont Szalai Ádámmal a csatársorban fogadja a Werder Brement.

LIGUE 1

A francia élvonalban a fogát a Barcelonára fenő PSG pénteken lejátszotta soros bajnokiját, és le is győzte Kevin Gameiro hajrábeli találatával a címvédő, de igen mélyre süllyedő Montpellier együttesét. A harmadik Marseille és a második Olympique Lyon vasárnap lép pályára, így szombaton a „kicsik dáridóznak”. A negyedik helyen álló Saint-Étienne a Troyes vendégeként harcol tovább a BL-ért, a Girondins Bordeaux pedig a Lorient-nal vív középmezőnybeli rangadót, bár erre a jelzőre több mérkőzés is joggal pályázik.

ANGLIA, PREMIER LEAGUE, 31. FORDULÓ
13.45: Sunderland–Manchester United (Tv: Digi Sport1)
16.00: Arsenal–Reading
16.00: Manchester City–Newcastle (Tv: Digi Sport1)
16.00: Southampton–Chelsea
16.00: Swansea–Tottenham
16.00: West Ham United–West Bromwich
16.00: Wigan–Norwich
18.30: Everton–Stoke City (Tv: Digi Sport1)
A bajnokság állását itt tekinthetik meg.

NÉMETORSZÁG, BUNDESLIGA, 27. FORDULÓ
15.30:
Augsburg–Hannover
15.30: Düsseldorf–Bayer Leverkusen
15.30: Freiburg–Mönchengladbach
15.30: Mainz–Werder Bremen
15.30: Schalke–Hoffenheim
15.30: Stuttgart–Borussia Dortmund (Tv: Eurosport2)
18.30: Bayern München–Hamburg (Tv: Eurosport2)
A bajnokság állását itt tekinthetik meg.

OLASZORSZÁG, SERIE A, 30. FORDULÓ
15.00:
Atalanta–Sampdoria
15.00: Cagliari–Fiorentina
15.00: Genoa–Siena
15.00: Internazionale–Juventus (Tv: Sport Klub)
15.00: Lazio–Catania
15.00: Palermo–Roma
15.00: Parma–Pescara
15.00:
Udinese–Bologna
18.30: Chievo–Milan (Tv: Sport Klub)
21.00:
Torino–Napoli (Tv: Sport Klub)
A bajnokság állását itt tekinthetik meg.

SPANYOLORSZÁG, PRIMERA DIVISIÓN, 29. FORDULÓ
16.00:
Rayo Vallecano–Málaga
18.00: Celta Vigo–Barcelona (Tv: Sport2)
20.00: Zaragoza–Real Madrid (Tv: Sport2)
22.00: Levante–Sevilla (Tv: Sport2)
A bajnokság állását itt tekinthetik meg.

FRANCIAORSZÁG, LIGUE 1, 30. FORDULÓ
17.00:
Troyes–Saint-Étienne
20.00: Ajaccio–Toulouse
20.00: Bordeaux–Lorient
20.00: Evian TG–Reims
20.00: Rennes–Nancy
20.00: Valenciennes–Bastia
A bajnokság állását itt tekinthetik meg.

OROSZORSZÁG, PREMJER-LIGA, 22. FORDULÓ
10.30:
Rubin Kazany–Lokomotiv Moszkva (Tv: Sport Klub)
13.00: Krilja Szovjetov Szamara–Mordovija Szaranszk
15.30: Dinamo Moszkva–Rosztov
A bajnokság állását itt tekinthetik meg.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik